ایجاد تنش با منافع ملی همخوانی ندارد/نمایندگان مسبب تکرار بیثباتی در مدیریت صنعت نفت نشوند
انتظار میرود که نمایندگان با ممانعت از جریان یافتن نگاه بخشی، اولویتهای کلان اقتصاد ملی را لحاظ کرده و مانع از بی ثباتی در روند فعالیتهای صنعت نفت شوند.
عبدالله یونس آرا کارشناس ارشد اقتصاد انرژی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به رویکرد برخی نمایندگان در طرح استیضاح وزیر نفت گفت: نباید رخدادهائی که در دو دولت گذشته منجر به کنار گذاشتن مدیریت کارآمد و توقف حرکت صنعت نفت در دستیابی به اهداف آن شد تکرار شود.
به گفته وی، تسریع حرکت ماههای اخیراین صنعت به سمت افزایش تولید نفت و گاز و احیای رونداجرای پروژه های استراتژیک و اولویت دار،نباید با طرح استیضاح وزیر پاسخ داده شود.
وی تصریح کرد: صنعت نفت ایران در سال گذشته افزایش تولید 100 میلیون متر مکعب گاز داشته است که در سال جاری نیز معادل همین روند را خواهیم داشت. یعنی در 2 سال دولت جدید و با مدیریت زنگنه 200 میلیون متر مکعب تولید گاز پارس جنوبی افزایش پیدا کرده و مهمتر از آن برداشت از میعانات (کاندیسیت) که ارزش اصلی را در پارس جنوبی دارد، افزایش یافته است و زمینه اجرائی شدن طرح های افزایش ظرفیت پالایش نفت و میعانات و جلوگیری از خام فروشی بخوبی فراهم شده است.
یونس آرا با اشاره به اینکه امروز صنعت نفت ایران خودش را برای شرایط پس از تحریم آماده می کند تا بتوانیم سهم و جایگاه ایران را در بازارهای جهانی احیا کنیم، افزود: ایجاد تنش وعدم ثبات در مدیریت کلان صنعت نفت در این شرایط که این صنعت، روند جهش و گذار از مرحله تحریم را طی میکند با منافع ملی همخوانی ندارد.
نمایندگان اولویت کلان اقتصاد ملی را در نظر بگیرند، مانع نگاه بخشی به نفت شوند
وی خاطرنشان کرد: انتظار میرود که نمایندگان محترم که وکالت منافع ملت ایران را بر عهده دارند با ممانعت از جریان یافتن نگاه بخشی، اولویتهای کلان اقتصاد ملی را لحاظ کرده و مانع از بی ثباتی در روند فعالیتهای این صنعت شوند، چرا که امروز صنعت نفت فقط یکی از زیر بخشهای اقتصاد ایران نیست؛ بلکه نماینده اصلی حضور ایران در بازارها و اقتصاد جهانی است.
این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی اظهار داشت: ایران میتواند با افزایش تولید نفت و گاز و اثر بخشترکردن حضورش در بازارهای جهانی مانع از تکرار اتفاقاتی که در حوزه تحریمها در سالهای گذشته رخ داد، شود.
دولت گذشته شرایط را برای اجماع و تحریم علیه منافع ملی فراهم کرد
وی تصریح کرد: اگر در دو دولت گذشته و قبل از اعمال تحریمها و سالهایی که روابط کشور با جهان محدود نشده بود، یک یا چند قرارداد صادرات گاز به اروپا یا شرق آسیا اجرائی شده بود و زمینه صادرات روزانه 100-200 میلیون متر مکعب گاز ایران به بازارهای جهانی فراهم شده بود، در زمان تحریم امکان اجماع بر علیه منافع کشور از سوی کشورهای منطقه و مراکز فرامنطقهای تا به این حد وجود نداشت، اما محدود کردن صنعت نفت و عدم شناخت ظرفیتها در دولت قبل باعث شد که جایگاه ایران در بازارهای جهانی انرژی تدریجا تحلیل رفته و رقبای منطقهای ایران در حوزههای سیاسی و اقتصادی، جایگزین ایران در بخش عرضه شوند.
