میزان اشتغال واحدهای صنعتی استان تهران به 200 هزار نفر خواهد رسید
در گذشته ما در بخش صادرات و برگشت پول و نیز ورود تکنولوژی با مشکلاتی روبهرو بودیم و ارتباط با اهالی صنعت در کشورهای اروپایی نیز دشوار بود و مجالی برای صنعتگر ایجاد نشد و شرایط سختی را پشت سر گذاشتیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران گفت: حوزه صنعت یکی از امیدهای اقتصاد کشور است و در صورتی که تحرکی در این بخش ایجاد شود، میتوان توقع داشت در بخشهای دیگر نیز رونق ایجاد شود.
به گزارش ایلنا از روابط عمومی شرکت شهرکهای صنعتی تهران، علی سلیمانی اظهار کرد: میانگین میزان اشتغال در بخش صنعت در دنیا بین 35 تا 40 درصد، در بخش خدمات نیز حدود 40 درصد و در بخش کشاورزی و سایر بخشها حدود 20 درصد است که ما هم باید این هدف را دنبال کنیم.
وی با اشاره به اینکه بین 80 تا 90 درصد اشتغال در بخش خدمات نیز وابسته به بخش صنعت است، افزود: با توجه به شعارهای دولت هماکنون فعالان اقتصادی در انتظار گشایش و ارتباط مؤثر در حوزه صنعت با اقتصاد دنیا هستند و رویکرد دولت نسبت به دو سال گذشته کاملاً تغییر کرده است و این موضوع نشان میدهد که فعالان اقتصادی میتوانند از این فضا در حوزه سرمایهگذاری بهرهبرداری کنند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران با بیان اینکه اوضاع اهالی صنعت تا یک سال آینده بهبود خواهد یافت، گفت: در گذشته ما در بخش صادرات و برگشت پول و نیز ورود تکنولوژی با مشکلاتی روبهرو بودیم و ارتباط با اهالی صنعت در کشورهای اروپایی نیز دشوار بود و مجالی برای صنعتگر ایجاد نشد و شرایط سختی را پشت سر گذاشتیم.
افزایش رفت و آمد سرمایهگذاران به شهرکهای صنعتی
سلیمانی ادامه داد: البته یکی از پارامترهای اصلی در سرمایهگذاری نرخ ارز است که تا به حالت تعادل نرسد، نمیتوان شاهد بهبود اوضاع بود. این درحالی است که با توجه به درنظر گرفتن شاخصهای کسب و کار و بررسی بازار، هماکنون رفت و آمد سرمایهگذاران به شهرکهای صنعتی برای انتخاب جا و مکان مناسب و ماشینآلات زیاد شده است و روند ارزیابی طرحها و ماشینآلات تغییر کرده است.
وی تصریح کرد: در صورتی که ارزی هم وارد کشور نشود، ما با کشورهایی که برای سرمایهگذاری اعلام آمادگی کردهاند، میتوانیم مراوده داشته باشیم که همین موضوع هم برای ما کفایت میکند. اما در صورتی که بخشی از این ارز آزاد شود، میتواند تحرک خوبی در حوزه صنعت ایجاد کند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران با بیان اینکه در حال حاضر میزان نقدینگی در کشور عددی بین 600 تا 700 هزار میلیارد تومان است، افزود: بسیاری از این ارقام در مؤسسات و سیستمهای مالی و بانکی هستند که مشکلات زیادی را برای مردم بهوجود آوردهاند که در صورت رفع این مشکلات و ورود آن به بازار و گردش آن، وضعیت اقتصادی بهتر خواهد شد.
سلیمانی با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی ما با ظرفیت کامل فعال نیستند، گفت: در حال حاضر واحدهای تولیدی با تمام ظرفیت خود کار نمیکنند؛ این درحالی است که ما ظرفیت 3 شیفت را برای برخی از آنها درنظر میگیریم، اما اکثر آنها با ظرفیت 2 شیفت و 1 شیفت کار میکنند و تنها واحدهایی که دارای کوره هستند که نباید خاموش شود، 3 شیفت هستند که تعداد آنها هم بسیار اندک شمارند.
کارفرماها به سمت نیروی انسانی موجود در کشور حرکت کنند، نه اتباع بیگانه
وی اضافه کرد: مشکلاتی نیز در حوزه نیروی کار اطراف شهر تهران داریم که اغلب واحدهای صنعتی مملو از کارگران اتباع خارجی بدون مجوز هستند که دستمزدشان هم رقمی حدود 700 تا 800 هزار تومان و بر اساس قانون کار است و دیگر افغانیها هم با 200 هزار تومان کار نمیکنند این موضوع نشان میدهد که کارگران ایرانی کارآیی لازم را ندارند که کارفرما به این سمت حرکت کرده است!
