چالش بزرگ عملیات حفاری رفع میشود
افرونها به خوبی میتوانند مقدار هرزروی گل به درون سازند را کنترل کنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمد سلیمانی، در مراسم رونمایی از فناوری سیالات حفاری میکروحبابهای افرونهای گازی در حاشیه روز پایانی نمایشگاه نفت اظهار کرد: این فناوری جدید و به روز دنیا در عملیات سیال حفاری چاههای نفت و گاز کاربرد دارد و به عنوان یکی از سیالات نسل جدیدی است که حفاری مخازن خاص بویژه مخازن تخلیه شده کم فشار و دارای شکاف و نفوذ پذیری بیشتر دارند، را ممکن می کند.
وی افزود: چالشهای بزرگ عملیات حفاری که امروزه مخازن کشور با آن روبروست شامل هرزروی کامل، خوردگی، تمییزسازی دیوارههای چاه، بهبود خواص رئولوژیکی و هزینه مصرفی در سیالات حفاری است که این فناوری جدید با توانایی خاص خود در رفع این معضلات برآمده است.
رئیس طرحهای پژوهش و فناوری تکنولوژی حفاری پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادست گفت: بر همین اساس حفاری این نوع مخازن با مشکلات فنی و اقتصادی زیاد از جمله هرزرویهای کنترل ناپذیر در شکافها و گیر لولهها همراه است که توسعه این میدانها را از لحاظ اقتصادی غیرسودآور میکنند.
سلیمانی یادآور شد: با توسعه فناوری افرونها، میتوان این مشکل را حل کرد و افرونها به خوبی میتوانند مقدار هرزروی گل به درون سازند را کنترل کنند.
وی ادامه داد: دانش فنی این تحقیق شامل طراحی و ساخت سیال حفاری پایه افرونی با استفاده از ترکیبات مناسب شامل سورفکتانتها، پلیمرها و نانوافزودنیها و در نهایت به کارگیری عملیاتی این نوع سیال در عملیات حفاری و تعمیرات در مخازن تخلیه شده و کاربرد موفق این فناوری در میدانهای بالغ است.
سلیمانی اظهار کرد: فعالیتهای انجام شده در پژوهشگاه صنعت نفت مشتمل برتعیین مشخصههای موثر بر عملکرد افرون، پایدارسازی، تعیین نوع سورفکتانت مناسب، تعیین زمان نیمه عمر، تعیین پلیمر و دیگر افزایههای لازم برای بهبود عملکرد بوده است.
وی از دستاوردهای این طرح به طراحی فرمولاسیون مناسب سیال حفاری پایه افرونی با استفاده از ترکیبات مناسب با شرایط میدانهای کاهش هرزروی گل به درون سازند در مخازن کم فشار یا مخازن تخلیه شده با استفاده از این نوع سیالات، بهبود پایداری حفاری پایه افرونی در مقابل عوامل آلاینده سیال حفاری، دما و فشار با استفاده از نانوافزایهها اشاره کرد.
رئیس طرحهای پژوهش و فناوری تکنولوژی حفاری یادآور شد: اجرای این پروژه دستاوردهایی نظیر دستورالعملها و روشهای مدون آزمایشهای موثر در کنترل کیفی این سیال حفاری پایه افرونی، آماده شدن بسترهای لازم در آزمایشات میدانی، تعیین عملکرد، دسترسی آسان به فرمولاسیون سیال حفاری پایه افرونی در شرایط واقعی مخزن را در برداشته است.
گفتنی است؛ مشخصات ویژه این فناوری تعیین اثربخشی پارامترهای مختلف محیط حفاری، تاثیر همزمان ترکیبات مختلف، پایدارسازی تحت تاثیر شرایط دما و فشار، بررسی عملکرد فناوری در شرایط خاص چاههای کشور و همچنین تعیین نوع نانو افزایه بر افزایش پایداری حرارتی و مدلسازی نرم افزاری و مقایسه با دادههای آزمایشگاهی است.