نمایندگان مسبب تکرار بی ثباتی در مدیریت صنعت نفت نشوند
یونس آرا گفت: صنعت نفت در سطح جهانی صنعتی بشدت سرمایه بر و تکنولوژی بر است و توسعه ظرفیتهای آن در گروه تامین و دسترسی به منابع سرمایه و فناوری روز دنیاست. تامین این ملزومات، نیازمند مدیریت کلان نگر، با ثبات و تخصصی است و در همه شرکتهای بزرگ نفت و گاز دنیا این الزام به دقت رعایت می شود. لذا از نمایندگان مجلس انتظار میرود در راستای وظایف نمایندگی خود و دفاع از منافع ملی، از تکرار بی ثباتی در مدیریت صنعت نفت- همانند دولت قبل- جلوگیری کنند تا این صنعت بتواند به دور از تنشهای مقطعی، زمینه جذب سرمایه و تکنولوژی که نیازهای عمده صنعت هستند را فراهم کند.
هیچ دورهای به اندازه دوران مدیریت زنگنه از تولید داخلی حمایت نشده است
وی در پاسخ به موارد مطرح شده در زمینه ایرانی زدائی از صنعت نفت با اشاره به لزوم پیشگیری از نقش آفرینی مطالبات بخشی و تسویه حسابهای خاص در تعیین راهبردهای صنعت نفت اظهار داشت: در هیچ دورهای از سه دهه اخیر، این گونه اهم نیازهای این صنعت در حوزه تامین کالا که منجر به یک سازماندهی داخلی در وزارت نفت برای حمایت از تولید داخلی اقلام استراتژیک کالائی توسط بخش خصوصی واقعی، توانمند و غیررانتی شده است؛ محقق نشده بود.
این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی ادامه داد: زنگنه با دستور شناسایی نیازهای عمده صنعت نفت خواستار سازماندهی منابع بخش خصوصی شد تا ضمن مشارکت، از کمکها و حمایتهای وزارت نفت استفاده کنند و از اقدامات پراکنده، بخشی و مقطعی و شعاری جلوگیری شود.
وی همچنین گفت: 10 قلم کالای اولویت دار صنعت که توسط وزیر معرفی شده، نیازهای عمده و استراتژیک صنعت نفت است و بخش خصوصی و سازندگان داخلی، که در پی فعالیت اقتصادی و سرمایه گذاری تکنولوژیک بلندمدت هستند وارد این بخش ها شده و از مکانیزمهای حمایتی سازماندهی شده وزارتخانه هم بهره مند میشوند.
فضا برای فعالیت بخش خصوصی واقعی و غیر رانتی فراهم است
یونس آرا با بیان اینکه تمامی شرکتهای تابعه صنعت نفت مکلف شدند که از تولیدکنندگانی که در تولید این اقلام سرمایه گذاری میکنند، حمایت کنند، افزود: طی سال های اخیر، فضایی بهتر از شرایط کنونی برای فعالیت بخش خصوصی واقعی و غیررانتی ایجاد نشده است.
صنعت نفت در حال جهش است، طرح استیضاح ضربه به منافع ملی است
وی تاکیدکرد: اکنون صنعت نفت ایران در حال جهش است و به محض لغو تحریم ها باید بتوانیم با افزایش تولید نفت به میزان یک تا 2 میلیون بشکه در روز و بیش از یکصد میلیون متر مکعب گاز مازاد در روز، در کمتر از یکسال و نیم آینده وارد بازار شویم تا بتوانیم بازارهای از دست رفته مان را بدست آوریم. لذا امیدواریم این مباحث اخیر مانعی بر سر راه پیشبرد اهداف کلان صنعت نفت که – خوب یا بد- سرنوشت اقتصاد ایران به آن گره خورده و منبع اصلی نقش آفرینی اقتصادی کشور در حوزه داخلی و خارجی است ایجاد نکند.