خبرگزاری کار ایران

یک پژوهشگر اقتصادی در گفت‌وگو با ایلنا:

دولت در ایران نمی‌تواند کلاسیک یا نئوکلاسیک باشد

دولت در ایران نمی‌تواند کلاسیک یا نئوکلاسیک باشد
کد خبر : ۲۹۰۱۷۰

نئولیبرالیسم بخشی از علم اقتصاد و جریان نئوکلاسیک است. بسیاری از اقتصاددان‌­های ایرانی نیز به این تفکر ، گرایش دارند. این چیز عجیبی نیست که بخشی از اعضای دولت نیز ازعلم پیشرفته استفاده می‌­کنند

فرید هاشمی، پژوهشگر اقتصادی، در گفتگو با ایلنا، در خصوص ادعای کسانی که ستاد اقتصادی دولت یازدهم را نئولیبرال می­‌نامند، گفت: "نئولیبرالیسم بخشی از علم اقتصاد و جریان نئوکلاسیک است. بسیاری از اقتصاددان‌­های ایرانی نیز به این تفکر، گرایش دارند. این چیز عجیبی نیست که بخشی از اعضای دولت نیز ازعلم پیشرفته استفاده می‌­کنند. وقتی صحبت از علم اقتصاد و مکاتب اقتصادی می‌­شود، برچسب زدن درست نیست. مکاتب اقتصادی بخشی از دستاوردهای بشری هستند که ما نیز باید از آنها استفاده کنیم."

وی افزود: "البته عملکرد دولت یازدهم با شاخص‌­های نئوکلاسیک همخوان نیست. مثلا طرح تحول نظام سلامت در چاچوب یک سیاست نئولیبرال قرار نمی گیرد. همچنین طرح امنیت غذایی دولت یک طرح نئوکلاسیک نیست. این سیاست­‌ها که دولت آنرا پیگیری کرده است طرح­هایی نهادگرایانه است".

این پژوهشگر اقتصادی تاکید کرد: "البته بهتر است به جای نئولیبرالیسم از واژه نئوکلاسیک استفاده کنیم. زیرا واژه نئولیبرال بار سیاسی دارد."

 فردید هاشمی در خصوص برنامه‌­های دولت یازدهم، گفت: "دولت در تدوین سیاست­‌های پولی و مالی از آموزه‌­های کلاسیک استفاده می­‌کند. دولت در موضوع کنترل تورم، سیاست انقباضی را در پیش گرفته است که سیاستی کلاسیک و لیبرال است. البته به این معنا نیست که دولت روحانی یک کلیت یک­پارچه است، در دولت تنوع دیدگاه­‌های اقتصادی وجود دارد. در ستاد اقتصادی دولت آقایان نوبخت و طیب‌­نیا، نهادگرا هستند. از سوی دیگر دکتر نیلی هم در ستاد اقتصادی دولت حضور دارد و به نظر می­‌رسد سیاست­های پولی و مالی دولت ناشی از دیدگاه­های دکتر نیلی است. دیدگاه دولت در بخش صنعت، سیاستی حمایت­گرایانه است که سیاستی نئوکلاسیک محسوب نمی‌شود."

این پژوهشگر اقتصادی اضافه کرد: "لیبرال­‌ها در 4 عرصه به دخالت دولت اعتقاد دارند: سیاست گذاری در عرصه­‌های کلان پولی و مالی. این که دولت باید مصرف­‌کننده تولیدات یا خدمات باشد. همچنین سرمایه­‌گذاری در بخش‌­هایی که بخش خصوصی تمایلی به سرمایه­‌گذاری در آن بخش‌­ها ندارد. و سرانجام این که معتقدند دولت زمانی باید در اقتصاد مداخله کند که اقتصاد از تعادل خارج شده باشد."

وی در انتها تاکید کرد: " دولت در ایران در حاضر حاضر نمی­تواند کلاسیک یا نئوکلاسیک باشد چون اساسا ساختار اقتصاد ایران چنین اجازه‌­ای نمی‌­دهد."

ارسال نظر
پیشنهاد امروز