واکنش بانک مرکزی به مصاحبه ایلنا:
رشد نقدینگی به ۳۳.۴ درصد کاهش یافته است
در پایان آذرماه رشد نقدینگی به ۳۳.۴ درصد کاهش یافته که کمترین مقدار از ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۹ است. این نرخ نسبت به شهریور سال گذشته ۷.۱ درصد کاهش یافته است.
به گزارش ایلنا؛ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توضیحاتی درمورد مصاحبه خبرگزاری ایلنا با آقای حسین راغفر با تیتر «دولت سیزدهم تا توانسته پول چاپ کرد/ سال آینده دولت با افزایش کسری بودجه مواجه میشود» که مدعی شده است: «در مدت دولت سیزدهم تا توانستهاند پول چاپ کردهاند و از سوی دیگر با همین افزایش نرخ ارز، بخش قابل توجهی از کسری بودجه تامین شد. در واقع هزینه کسری بودجه را از جیب مردم تامین کردند.» توضیحاتی به شرح زیر ارایه کرده است:
همانگونه که تاکنون بارها اعلام شده است دولت سیزدهم برخلاف دولت گذشته که تنها در چهار ماهه نخست سال گذشته ۵۴ هزار میلیارد پول از بانک مرکزی استقراض کرد و موجبات خلق پول و تورم شدید در جامعه را فراهم کرد به هیچ عنوان از بانک مرکزی استقراض نکرده است و برعکس، تمامی مبلغ استقراض شده دولت دوازدهم را نیز تا پایان ۱۴۰۰ تسویه کرد.
دولت در سال ۱۴۰۱ نیز با مدیریت تخصیص مصارف بودجه و پیگیری وصول به موقع درآمدها و همچنین استفاده از سایر ظرفیتهای قانونی همچون ماده ۱۲۵ قانون محاسبات عمومی توانسته است میزان استفاده از تنخواهگردان را که در ششماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ برابر ۵۴ هزار میلیارد تومان بوده به شدت کاهش دهد.
دولت همچنین برنامههای مشخص برای کنترل تورم دارد که بر مبنای آن حرکت کرده و میکند؛ مجموعه سیاستگذاران پولی و مالی دولت برای کنترل تورم، از سیاست کنترل شاخصهای اقتصادی و پولی و مالی استفاده کرده است یعنی به جای اینکه استقراض و از جیب مردم بذل و بخشش کند با سختگیری در هزینههای خود تلاش کرده تا خلق پول و تورم را مهار کند تا سختی آن بر مردم کاهش یابد.
علیرغم تورم ۵۹,۳ درصدی در شرایط آغاز به کار دولت سیزدهم، در شرایط فعلی با تلاشهای صورت گرفته شاهد کاهش ۱۹ واحدی تورم هستیم اقدامات برای کاهش ان همچنان در دستور کار است. دولت با جدیت انضباط مالی را در راستای کاهش نرخ تورم و بیکاری دنبال میکند. در این میان، با کنترل ترازنامههای بانکی و کاهش خلق پول در نظام بانکی رشد نقدینگی را کنترل شده و به کمترین مقدار در ۳۲ ماه اخیر رسیده است.
بر این اساس در پایان آذرماه رشد نقدینگی به ۳۳.۴ درصد کاهش یافته که کمترین مقدار از ابتدای اردیبهشت ۱۳۹۹ است. این نرخ نسبت به شهریور سال گذشته ۷.۱ درصد کاهش یافته است.
همچنین رشد خلق پول بانکها از ۲۹.۵ درصد در ۸ ماه اول سال گذشته به ۱۶.۶ درصد در ۸ ماهه سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است. همچنین در خصوص ادعای مطرح شده مبنی بر جبران کسری بودجه دولت از طریق افزایش نرخ ارز لازم به توضیح است که طبق ادعای جناب آقای راغفر، دولت بزرگترین متقاضی کالا در بازار است و با افزایش قیمت کالا، هزینه دولت هم افزایش پیدا میکند لذا ادعای جبران کسری بودجه از محل افزایش نرخ ارز بیاساس است. علاوه بر این عایدی دولت از محل عرضه دلار در سامانه نیماست و سامانه نیما هم ثبات دارد و هم عرضهها و هم درآمد دولت خوب است بنابراین دولت هیچ انگیزهای برای افزایش قیمت دلار ندارد.
درباره ادعای دروغین کسری بودجه دولت نیز باید به این نکته اشاره کرد که طبق تاکید رئیس سازمان برنامه و بودجه، میزان درآمد و مصارف دولت تقریبا منطبق با بودجه 1401 است و طبق اهداف پیش رو، نزدیک به ۱۰۰ درصد منابع بودجه محقق میشود.