واردات در مناطق آزاد ۱۱ برابر صادرات است
منطقه آزاد که با الگوبرداری از کشور چین در ایران ایجاد شد، هدفش توسعه منطقهای و فضایی برای پیرامون مناطق آزاد شکل گرفته بود.
به گزارش ایلنا ، در طول یکسال گذشته دو میلیون و ۵۳۹ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۱۶۲ میلیون و ۴۰۳ هزار دلار از طریق گمرکات کیش، قشم، چابهار، انزلی، اروند، حسن رود و منطقه آزاد جلفا وارد کشور شده است .
مقایسه ارزش واردات با صادرات صورت گرفته در مناطق آزاد از یک واقعیت ناخوشایند حکایت دارد که برخلاف هدف اصلی ایجاد این مناطق است. براساس آمار ثبت شده ورودی و خروجیهای گمرکات کشور، ارزش واردات کالا از مناطق آزاد ۱۱ برابر بیشتر از ارزش صادرات انجام شده از این مناطق بوده است.
تنها در طول یک سال گذشته دو میلیون و ۵۳۹ هزار تن کالا به ارزش دو میلیارد و ۱۶۲ میلیون و ۴۰۳ هزار دلار از طریق گمرکات کیش، قشم، چابهار، منطقه آزاد انزلی، منطقه آزاد اروند، منطقه آزاد چابهار، منطقه آزاد حسن رود و منطقه آزاد جلفا وارد کشور شده است.
در مقابل این میزان واردات در سال ۱۳۹۳، ۷۰۳ هزار تن کالا به ارزش ۱۹۶ میلیون و ۵۲۲ دلار صادر شده است. برداشتن قید تعرفهها از کالاهای ورودی از این مناطق عاملی شد که دروازههای کشور هرچه بیشتر بر روی کالاهای خارجی گشوده شود.
منطقه آزاد که با الگوبرداری از کشور چین در ایران ایجاد شد، هدفش توسعه منطقهای و فضایی برای پیرامون مناطق آزاد شکل گرفته بود.
هرچند ایران تنها کشوری است که با داشتن مناطق آزاد از یک طرح جامع برای این مناطق بیبهره است اما در همان اهداف اولیه در لوایح تشکیل مناطق آزاد، ارتقای سطح معیشت ساکنان منطقه لحاظ شده بود.
با این حال، این اهداف در سایه فعالیت گسترده دلالان در سالهای گذشته تا حد زیادی رنگ باخته است و خرید کالاهای بدون تعرفه و انتقال چمدانی آن به سرزمین مادر کار اصلی تعدادی از واسطهگران شده است.
چگونگی و نحوه ارتباط مناطق آزاد با سرزمین اصلی از اساسیترین موضوعاتی است که باید در طرحی جامع از بدو پیدایش این مناطق تعریف میشد اما بدون تعیین این استراتژیها عملا مناطق آزاد دروازه ورود کالاهای بدون عوارض به سرزمین مادر شده است.
براساس این مدل حاکم بر مناطق آزاد کشور نیز مشاهده میکنیم که توسعه فضایی که به دنبال آن بودیم اتفاق نیفتاده و به جز معدود مناطق، در باقی منطقه های آزاد تشکیل شده سطح زندگی ساکنان تغییر چندانی نکرده است.