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران تصریح کرد: در صورتی که اشتغال کاذب حذف شود، میتوان به بهکارگیری این افراد در شغلهای مولد امیدوار شد و واحدهای تولیدی و کارفرماها به سمت نیروی انسانی موجود در کشور حرکت کنند.
سلیمانی در پاسخ به این پرسش که هماکنون چه تعداد واحد تولیدی و صنعتی در تهران مشغول به کار هستند، گفت: در حال حاضر 4600 واحد تولیدی در استان تهران فعال است که 70 هزار شغل ایجاد کردهاند. همچنین 4000 واحد تولیدی نیز درحال نصب ماشینآلات و راهاندازی و فعالیتهای ساختمانی خود هستند که بهعنوان طرح قلمداد میشوند که با مجموع آنها میتوان گفت حدود 8500 واحد صنعتی در استان تهران وجود دارد و بر اساس برآوردها، تا 130 هزار شغل مستقیم در شهرکهای صنعتی ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: در صورتی که این واحدها فعال شوند و بین 2 تا 3 شیفت حرکت کنیم، میزان اشتغال واحدهای صنعتی استان تهران به 200 هزار نفر خواهد رسید.
برخی از شهرکهای صنعتی تهران مشکل کمبود نیروی انسانی دارند!
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران اظهار کرد: متأسفانه در حال حاضر برخی از واحدهای صنعتی با کمبود نیروی انسانی و کارگر مواجهاند. به عنوان مثال، در شهرک صنعتی آئینهورزان دماوند و یا حتی در شهرک صنعتی شمس آباد با کمبود نیروی انسانی مواجهاند. هرچند برای رفاه کارگران سرویس ایاب و ذهاب نیز درنظر گرفتهاند، اما تعداد کمی به این شهرکها مراجعه کردند.
سلیمانی با اشاره به علت این اتفاق گفت: افزایش اشتغال کاذب در شهر تهران موجب شده تا افراد به این شهرکها مراجعه نکنند و بهدنبال کارهای سهلتر باشند و به سمت بازار مولد و سختتر نروند.
وی افزود: مساحت شهرکهای صنعتی در استان تهران 9 هزار هکتار است که 8 هزار هکتار آن واگذار شده است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران با اشاره به میزان واحدهای تعطیل شده در استان تهران گفت: از 4600 واحد صنعتی، حدود 200 واحد راکد شده که آنهم حدود 5 درصد از کل واحدها را به خود اختصاص داده است و در برنامه بلند مدت درنظر داریم تا این واحدها را مجدداً سرپا کنیم. هماکنون نیز برخی از واحدها با ظرفیت بسیار پایین مشغول به کارند.
سلیمانی با بیان اینکه 40 درصد واحدهای تولیدی بهدلیل عدم نقدینگی تعطیل شدهاند، اضافه کرد: در صورت احیاء مجدد این واحدها میتوان تا 200 هزار شغل ایجاد کرد.
افرادی در گذشته تنها برای اخذ وام در شهرکهای صنعتی زمین گرفتهاند که همه راکدند!
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شرکت شهرکهای صنعتی به افرادی که اقدام به اخذ مجوز برای واحد صنعتی میکنند وام میدهد یا خیر؟ گفت: در گذشته وام داده میشد، اما در حال حاضر تنها افرادی وارد بخش صنعت میشوند که دارای سرمایه لازم باشند. ما در یکی ـ دو سال اخیر تنها به افرادی زمین واگذار کردیم که صنعتگر واقعی بودند و هدف اصلیشان تولید بود. این درحالی است که در گذشته افراد تنها با هدف اخذ وام اقدام به گرفتن زمین میکردند که تعدادشان نیز کم نیست و در حال حاضر گرفتاریهایی را برای ما ایجاد کردند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران ادامه داد: در گذشته 700 تا 800 مراجعهکننده برای سرمایهگذاری داشتیم که عملاً تنها 400 نفر اقدام به اخذ مجوز میکردند. اما هماکنون از 200 نفر که میآیند، همه اقدام به اخذ مجوز میکنند. هماکنون سرمایهگذاران مختلفی برای سرمایهگذاری در بخش صنعت به ما مراجعه میکنند که اغلب از ایرانیان خارج از کشور هستند و بیشتر تمایل دارند در بخش صنایع پلیمری سرمایهگذاری کنند که در این راستا مراجعاتی نیز به شهرکهای صنعتی شمس آباد و عباس آباد داشتهاند.
8 هزار واحد تولیدی به شهرکهای صنعتی منتقل شدهاند
سلیمانی تصریح کرد: آنچه در حال حاضر در تهران با آن مواجهیم، این است که 18 هزار واحد تولیدی در استان موجود است که بر اساس برنامه بلند مدت باید از تهران خارج شوند که تعدادی از آنها (8 هزار واحد منتقل شده) و 10 هزار واحد دیگر نیز درحال انتقالاند. در این راستا و برای تشویق بیشتر صنعتگران، محیط مناسب و ارزانتری در شهرکهای صنعتی فراهم شده که دسترسی بهتری نیز به بازارها داشته باشد و دستگاهها نیز راحتتر بتوانند خدمات ارائه دهند.
