خبرگزاری کار ایران

مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو :

8 میلیارد متر مکعب آب از کشور خارج می‌شود/نیاز به 700 میلیارد تومان اعتبار برای اجرایی شدن پروژ ه‌های آبی

رضازاده در خصوص میزان مطالبات و بدهکاری‌های آب‌نیرو نیز اظهار داشت: در حال حاضر 450 میلیارد تومان از برق طلب داریم و 300 میلیارد تومان نیز به پیمانکاران بدهی داریم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدرضا رضازاده مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو در نشستی خبری با اشاره به سفر اخیر ریاست جمهور به کردستان و پروژه هایی که در  بخش آب این استان به بهره برداری رسیده، گفت: این طرح ها می تواند محور توسعه پایدار استان کردستان باشد.

وی در ادامه با اشاره به راه اندازی سد آزاد در این استان با هدف انتقال آب از غرب به شرق استان، از احداث سامانه جدیدی که فردا به بهره برداری می رسد، خبر داد و افزود: به این ترتیب تأمین تمام آب شرب شهر سنندج میسر خواهد بود ضمن آنکه هفت نقطه در طول مسیر سامانه مورد بهره برداری صنعت و خانگی قرار می گیرد.

رضا زاده با اشاره به اینکه در مسیر این آب نیروگاه 10 مگاواتی نیز احداث شده، تصریح کرد: در کنار سد آزاد پروژه تلمبه ذخیره ای با ظرفیت 150 مگاوات ایجاد کردیم که بخش اول سامانه را در این هفته به بهره برداری می رسانیم و در مجموع حدود 2 هزار و 100 میلیارد تومان به سرمایه گذاری نیاز داریم که تا امروز نیمی از این اعتبارات را تأمین کردیم و از فاینانس خارجی و داخلی همچنین از روش  BOT و بهره گیری از صندوق توسعه ملی برای تأمین اعتبارات مورد نیاز کمک گرفتیم.

وی همچنین از آبگیری سد رودبار لرستان با ظرفیت 450 مگاوات نیروگاه در سال جاری خبر داد و افزود: در سال 95 نیروگاه آن را هم وارد مدار خواهیم کرد که حجم 230 میلیون متر مکعبی سد با استفاده از فاینانس خارجی پیش می رود.

مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به ناهماهنگی نیاز آب کشاورزی و پیک مصرف و تولید برق عنوان کرد: فصل تابستان که نیاز رها شدن آب برای تولید برق و آب مورد نیاز کشاورزی در پاییز با احداث سدهای مخزنی چون گوتوند آب رها شده را برای کشاورزی منطقه حفظ می کنیم و مانع رها شدن آن به آبهای آزاد خلیج فارس شدیم.  

وی در ادامه در رابطه با سد گتوند و شبهاتی که در این خصوص بوجود آمده گفت: دولت تصمیم گرفت تا نهادی غیر از وزارت نیرو به این مسئله بپردازد و آن را به مرکز معتبری چون موسسه آب دانشگاه تهران سپردند و با این مرکز علمی سازمان مدیریت و برنامه ریزی هزینه این بررسی ها را بر عهده گرفت و نتایج را هم به ما اعلام کردند و نظرات خود را اعلام کردیم و نتیجه نهایی به تصویب سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور می رسد تا در نهایت به دولت ابلاغ می شود.

وی خاطر نشان کرد: سد گتوند به بهره برداری رسیده و چندین موضوع در رابطه با این سد مطرح است و در رابطه با ساختار نمکی آنجا مباحثی مطرح است که باید دید این سد چه تأثیری بر رود کارون دارد و این سد تا کنون مخزن تبدیل بین دستی در دست خوزستان بوده است.

مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو تصریح کرد: ما به سد مخزنی بزرگ در مجموعه رودخانه های کارون نیاز داشتیم و این ساخت و ساز با ظرفیت 5 میلیارد متر مکعب از قبل از پیروزی انقلاب با طی مسیری علمی با مشارکت کارشناسان داخلی و خارجی به این مرحله رسیده است.

رضازاده گفت: برای وجود نمک در لایه های سد پوشش رسی ایجاد کردیم تا انحلال نمک در آب را کاهش دهیم ضمن آنکه حواشی نمکی که 18 درصد بود به نحوی بود که با پوشش رسی به پوشش هم آسیب نمی زد و با نشست رس و بخش حاوی نمک پوشش مستحکم تر می شد و در مرحله دیگر آب مخزن را در تخلیه کننده تحتانی با شش خروجی آب سد را مدیریت کردیم.

مدیرعامل شرکت توسعه آب نیرو با اشاره به افزوده شده آلودگی ها به آب انتقالی تأکید کرد: چرا تمام مسائل آلودگی در پشت سد گتوند مخفی شده و تا کی می شود پشت سد گتوند این مشکلات را مخفی کرد و چرا آلودگی پرورش ماهی و نیشکر ها که به رودخانه می ریزد، بررسی نمی شود.

