خبرگزاری کار ایران

سایه پیش‌بینی کاهش قیمت نفت بر نشست آینده اوپک

سایه پیش‌بینی کاهش قیمت نفت بر نشست آینده اوپک
کد خبر : ۱۴۸۶۶۸۱

امکان کاهش قیمت نفت به دلیل ثبات نسبی تحولات ژئوپلیتیک، افزایش تولید نفت امارات، پیش‌بینی کاهش تقاضا و ... در سه ماه سوم سال میلادی، احتمال تمدید سیاست تعدیل تولید نفت در اوپک را در نشست هفته آینده افزایش داده است.

به گزارش ایلنا به‌نقل از اداره کل امور اوپک، مجامع و سازمان‌های بین‌المللی وزارت نفت، در هفته منتهی به ۱۷ می‌ (۲۸ اردیبهشت‌) متوسط قیمت سبد نفتی اوپک با کاهش حدود ۴۴ سنت در هر بشکه به ۸۳.۳۵ دلار در هر بشکه رسید. میانگین قیمت نفت ‌خام شاخص «برنت» و «وست تگزاس اینترمدیت» نیز در این هفته به‌ترتیب با کاهش ۱.۵۰ و افزایش ۰.۳۴ دلار در هر بشکه به ۸۱.۳۹ و ۷۹.۰۱ دلار در هر بشکه رسید.

بازار نفت در این هفته، بیش از هر چیز از انتشار اطلاعات تجاری مثبت چین در ابتدای هفته و قیمت‌های عمده‌فروشی بالاتر از انتظار آمریکا در ماه آوریل تاثیر گرفت که سبب شد نگرانی از تشدید تورم افزایش یابد.

در این میان، سودهای مناسب پالایشی نیز بر بازار تأثیر گذاشتند و درمجموع، ثبات نسبی تحولات ژئوپلیتیک در کنار برداشت از ذخیره‌سازی‌های نفت خام آمریکا، مانع از کاهش بیشتر قیمت‌ها در بازار جهانی نفت شد.

تحلیلگران «سیتی بانک» با توجه به تردید درباره تقاضای نفت در بازارهای جهانی، کاهش تنش‌های ژئوپلیتیک در خاورمیانه و روند افزایشی ذخیره‌سازی‌های نفت خام آمریکا، پیش‌بینی کرده‌اند که قیمت نفت برنت در سه ماه سوم سال میلادی و همزمان با فصل گرم سال در نیمه شمالی زمین، به ۷۴ دلار در هر بشکه کاهش یابد.

این در حالی است که برآورد این بانک برای قیمت نفت در سه ماه دوم سال ۸۶ دلار در هر بشکه بوده است.

سایه اقتصاد چین بر کاهش تقاضای جهانی نفت

همچنین تحلیلگران «استاندارد چارتر» با توجه به پیش‌بینی کاهش تقاضای نفت در بازار و توجه به آمار کاهش ۴.۴ درصدی تقاضای بنزین آمریکا در ماه آوریل، در کنار افزایش موقعیت‌های فروش قراردادهای آتی‌ها از سوی سفته‌بازان و افزایش ظرفیت تولید روزانه ۲۰۰ هزار بشکه‌ای امارات، معتقدند امکان کاهش قیمت نفت با توجه به این عوامل در سه ماه سوم سال زیاد است و با توجه به قیمت‌های کنونی نفت، امکان تصمیم‌گیری اوپک در تمدید سیاست تعدیل تولید وجود دارد.

با این حال تازه‌ترین داده‌های تورم آمریکا در ماه آوریل سال ۲۰۲۴ با ۰.۳درصد رشد نسبت به ماه پیش از آن همراه بوده که این موضوع امیدواری به کاهش نرخ بهره بانک مرکزی آمریکا و افزایش تقاضای نفتی را بالا برده است که می تواند از افت قیمت نفت در ماه‌های آینده تا حدی بکاهد.

گزارش رویترز نشان می دهد که رشد اقتصادی در چین با سرعت بیشتری در جریان است که می تواند افزایش تقاضا برای نفت در بازارهای جهانی را در پی داشته باشد. با این حال، رکود در بخش مسکن چین، عامل موثری بر کاهش قیمت نفت در ماه‌های آینده خواهد بود.

از سوی دیگر، پالایشگاه‌های چینی نیز در آوریل ۲۰۲۴ به‌دلیل تعمیر و نگهداری، حجم کمتری از نفت خام را فرآوری کردند. در نتیجه تقاضای نفت چین برای نخستین بار از پایان سال ۲۰۲۲ کاهش یافت. در مجموع، تقاضای نفت در چین در آوریل ۲۰۲۴ نسبت به آوریل سال گذشته ۳درصد کاهش یافته است.

دورزدن تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه صادرات فرآورده‌های نفتی روسیه

موضوع دیگری که در تابستان بر بازار نفت اثرگذار خواهد بود، اختلاف قیمت نفتا و بنزین در بازارهای جهانی است. با توجه به قیمت بالای بنزین در این بازارها، تقاضا برای نفتا به‌منظور ترکیب با بنزین افزایش خواهد داشت که می‌تواند به افزایش تقاضا برای نفت خام نیز بیانجامد.

البته این تقاضا بیشتر از سوی کشورهای آسیایی خواهد بود. در مقابل، بازار اروپا به جای استفاده از نفتای ارزان‌تر، افزایش واردات فرآورده‌های نفتی از روسیه را با وجود تحریم‌ها در برنامه دارد.

گزارش اخیر مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک و مرکز مطالعات دموکراسی نشان می‌دهد اتحادیه اروپا از پایانه‌های ترکیه حدود ۳ میلیارد یورو فرآورده نفتی وارد کرده است. چنین تجارتی به‌معنای واقعی دورزدن تحریم‌های اتحادیه اروپا و گروه ۷ علیه صادرات فرآورده‌های نفتی روسیه است.

از زمان اجرای تحریم‌های اتحادیه اروپا و گروه ۷ علیه صادرات فرآورده‌های نفتی روسیه در ۵فوریه۲۰۲۳ تا پایان فوریه ۲۰۲۴، اتحادیه اروپا ۵ میلیون و ۱۶۰ هزار تن (حدوداً ۱۳۳ میلیارد بشکه) فرآورده نفتی به ارزش ۳ میلیارد و ۱۶۰ میلیون یورو از بنادر جیحون، مرمره و ارسین ترکیه دریافت کرده است. این بنادر که فاقد قابلیت‌های پالایشی هستند، در این مدت ۸۶درصد فرآورده‌های نفتی خود را از روسیه وارد و ترکیه را به مرکز صادرات مجدد مهم برای فرآورده‌های نفتی روسیه تبدیل کردند.

این عوامل باعث شد تا آژانس بین‌المللی انرژی رشد تقاضا را در آخرین گزارش ماهانه خود روزانه ۱۴۰ هزار بشکه کاهش داده و رشد تقاضای سالانه ۲۰۲۴ را حدود یک‌میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه در روز در نظر بگیرد که با برآوردهای اوپک، اختلاف یک‌میلیون و ۱۵۰ هزار بشکه در روز را نشان می‌دهد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز