خبرگزاری کار ایران

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خبر داد:

راه‌اندازی سامانه هشدار سریع برای قطع جریان‌های گاز پس از زلزله

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره نصب سیستم هشدار سریع و پاسخ سریع در برابر زلزله گفت: هر روز یک بار زلزله‌ای بالای 4 ریشتر در کشور رخ می‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد شکرچی‌زاده در نشست خبری امروز با بیان اینکه شهریور ماه زلزله‌خیزی است گفت: تجربه زلزله‌های بالای 7 ریشتر زیادی را در شهریور ماه داشته‌ایم و در روزهای اول این ماه هم زلزله‌هایی در اطراف تهران با بزرگی بالای 4 ریشتر  رخ داد.

وی با اشاره به زلزله‌های اخیر جوادآباد و گرمسار گفت:در چند ماه اخیر چند زلزله در اطراف تهران رخ داد ک اولین زلزله به آذرماه سال گذشته در مرکز گرمسار با بزرگی 3.8 ریشتر برمی‌گردد، دومین زلزله در جوادآباد تهران با بزرگی 4.1 ریشتر و زلزله بعدی در فیروزکوه با بزرگی 4.6 ریشتر بود که زلزله جوادآباد مربوط به گسل گرمسار-پیشوا و زلزله فیروکوه نزدیک گسل مشا بوده است.

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه در سراسر کشور 1100 دستگاه شتاب‌نگار وجود دارد، گفت: وقوع زلزله‌های اخیر در اطراف تهران می‌توانست گسل‌های تهران را تحت تاثیر قرار دهد و بزرگی این زلزله‌ها می‌توانست خسارت مالی و جانی در تهران هم به بار آورد.

شکرچی‌زاده با بیان اینکه مطالعات زمین‌شناسی نشان می‌دهد احتمال وقوع زلزله بیشتر از 7 ریشتر در گسل‌های تهران وجود دارد گفت:در کشور تقریبا هر روز یک بار زلزله‌ای با بزرگی 4 ریشتر رخ می‌دهد اما این موضوع درباره تهران اهمیت بیشتری دارد چرا که تهران پایگاه و مرکز حاکمیت و سیاسی کشور محسوب می‌شود.

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با بیان اینکه تهران جزو 10 شهر خطرپذیر است گفت: راهکارهایی برای کاهش آسیب‌های پس از زلزله در کشورهای دیگر وجود دارد که می‌توان از آنها الگوپذیری کرد.

شکرچی‌زاده با اشاره به یکی از راهکارهای موفق در کاهش تلفات پس از زلزله اظهار کرد: موفق‌ترین راهکارهایی که در کشورهای زلزله‌خیز دیگری مانند ژاپن، امریکا وجود دارد سامانه هشدار سریع و سامانه پاسخ سریع است.

وی درباره عملکرد این سامانه گفت: سامانه هشدار سریع می‌تواند  در فواصل امواج زلزله به شریان‌های حیاتی شهر مانند جریان گاز هشدار دهد.

وی افزود: با استفاده از این سامانه در فواصل بین امواج زلزله با هشداری که این سامانه می‌دهد جریان‌هایی مانند گاز شهری قطع می‌شود که با قطع جریان گاز تلفات ناشی از انفجارهای پس از زلزله کاهش می‌یابد.

رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ادامه داد: همچنین با استفاده از سامانه پاسخ سریع می‌توان اطلاعات خرابی‌ها را به ستاد بحران اعلام کرد تا عملیات امدادرسانی بهینه‌تر انجام شود.

شکرچی‌زاده تاکید کرد:  با استفاده از سامانه پاسخ سریع مدیریت بحران می‌تواند اقدامات بهینه‌تر در نقاط حسا‌س‌تر انجام دهد.

وی با بیان اینکه در زلزله‌های با بزرگی بیش از 7 ریشتر 20 درصد از تلفات ناشی از آتش‌سوزی‌های انفجار گازها بوده است گفت:با استفاده از سامانه هشدار و پاسخ سریع می توان این نوع خسارت‌ها و تلفات را به طور قابل توجهی کاهش داد.

وی با اشاره به همکاری مرکز تحقیقات راه‌،‌مسکن و شهرسازی با دانشگاه کالیفرنیا ادامه داد:  چندی پیش تفاهم‌نامه‌ای را با دانشگاه کالیفرنیا برای استقرار این سیستم و دستگاه‌ها منعقد کرده‌ایم و آنها هم برای ارتقا  این سیستم در ایران اعلام آمادگی کردند.

شکرچی‌زاده در پاسخ به سوال ایلنا مبنی بر اینکه آیا ساختمان‌هایی با عنوان مقاومت بالا در تهران در مقابل زلزله بفروش می‌رسند استاندارد هستند گفت:یک شتاب مبنا را تعریف کرده‌ایم و هر ساختان باید بر اساس مقاومت‌پذیری در برابر این شتاب مبنا ساخته شود. اما واقعیت این است که ساختمان‌های زیادی در کلان‌شهر تهران مقاومت  کافی در برابر زلزله را ندارند.

50 درصد ساختمان‌های تهران در برابر زلزله مقاوم نیستند

بیت‌اللهی مدیر بخش زلزله‌شناسی و خطرپذیری با بیان اینکه یک میلیون ساختمان با پلاک رسمی در تهران وجود دارد گفت: با احتساب خانه‌های غیررسمی این تعداد به یک میلیون و 200 هزار پلاک می‌رسد که از این تعداد 200 هزار پلاک در بافت فرسوده ساخته شده‌اند و یک میلیون و 200 هزار نفر جمعیت خانه‌های بافت فرسوده تهران هستند.

وی ادامه داد: در حال حاضر 50 درصد ساختمان‌های تهران بنایی هستند و بدون اسکلت ساخته شده‌اند که این  تعداد به طور قطع در برابر زلزله بالای 7 ریشتر مقاوم نیستند.

بیت‌اللهی تاکید کرد: از 22 میلیون واحد مسکونی در کل کشور 12 میلیون ساختمان فاقد مقاومت در برابر زلزله هستند.

با افزایش ساخت و ساز‌ها ریسک  آسیب‌پذیری در برابر زلزله افزایش می‌یابد

بختیاری معاون آموزش و توسعه فناوری با بیان اینکه یکی از مهمترین اقدامات باید مقاوم پذیری ساختمان‌های دولتی در برابر زلزله باشد گفت: مهمترین آسیب‌های پس از زلزله و افزایش تلفات به انفجارهای پس از زلزله مربوط می‌شود.

وی ادامه داد: در برخی از شرایط تلفات جانی و مالی پس از وقوع زلزله ناشی از انفجار جریان‌های گازی بسیار بیشتر از تلفات زلزله است.

بختیاری با بیان اینکه توسعه شهرنشینی با توسعه صنعت ارتباط مستقیمی دارد گفت: با افزایش ساخت و سازها و توسعه شهرنشینی ریسک حوادث بلاهای طبیعی افزایش می یابد.

وی تاکید کرد: با کنترل تراکم جلوگیری از ساخت بناهای بلند در خیابان‌های کم‌عرض و استفاده از مصالح مقاوم در برابر آتش‌سوزی می‌توان تلفات پس از واقعه را کاهش داد.

 

کد خبر : ۳۰۶۹۰۵