خبرگزاری کار ایران

رییس زلزله‌شناسی مرکز تحقیقیات راه و شهرسازی در گفت‌وگو با ایلنا:

فاصله 850 کیلومتری گسل آناتولی با گسل خوی/ گسل آناتولی- بحرالمیت با گسل تبریز هیچ ارتباطی ندارند

فاصله 850 کیلومتری گسل آناتولی با گسل خوی/ گسل آناتولی- بحرالمیت با گسل تبریز هیچ ارتباطی ندارند
کد خبر : ۱۳۲۸۱۸۳

رییس بخش مرکز زلزله شناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: گسل آناتولی- بحرالمیت با گسل تبریز هیچ ارتباطی ندارند.

علی بیت‌الهی،رئیس کارگروه ملی شبکه زلزله نگاری کشور در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره دو زلزله روز گذشته ترکیه و ارتباط احتمالی آن با ایران اظهار داشت: پوسته خشکی کره زمین یک مجموعه به هم پیوسته هستند که ارتباطی به مرزهای سیاسی کشورها ندارند. وقتی مرز خاکی ایران به کشور ترکیه متصل است، شرایط زمین‌شناسی و جغرافیایی و تکنونیکی و لرزه خیزی در محدوده‌های مرزی مشترک تقریبا یکسان است و مساله این است که ادامه این گسل‌ها در چه سمت و سویی و تا چه محدوده‌ای  پیش رفته‌اند وگرنه این شرایط یکسان زمین شناسی بین مرزهای مشترک در کشورهای همسایه یک امر طبیعی است.

وی با بیان اینکه وقوع این زلزله و این رخداد طبیعی در تاریخ 80 ساله ترکیه بی‌سابقه بوده، گفت: این رویداد طبیعی از نظر بزرگی زلزله و همچنین از نظر بزرگی پس لرزه‌ها در تاریخ ترکیه بی سابقه بوده‌است.  6 پس‌لرزه بالای 6 ریشتر بعد از زلزله اصلی رخ داد که هر کدام از این پس‌لرزه‌ها خود یک زلزله بزرگ محسوب می‌شدند که مخرب هم هستند. وقتی پس‌لرزه 7.4 ریشتر باشد و زلزله اصلی با بزرگی 7.8 ریشتر باشد که به گزارش سایت لرزه‌نگاری خود ترکیه بزرگی زلزله اصلی 8 ریشتر بوده‌است.

رییس بخش زلزله مرکز تحقیقات وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: البته در کانون زلزله تراکم جمعیتی بالا نبود اما اطراف آن با فاصله حدود 40 کیلومتری شهر غازی انتپ با جمعیت بالای یک میلیون نفر و ساختمان‌های قدیمی همراه با ساختمان‌های نوساز، واقع شده است که در معرض این زلزله قرار گرفت و گسلی که منجر به این زلزله شد، گسلی با حد فاصل صفحه‌های تکنونیکی است یعنی بین صفحه عربی و اوراسیا مرز مشترکی وجود دارد که در این مرزها زلزله‌های متعددی رخ می‌دهد. ادامه این روند در ترکیه، گسل آناتولی شرقی است که در تلاقی با یک گسل بحر‌المیت یک گره تکنونیکی ایجاد می‌کنند موجب این زلزله بزرگ اخیر شد .

بیت‌الهی درباره ارتباط گسل ترکیه با گسل‌های ایران تاکید کرد: رد این گسل مسبب و سازو کار تکنونیکی این محدوده مرکزی زلزله را که تعقیب می‌کنیم،‌ در فعالیت‌های تکنونیکی به صفحاتی تقسیم شده که این زون مرکز زلزله یک صفحه تکنونیکی است که اساسا ارتباطی به محدوده البرز و آذربایجان ایران ندارد. امتداد گسل شمال تهران و گسل شمال تبریز یک محدوده کاملا مجزایی محسوب می‌شوند. اینکه بگوییم فعالیت این گسل آناتولی شرقی و بحرالمیت می‌تواند گسل شمال تبریز را فعال کند بی‌ربط است و اساسا این دو گسل از نظر شکلی هم ارتباطی بهم ندارند. شبیه این است که گفته شود زلزله ترکیه می‌تواند باعث وقوع زلزله در چین شود. ممکن است در ایران هم زلزله ای رخ دهد اما ربطی به گسل مسبب زلزله در ترکیه ندارد.

وی گفت: گسل مسبب زلزله خوی یک گسل شناخته با عنوان سیاه‌چشمه- خوی است که کاملا متفاوت از گسل مسبب زلزله ترکیه است و فاصله این دو گسل بیش از 850 کیلومتر است و به هم دیگر ربطی ندارند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز