استیضاح آخوندی و لابیهای پشت پرده! / پروژههای دردسر ساز
در حال حاضر حجم پروژههای ناتمام عمرانی کشور بالغ بر 480 هزار میلیارد تومان است. تنها در بخش ورزش برای اتمام ساخت ورزشگاههایی که احمدی نژاد در قالب سفرهای استانی وعده میداد؛ به 8 هزار میلیارد تومان نیاز است. این در حالی است که کل بودجه عمرانی وزارت ورزش و جوانان برای سال 1394 کمتر از 200 میلیارد تومان است.
استیضاح وزیر راه و شهرسازی در کمیسیون عمران مجلس تصویب شد. نگاه به متن استیضاح عباس آخوندی و واقعیات این حوزه، نشان میدهد دلیل این استیضاح بیش از هر چیز به برآورده نشدن انتظارات نمایندگان مجلس مربوط میشود. بخش عمدهای از بودجه عمرانی کشور به وزارت راه و شهرسازی تخصیص پیدا می کند. این موضوع، وزارت راه و شهرسازی را به محل لابیگری سیاسی برای تعریف پروژههای محلی و استانی نمایندگان مجلس تبدیل کرده است. پروژههایی که عموما بدون بررسی امکان فنی و مالی کلنگ خوردهاند و در نتیجه آن باعث شده که هزاران پروژه سرمایه گذاری ناتمام روی دست دولت بماند.
خواستههای غیرمنطقی و پایان ناپذیر برخی نمایندگان مجلس برای اجرای پروژههای عمرانی در هر شهر و استان اینک به معضل بزرگ "پروژههای ناتمام عمرانی" تبدیل شده است. چندی پیش که شایعه استیضاح عباس آخوندی در راهروهای مجلس به گوش میرسید اکبر ترکان، مشاور رئیس جمهوری، به مدیران دولتی یادآور شد: "اگر نمایندگان مجلس انتظاراتی دارند که در راستای حفظ حق و حقوق مردم است، حتما وزرا نسبت به آن پاسخگو هستند. اگر مطالباتی در همین راستا دارند این مطالبات هم محترم است؛ اما تن دادن به مطالبات شخصی نمایندگان مجلس گناه کبیره است؛ ولو بلغ و ما بلغ، سکوت یا تقیه حدی دارد"
ترکان تاکید کرد که "وزرای ما و دولت نگران استیضاح نیستند و همواره به دنبال این بودهاند که خداوند از آنها راضی باشد؛ اگر هم استیضاح شوند، مهم نیست" .
مشاور رئیس جمهوری، با اشاره به خواستهای غیرمنطقی نمایندگان مجلس از فرجی دانا، وزیر سابق علوم، و تن ندادن فرجی دانا به این خواستها افزود: "امروز آبروی آقای فرجیدانا در جامعه بیشتر از زمان قبل از استیضاح است و قطعا اعتبار اجتماعی فرجیدانا پس از استیضاح کم نشد که هیچ، قطعا زیاد هم شد".
در حال حاضر حجم پروژههای ناتمام عمرانی کشور بالغ بر 480 هزار میلیارد تومان است. تنها در بخش ورزش برای اتمام ساخت ورزشگاههایی که احمدی نژاد در قالب سفرهای استانی وعده میداد؛ به 8 هزار میلیارد تومان نیاز است. این در حالی است که کل بودجه عمرانی وزارت ورزش و جوانان برای سال 1394 کمتر از 200 میلیارد تومان است.
در حالی که حجم کل پروژههای عمرانی باقیمانده 480 هزار میلیارد تومان است، بودجه عمرانی سال 1393 مبلغ 37 هزار و 800 میلیارد تومان است. با روند فعلی و در صورتی که پروژههای جدید عمرانی تعریف نشود برای تکمیل پروژههای عمرانی نیمه تمام موجود به 40 سال زمان نیاز است.
در حالی که تحریمهای اقتصادی و کاهش بهای نفت به محدودیت در تحقق بخش درآمدی بودجه و طبعا محقق نشدن بودجه عمرانی کشور انجامیده است، تقاضاهای زیر و درشت برخی نمایندگان برای تعریف پروژههای جدید عمرانی از وزیر راه و شهرسازی، صرفا به افزایش پروژههای ناتمام عمرانی و اتلاف و نابودی منابع ملی منجر میشود. در حال حاضر نگهداری پروژههای ناتمام کنونی، هزینه ای سنگین به بودجه کشور تحمیل میکند.
تجربه نشان میدهد عموم وعدههای انتخاباتی نمایندگان مجلس در شهرستانها وعدههای عمرانی است. از سوی دیگر تامین هزینههای تبلیغات انتخاباتی نیاز به حامی مالی دارد و پیمانکاران، یکی از اصلیترین حامیان مالی برخی نمایندگان مجلس در شهرستانها هستند. از این رو بعد از انتخابات برای جبران حمایتهای مالی پیمانکاران، نیاز به تعریف پروژههایی عمرانی برای پیمانکاران حامی تعداد اندکی از نمایندگان است.
این عوامل سبب میشود که عمدهترین فشار و خواسته برخی نمایندگان مجلس از وزیر راه و شهرسازی، فشار برای سرمایهگذاری دولت و تعریف پروژههای جدید عمرانی باشد. پروژههایی که فاقد توجیه ملی است و صرفا با نگاه محلی و عموما بدون توجیه فنی و مالی و از طریق لابیهای سیاسی به دولت تحمیل میشوند.
به نظر میرسد ایستادگی وزیر راه و شهرسازی مقابل خواستههای غیرمنطقی و خارج از دایره قانون، علت اصلی استیضاح ایشان است. بدیهی است این ایستادگی از منطق صحیح اقتصادی پیروی میکند حتی اگر همان گونه که مشاور رئیس جمهوری تاکید کرده است به استیضاح یا رای عدم اعتماد به وزیر منجر شود. ایستادگی عباس آخوندی این پیام را به لابی پیمانکاران میدهد که دوران گذاشتن پروژههای ناتمام عمرانی جدید بر روی دست کشور به اتمام رسیده است.
گزارش: مهدی الیاسی، محمد نوحی