خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل بورس کالای ایران ؛

همزمان با راه‌اندازی بورس ارز، ارز تک‌نرخی می‌شود !

بیشترین تمرکز ما در رینگ کشاورزی بر روی محصولات استراتژیک نظیر ذرت، جو، کنجاله، سویا و گندم است.

به گزارش خبرنگار ایلنا حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران صبح امروز در یک نشست خبری با بیان اینکه اسناد بالادستی چراغ راه و تعیین‌کننده جهت گیری کلیه ارکان اقتصادی کشور هستند گفت: سیاست‌های اقتصاد مقاومتی یکی از ارکان اسناد بالادستی است که تاکید جدی بر روانسازی و سالم‌سازی اقتصاد در آن شده است.

وی با بیان اینکه حمایت همه‌جانبه هدفمند از صادرات کالاها و خدمات به تناسب ارزش افزوده با ارزآوری مثبت از طریق تسهیل مقررات، گسترش خدمات تجارت خارجی، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی برای صادرات، استفاده از ساز و کار مبادلات تهاتری صورت می‌گیرد افزود: در سیاست‌های کلی برنامه ششم به گسترش تعمیق نظام جامع تامین مالی و ابزارهای آن با مشارکت اشخاص حقیقی و حقوقی داخلی و خارجی، افزایش سهم موثر بازار سرمایه، ثبات و پایداری، کاهش خطرپذیری فعالیت‌های تجاری و تامین مالی فعالیت‌های خرد و متوسط به وسیله نظام بانکی تاکید شده است.

سلطانی نژاد در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت عملکرد چهارماهه بورس کالا در سال 94 و مقایسه آن با مدت مشابه در سال گذشته  گفت: در این مدت به دلیل رکود در بخش ساختمان در حوزه محصولات صنعتی و معدنی با کاهش 33درصدی مواجه بودیم که در این راستا آمارهای جهانی به خصوص کاهش مصرف چین در بخش فولاد و فلزات حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: همچنین هرچند در بخش محصولات کشاورزی با رشد 1900درصدی همراه بودیم اما به دلیل اینکه این معاملات چندان در بورس کالا قابل ملاحظه نبوده خیلی قابل توجه نیست. همچنین در بخش فرآورده‌های نفتی با کاهش 18 درصدی و در بخش پتروشیمی با کاهش 31 درصدی و در بخش قراردادهای آتی با کاهش 47 درصدی مواجه بودیم که البته در مورد آخر به دلیل نوسانات قیمت طلا و سکه تغییرات محسوس بود.

وی در مورد برنامه‌های بورس کالا و چشم انداز آن تا پایان سال 94 گفت: معاملات در بورس کالای ایران تحت تاثیر عوامل حقیقی (وضعیت تولید و تقاضای کالا، توسعه بازارهای بورس کالای ایران) و عوامل اسمی (تورم، نرخ ارز و قیمت‌های جهانی کالا) است.

وی افزود: اهم برنامه‌های توسعه‌ای در سال 94 شامل راه‌اندازی قراردادهای مشتقه بر روی ارز (محصولات فولادی، پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی)، ایجاد و امکان دسترسی بر خط کارگزاران و فعالان بازار به سیستم معاملاتی بورس کالا، ایجاد جذابیت در اوراق موجود و کاهش وجه تضمین و تعریف قراردادهای اختیارات معامله و ترویج و فرهنگ‌سازی هدفمند در حوزه قراردادهای مشتقه همچنین تمرکز بر ایجاد معاملات کالاهای استراتژیک نظیر سیمان، گسترش معاملات تالار صادراتی و تنوع کالاها و... است.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اعلام این خبر که بورس ارز همزمان با تک‌نرخی شدن ارز راه‌اندازی خواهد شد گفت: سیاست‌گذاری این بخش در دست بانک مرکزی است اما در حال حاضر به دلیل دو نرخی بودن بازار ارز فقدان شفافیت در عملکرد ارکان بازار، عدم مکانیسم شفاف کشف قیمت و عدم توانایی پوشش ریسک برای تجار و بازرگانان همچنین عدم وجود ساختار مناسب جهت تعامل میان فعالان بازار ارز و عدم وجود ابزارهای کنترلی جهت نظارت بر بازار راه‌اندازی آن به تعویق افتاده است.

وی گفت: در صورت راه‌اندازی بورس ارز دو ارز رایج یورو و دلار در آن معامله خواهد شد. با توجه به اینکه مهم‌ترین عرضه‌کنندگان ارز در بورس کالا پتروشیمی‌ها هستند باید سعی شود تا این بازار نظام‌یافته‌تر از قبل باشد.

وی همچنین در مورد احتمال تلاطم ناگهانی در نرخ ارز گفت: ابزار مشتقه می‌تواند از اینگونه تلاطم‌ها جلوگیری کند و بازارگردان‌ها می‌توانند عرضه و تقاضا را مدیریت کرده و با استفاده از ابزار مشتقه بازار نقد را مدیریت کند.

وی همچنین در مورد معاملات در رینگ کشاورزی افزود: خرید و فروش نهاده‌ها و محصولات تولیدی از طریق بورس کالای ایران جایگزینی سازوکار قیمت تضمینی  از این طریق و فراهم کردن زمینه‌های گسترش معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالای ایران به محصولات دامی توسط دولت از اهم برنامه‌های توسعه‌ای در این بخش است. همچنین بیشترین تمرکز ما بر روی محصولات استراتژیک نظیر ذرت، جو، کنجاله، سویا و گندم است.

سلطانی‌نژاد در مورد فروش املاک مازاد در بورس کالا گفت: مسلماً بورس کالا در بخش فروش آپارتمان با مقیاس کوچک ورود نخواهد کرد اما ممکن است در آینده پیش‌فروش اوراق متری مسکن مطرح شود. اما زمانی که نهادهای عمومی املاک خود را واگذار می‌کنند منافع عمومی به وجود می‌آید که بخشی از آن را مردم تشکیل می‌دهند و برای اینکه این منفعت عمومی دچار خدشه نشود باید بتوان برنامه‌ریزی دقیقی داشت زیرا دیده شده که برخی از نهادها، نهادهای واسطه‌ای را ایجاد کرده‌اند.

وی همچنین در مورد سیمان گفت: مذاکرات خوبی بین دوستان ما در بورس کالا و انجمن سیمان در خصوص عرضه این محصول در رینگ صادراتی مطرح شده که در حال پیگیری آن هستیم. اما مهم‌ترین موضوع حضور فیزیکی ما در کشورهای مختلف است.

وی ادامه داد: به زودی تالار اولیه رینگ صادراتی سیمان در سلیمانیه عراق راه‌اندازی خواهد شد.

وی همچنین در خصوص توافق هسته‌ای و تاثیر آن بر روی معاملات گفت: این موضوع باعث آرامش نسبی در بازار خواهد شد و ثبات نسبی قیمت‌ها و رشد اقتصادی دور از انتظار نیست.

 

کد خبر : ۲۹۶۲۷۰