در گزارش ایلنا بررسی شد:
مظنه وام 80 میلیون تومانی در بازار چند؟
فرمول ارزش گذاری این وام در بازار سیاه این گونه است که حداقل نرخ سود ماهیانه هر یک میلیون ودیعه 40 میلیون تومانی وام چیزی حدود 30 هزار تومان محاسبه می شود و بنابراین سود 40 میلیون تومان ودیعه در هر ماه به چیزی حدود یک میلیون و 200 هزار تومان می رسد.
کارشناسان و فعالان بازار مسکن معتقدند اگر راه برای فروش وام مسکن باز شود؛ وام 80 میلیون تومانی با نرخ تورم فعلی چیزی حدود 14 میلیون و 500 هزار تومان قیمت میخورد .
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ وام فروشی، هر چند مورد تایید بانک مسکن و وزارت راه و شهرسازی نیست اما منافذی برای ورود واسطه گران به عرصه خرید و فروش وام مسکن باز است. کما اینکه پیش از این وام 35 میلیون تومانی مسکن هم در بازار سرمایه داد و ستد می شد.
به گفته مسئولان بانک مسکن؛ وام های جدید مسکن قابل انتقال به غیر نیست و تنها این وام را می توان به بستگان درجه یک واگذار کرد، حال اینکه دادن وکالت یکی از راه های دور زدن ممنوعیت قانونی است. هر چند که واگذاری وام به غیر، غیر قانونی اعلام شده است اما مانند سنوات گذشته می توان با رد و بدل کردن وکالت بین خریدار و صاحب وام این تسهیلات را خرید و فروش کرد.
با این همه و به گفته فعالان بازار مسکن اگر وام 80 میلیون تومانی وارد بازار آزاد شود حداقل چیزی حدود 14 میلیون و 500 هزار تومان نرخ گذاری می شود. فرمول ارزش گذاری این وام در بازار سیاه این گونه است که حداقل نرخ سود ماهیانه هر یک میلیون ودیعه 40 میلیون تومانی وام چیزی حدود 30 هزار تومان محاسبه می شود و بنابراین سود 40 میلیون تومان ودیعه در هر ماه به چیزی حدود یک میلیون و 200 هزار تومان می رسد.
حال از آنجایی که این مبلغ ودیعه در شرایطی که متقاضی صاحب امتیاز های بانک مسکن نباشد تا یک سال سپرده گذاری شود، مبلغ سود آن در این یک سال چیزی حدود 14 میلیون و 500 هزار تومان در نظر گرفته می شود.
بنابراین صاحب وام بدون هیچ افزایش نرخی میتواند وام 80 میلیون تومانی را در بازار آزاد با ارائه وکالت با این نرخ معامله کند. البته کارشناسان بازار مسکن معتقدند، سود 30 هزار تومانی برای یک میلیون تومان کف قیمت بازار است و امکان افزایش نرخ سود در معاملات وجود دارد از طرف دیگر 14 میلیون و 500 هزار تومان قیمت روز با احتساب نرخ تورم 15 درصدی است و قطعا وقتی وام وارد بازار شود با قیمت بالاتری به فروش خواهد رسید.
از تهدیدهای جدی این معاملات وکالتی این است که وکالت با فوت هر یک از طرفین معامله باطل می شود و اگر هم معوقه ای ایجاد شود، فرد ثبت نام کننده و متقاضی وام که به بانک معرفی شده است، باید ان را جبران کند و نه خریدار بازار آزاد.
فعالان بازار مسکن می گویند؛ بیشترین مشتریان وام مسکن در بازار آزاد بساز بفروش هایی هستند که با کمبود نقدینگی برای ساخت و ساز مواجه هستند و این افزایش قیمت 14 میلیون تومانی را هم به طور مستقیم بر قیمت نهایی مسکن اضافه می کنند و در واقع همین وام فروشی باعث افزایش قیمت مسکن در بازار می شود.