بهرهوری پایین مشکل اصلی آب کشاورزی در ایران/آبیاری قطرهای 30 درصد از مصرف آب را کاهش میدهد
نیریزی گفت: تلفات آب نقش تعیین کننده ای در مصرف آب ندارد لذا بیشترین سرمایه گذاری و آموزش باید در زمینه تخصیص منابع آب باشد.
سعید نیریزی، رئیس کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی (ICID)در گفتوگو با خبرنگار ایلنا در خصوص دلیل کند بودن اجرای آبیاری قطره ای در ایران گفت: در حال حاضر کشاورزان توان پرداخت هزینه های مدرن کردن آبیاری را ندارند و مالکین زمین های کشاورزی نیز بخش خصوصی هستند که توان سرمایه گذاری ندارند لذا اگر خودشان اقدام به سرمایه گذاری کنند بازده آن ممکن است به سرعت برنگردد؛ بنابراین دولت باید کمک کند.
وی اظهار داشت: البته دولت برنامه دارد، به کسانی که می خواهند آبیاری قطره ای را توسعه دهند؛ یارانه پرداخت کند اما باید در نظر داشت که امکانات نیز محدود است.
وی خاطرنشان کرد: در صورت اجرایی شدن طرح آبیاری قطره ای 30 درصد از مصرف آب کم می شود.
نی ریزی با اشاره به اینکه مشکل کشور ما پایین بودن بهره وری آب است، تصریح کرد: ما از بابت تلفات آبیاری وضع نگران کننده ای نداریم بلکه بحث اصلی بهره وری پایین است یعنی از میزان آبی که استفاده می کنیم محصولی را که باید؛ یرداشت نمی کنیم.
وی ادامه داد: بهره وری در کشور ما نسبت به کشورهایی مثل ترکیه و حتی مصر و پاکستان پایین تر است لذا بالا رفتن بهره وری فقط با آب میسر نیست بلکه سایر نهاده ها مثل بذر نیز باید مورد توجه قرار گرفته و مدیریت شود.
رئیس کمیسیون بین المللی آبیاری و زهکشی اظهار داشت: شیوه های اداره کشاورزی از جمله داشت و برداشت نیز باید تقویت شود تا بهره وری 2 برابر بالاتر برود و از این طریق تولید محصولات و سودآوری کشاورزان که لب مرز و شکننده است؛ بهبود می یابد.
وی با اشاره به اینکه مدیریت آبیاری را باید تقویت کنیم، تصریح کرد: با اینکه همواره روی تلفات آب تاکید می شود اما نقش تعیین کننده چندانی ندارد و بیشترین سرمایه گذاری و آموزش باید در زمینه تخصیص منابع آب باشد زیرا کشاورزان بیش از نیاز آب را تخصیص می دهند بنابراین باید روی مدیریت مصرف کار کنیم.
نی ریزی در پایان تاکید کرد: باید به کشاورزان در زمینه شیوه های صرفه جویی در تخصیص آب با ارائه الگوهای مختلف آموزش بدهیم.