یک پژوهشگر اقتصادی در گفتوگو با ایلنا:
دولت در ایران نمیتواند کلاسیک یا نئوکلاسیک باشد
نئولیبرالیسم بخشی از علم اقتصاد و جریان نئوکلاسیک است. بسیاری از اقتصاددانهای ایرانی نیز به این تفکر ، گرایش دارند. این چیز عجیبی نیست که بخشی از اعضای دولت نیز ازعلم پیشرفته استفاده میکنند
فرید هاشمی، پژوهشگر اقتصادی، در گفتگو با ایلنا، در خصوص ادعای کسانی که ستاد اقتصادی دولت یازدهم را نئولیبرال مینامند، گفت: "نئولیبرالیسم بخشی از علم اقتصاد و جریان نئوکلاسیک است. بسیاری از اقتصاددانهای ایرانی نیز به این تفکر، گرایش دارند. این چیز عجیبی نیست که بخشی از اعضای دولت نیز ازعلم پیشرفته استفاده میکنند. وقتی صحبت از علم اقتصاد و مکاتب اقتصادی میشود، برچسب زدن درست نیست. مکاتب اقتصادی بخشی از دستاوردهای بشری هستند که ما نیز باید از آنها استفاده کنیم."
وی افزود: "البته عملکرد دولت یازدهم با شاخصهای نئوکلاسیک همخوان نیست. مثلا طرح تحول نظام سلامت در چاچوب یک سیاست نئولیبرال قرار نمی گیرد. همچنین طرح امنیت غذایی دولت یک طرح نئوکلاسیک نیست. این سیاستها که دولت آنرا پیگیری کرده است طرحهایی نهادگرایانه است".
این پژوهشگر اقتصادی تاکید کرد: "البته بهتر است به جای نئولیبرالیسم از واژه نئوکلاسیک استفاده کنیم. زیرا واژه نئولیبرال بار سیاسی دارد."
فردید هاشمی در خصوص برنامههای دولت یازدهم، گفت: "دولت در تدوین سیاستهای پولی و مالی از آموزههای کلاسیک استفاده میکند. دولت در موضوع کنترل تورم، سیاست انقباضی را در پیش گرفته است که سیاستی کلاسیک و لیبرال است. البته به این معنا نیست که دولت روحانی یک کلیت یکپارچه است، در دولت تنوع دیدگاههای اقتصادی وجود دارد. در ستاد اقتصادی دولت آقایان نوبخت و طیبنیا، نهادگرا هستند. از سوی دیگر دکتر نیلی هم در ستاد اقتصادی دولت حضور دارد و به نظر میرسد سیاستهای پولی و مالی دولت ناشی از دیدگاههای دکتر نیلی است. دیدگاه دولت در بخش صنعت، سیاستی حمایتگرایانه است که سیاستی نئوکلاسیک محسوب نمیشود."
این پژوهشگر اقتصادی اضافه کرد: "لیبرالها در 4 عرصه به دخالت دولت اعتقاد دارند: سیاست گذاری در عرصههای کلان پولی و مالی. این که دولت باید مصرفکننده تولیدات یا خدمات باشد. همچنین سرمایهگذاری در بخشهایی که بخش خصوصی تمایلی به سرمایهگذاری در آن بخشها ندارد. و سرانجام این که معتقدند دولت زمانی باید در اقتصاد مداخله کند که اقتصاد از تعادل خارج شده باشد."
وی در انتها تاکید کرد: " دولت در ایران در حاضر حاضر نمیتواند کلاسیک یا نئوکلاسیک باشد چون اساسا ساختار اقتصاد ایران چنین اجازهای نمیدهد."