وی گفت: مساحت شهرکهای صنعتی بر اساس برآوردها باید به 20 هزار هکتار برسد؛ این درحالی است که هماکنون حدود 9 هزار هکتار است. البته در این راستا تعاملاتی نیز با وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و استانداری تهران صورت گرفته است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران در مورد اینکه آیا در این مدت واحدهای تولیدی جدیدی در تهران ایجاد شده است یا خیر؟ تصریح کرد: بهجز تعداد ناچیزی از صنایع غذایی و هایتک، واحد تولیدی جدیدی در تهران نداشتیم و تنها همان 4500 واحد تولیدی فعالیت میکنند.
سلیمانی ادامه داد: با راهاندازی شهرکهای صنعتی شهریار، صفادشت، ملارد و حسن آباد درصددیم تا تغییر و تحول و انتقال واحدهای صنعتی با سرعت بیشتری انجام شود.
وی با اشاره به مزایای شهرکهای صنعتی اطراف تهران گفت: زیرساختها در این شهرکها فراهم شده است. به عنوان مثال، در شهرک صنعتی شهریار با مساحت 3 هزار هکتار، 2 هزار واحد مستقر خواهند شد که با توجه به ترافیک متراکم این جاده، این موضوع کاملاً اقتصادی است.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران با بیان اینکه سیاستهای قهری و تنبیهی دیگر پاسخگو نیست، افزود: سیاستهای شرکت شهرکهای صنعتی تشویقی است؛ به گونهای که فروش زمین در این شهرکها بسیار ارزان است (متری 100 تا 150 هزار تومان) و برای صنعتگر صرفه اقتصادی دارد تا به این شهرکها مراجعه کند.
انتقال خودروسازیهای جاده مخصوص کرج به شهرکهای صنعتی
سلیمانی با بیان اینکه کارخانههای خوردوسازی جاده مخصوص کرج نیز باید از این مکان منتقل شوند، اظهار کرد: در برنامه بلند مدت (5 ساله) درنظر است بر اساس قانون، این منطقه به فضای گردشگری، هتل و منطقه مسکونی و تجاری و یا فضای سبز تبدیل شود و پیشبینی میشود سایپا و ایران خودرو نیز به شهرکهای صنعتی منتقل شوند.
وی افزود: کمربند آینده تهران از چرمشهر ورامین با یک فاصله 35 کیلومتری تهران را طی میکند و به جاده کرج میرسد که فاصله شهرکهای صنعتی نیز بسیار کم میشود و ما برای سرمایهگذاری در این شهرکها بسیار خوشبین هستیم.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران درخصوص میزان اشتغال تهرانیها در بخش صنعت نیز گفت: بهصورت مستقیم در استان تهران یک میلیون نفر در بخش صنعت مشغول به کارند که با تقویت صنایع دیگر نظیر صنایع هایتک، جمعیت فعال در این بخش افزایش خواهد یافت.
سلیمانی با اشاره به تعداد واحدهای غیرمجاز در استان تهران خاطرنشان کرد: از 35 لکه صنعتی در تهران تنها حدود 10 لکه آن دارای مجوز است و بقیه آنها مجوز ندارند!
وی افزود: اکثر واحدهایی که فاقد مجوز هستند در مناطق مسکونی مستقر شدهاند که باید به شهرکهای صنعتی منتقل شوند.
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی تهران ادامه داد: خوارزمی، قرچک، پیشوا و عباس آباد از جمله شهرکهایی هستند که واحدهای جدیدی در آنها راهاندازی شدهاند و شهرک صنعتی دماوند نیز پذیرای واحدهای صنعتی انتقالی خواهد بود. همچنین صنف خشکبار نیز بهزودی در یکی از شهرکهای صنعتی تهران مستقر خواهد شد.
سلیمانی در پاسخ به این پرسش که چشمانداز صنایع را پس از توافق هستهای چطور ارزیابی میکنید؟ گفت: چشمانداز بنده مثبت است و معتقدم در صورتی که واحدهای تولیدی سر و سامان پیدا کنند، با خرید ماشینآلات جدید میتوانند ظرفیت واحدهای صنعتی را افزایش داده و قیمت تمام شده را کاهش دهند و فعالیت داخل شهرکها افزایش یابد. البته باید شرایطی را برای واحدهای تولیدی خود فراهم کنیم تا بازار را از دست چینیها و ترکها درآورده و خود در دست گیریم که البته با توجه به 5 تا 6 مرز مشترک در کشور میتوانیم توان تولید خود را برای صادرات نیز افزایش دهیم.