وی در خصوص ظرفیت نصب شده نیروگاه‌های برق‌آبی نسبت به کل نیروگاه‌های حرارتی و تجدیدپذیر تصریح کرد: در حال حاضر 14درصد نیروگاه‌های کشور در بخش برق‌آبی ایجاد شده و میزان استفاده از آنها نیز متناسب با نیاز شبکه برق متفاوت خواهد بود اما کشور ما پتانسیل احداث 30هزار مگاوات از این نیروگاه‌ها را دارد.

وی نحوه بکارگیری نیروگاه‌های برق‌آبی را به این صورت اعلام کرد که براساس نیاز کشور سالانه برنامه‌ریزی می‌کنند که هم نیاز آب کشاورزی و هم تولید برق کشور پوشش داده شود لذا این نیروگاه‌ها در زمان پیک مصرف برق وارد مدار می‌شود.

مدیرعامل شرکت توسعه آب‌نیرو در ادامه به مزایای احداث سد در بخش‌های بالادستی و پایین‌دستی رود کارون اشاره و توضیح داد: قبل ازاینکه مخزن احداث شده بر روی این رودخانه را داشته باشیم آب‌های رها شده بالاجبار وارد خلیج فارس می‌شد. لذا با مخزن و احداث سدی که بر روی گتوند داشته‌ایم می‌توانیم برای زمان مصارف کشاورزی ذخیره داشته باشیم. ضمن اینکه باید گفت چنانچه در سد دز مخزنی به این شکل داشتیم 80 میلیون مترمکعب سرریز آب اتفاق نمی‌افتاد و همچنین می‌توانستیم در بخش نیروگاهی بهره‌برداری داشته باشیم. اما با احداث مخزنی که بر روی کارون داشته‌ایم امکان مدیریت و مهار آب افزایش یافته است.

وی در ادامه در خصوص تاثیر توافق هسته‌ای بر روی قراردادهایی که در آینده با کشورهای اروپایی در زمینه احداث نیروگاه خواهیم داشت اظهار داشت: با توافقی که حاصل شده کشورهای اروپایی روی سرمایه‌گذاری در بخش نیروگاهی کشور حساس شده‌اند به طوری که بلافاصله پس از توافق اولیه کره‌جنوبی وارد مذاکره شد و حاضر شده که 3هزار میلیارد دلار در بخش نیروگاهی کشور سرمایه‌گذاری داشته باشیم.

رضازاده در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص انتقال آب خزر به فلات مرکزی تصریح کرد: کارهای مطالعاتی این پروژه از چند سال پیش آغاز شده اما ما مجری نبوده‌ایم و سعی کرده‌ایم که بحث را در چارچوب نظام اجرایی کشور پیش ببریم.

وی ادامه داد: در حال حاضر کارهای مطالعاتی در حال انجام است و نتایج به نیمه رسیده و همچنین مذاکراتی با مسئولین محیط زیست داشته‌ایم و به نتایج قابل قبولی دست یافتیم که در صورت منتج به نتیجه بودن مطالعات تا سال 96 اقدام اجرا خواهیم کرد.

وی در خصوص انتقال آب دریاچه ارومیه نیز توضیح داد: از ابتدای امر ما بر آن شدیم که نظریات کارشناسان محیط زیست را لحاظ کنیم لذا کارشناسانی از نروژ و مشاورینی از داخل کشور دعوت به عمل آورده‌ایم و در این خصوص نیز فعلاً در مرحله مطالعاتی به سر می‌بریم و چنانچه مثبت باشد وارد اجرا و در غیراین صورت مطالعات را ادامه نخواهیم داد.

رضازاده گفت: برای انتقال آب به دریاچه ارومیه باید دو تونل حفر شود که نیازمند دو دستگاه IBM بودیم که وارد کشورشده و امیدواریم که تا 2 هفته دیگر قطعات آن راه‌اندازی شود و در صورت نهایی شدن کار از پاییز سال جاری حفاری مکانیزه تونل آغاز خواهد شد.

وی در ادامه با بیان اینکه ما در حال حاضر قدرت مانور زیادی در بخش اعتباری پروژه‌ها نداریم گفت: ما نیازمند 700 میلیارد تومان اعتبار هستیم اما بودجه‌ای که در حال حاضر داریم فقط 8 هزار و چهارصد میلیارد تومان است که امیدواریم با اعتباراتی که از صندوق توسعه ملی دریافت می‌کنیم بتوانیم 11 پروژه‌ای که در دست اجرا داریم تکمیل کنیم.

وی خاطرنشان کرد: در سال جاری 3 هزار و هفتصد میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی جهت تامین اعتبار دریافت کرده‌ایم اما همچنان برای اجرایی شدن پروژه‌ها مشکل داریم.

وی در خصوص میزان مطالبات و بدهکاری‌های آب‌نیرو نیز اظهار داشت: در حال حاضر 450 میلیارد تومان از برق طلب داریم و 300 میلیارد تومان نیز به پیمانکاران بدهی داریم.

مدیرعامل شرکت توسعه آب‌نیرو در ادامه این نشست به 7 تا 8 میلیارد مترمکعب آبی که از حوزه‌های مشترک از کشور خارج می‌شود اشاره کرد و گفت: برای سرعت بخشیدن به مهار این آب‌ها نیز باید اعتباراتی از صندوق توسعه ملی تزریق شود.

 

 

کد خبر : ۲۹۲۶۰۴