در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
تنها در ایران ارزش پول ملی یکشبه ۲۰ درصد افت میکند
یک عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: افزایش نرخ ارز به معنای کاهش ارزش پول ملی ماست و در هیچ کجای دنیا ارزش پول ملی یکشبه 20 درصد کاهش پیدا نمیکند.
مهراد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاقهای بازرگانی ایران و تهران در گفتوگو با خبرنگار ایلنا از تاثیر نوسانات ارزی اخیر بر تجارت ایران گفت و توضیح داد: ثبات اقتصادی یکی از مهمترین نیازهای کسب و کارهاست تا صاحبان آنها بتوانند براساس این ثبات برنامهریزی کنند، با این حال متاسفانه در چند دهه گذشته این ثبات در اقتصاد ایران وجود نداشته و رویدادهای داخلی و خارجی با تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد ایران نرخ ارز را از خود متاثر میکند.
وی افزود: بار نخست نیست که تولیدکنندگان و بازرگانان این تغییرات یکباره 10 درصدی و 20 درصدی در نرخ ارز را تجربه میکنند و به طور ویژه در 10 سال اخیر این تغییرات بیشتر از همیشه مشهود بوده است.
عباد تصریح کرد: افزایش نرخ ارز به معنای کاهش ارزش پول ملی ماست و در هیچ کجای دنیا ارزش پول ملی یکشبه 20درصد کاهش پیدا نمیکند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: متاسفانه دولت و در زیرمجموعه آن بانک مرکزی نرخ ارز در بازار آزاد را قبول ندارند، در حالی که اقتصاد ما به تکنرخی شدن ارز و پذیرش نرخ ارز در بازار آزاد نیاز دارد زیرا این نرخ ارز در بازار آزاد است که بر عملکرد فعالان اقتصادی کشور تاثیر مستقیم میگذارد.
عباد خاطرنشان کرد: تکنرخی شدن ارز سبب میشود رانتها و فسادهایی که به واسطه نوسان نرخ ارز ایجاد میشود، از بین برود و دستکم این نوسانات همه جامعه را متضرر میکند در حالی که با چندنرخی بودن ارز شماری از این نوسانات منتفع میشوند و اکثریت ضرر میکنند.
وی یادآور شد: بسیاری از واردکنندگانی که بر قیمت کالاهای تولیدی آنها کنترلی وجود ندارد محصول خود را براساس نرخ آزاد ارز قیمتگذاری میکنند و کم پیش میآید که براساس نرخ ارز نیمایی محصول نهایی را قیمتگذاری کنند هر چند برای واردات مواد اولیه تولید این محصول ارز نیمایی دریافت کرده باشند، به عبارت دیگر افزایش قیمت ارز به گران شدن محصول نهایی واحدهای تولیدی و اقلام مصرفی مردم میانجامد.
عباد از اینکه ارز در ایران به کالایی سرمایهای تبدیل شده اظهار تاسف کرد و گفت: کمتر جایی از دنیا دلار چنین جایگاهی دارد. در حال حاضر بخش زیادی از ارزهای موجود در کشور در خانههای مردم به عنوان ابزار حفظ ارزش سرمایه نگهداری میشود. استفاده از ارز برای حفظ ارزش داراییها برای اقتصاد آسیبزاست؛ رشد اقتصادی نیاز به تولید دارد و این سرمایهها باید به واسطه بورسهای شفاف جذب تولید شود هر چند که در سالهای گذشته تجربه ناخوشایندی از سرمایهگذاری در بورس برای مردم رقم خورد.