نصب ۱۱۰ هزار سامانه خورشیدی تا پایان سال جاری؛ در تمامی استانها / راهاندازی ۲۷۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی پشتبامی در کشور
مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا با بیان اینکه فاز اجرایی نصب ۱۱۰ هزار سامانه خورشیدی 5 کیلوواتی تا پایان سال جاری همزمان در تمامی استانها به اتمام میرسد، گفت: در این پروژه حمایتی به دلیل گستره شرکتها هیچ استانی معطل استان دیگری نخواهد بود، البته این طرح یک طرح پنج ساله بوده و عقب ماندگی در اجرای آن میتواند در سالهای بعدی جبران شود.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، "جعفر محمدنژاد سیگارودی" با اشاره به طرح توسعه سامانههای مقیاس کوچک، اظهار کرد: سال گذشته معاون اول ریاست جمهوری مصوبهای مبنی بر احداث ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی طی ۵ سال (سالی ۱۱۰ هزار سامانه) برای خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی داشت.
وی اضافه کرد: این دستورالعمل از طریق سازمان بسیج سازندگی، کمیته امداد امام(ره)، سازمان بهزیستی و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری مصوب شد و چون موضوع مربوط به وزارت نیرو بود در دستورکار این وزارتخانه قرار گرفت و در مردادماه نیز تفاهمنامه پنج جانبه بین نهادها مبادله شد.
راهاندازی ۲۷۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور
به گفته مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا، این طرح یکی از طرحهای بزرگ و کمنظیر حمایتی حتی در سطح دنیا بوده و در صورت اجرایی شدن کل آن به مقدار ۲۷۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور راهاندازی میشود.
محمدنژاد سیگارودی با بیان اینکه احداث سامانههای حمایتی تماما از طریق تسهیلات دولتی و به صورت وام کم بهره قرض الحسنه است، گفت: در نتیجه مدل مالی اجرای این طرح باید بگونهای طراحی شود که از طریق فرایند خرید تضمینی، مزیت اقتصادی برای خانوار داشته باشد، بنابر این تعرفه ۲۲۰۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت مصوب شد.
وی با تشریح این طرح خاطرنشان کرد: بررسیها نشان میدهد که اگر سامانه خورشیدی برای مردم نصب شود، به صورت میانگین مبلغ یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان ماهانه در سال اول برای خانوارها درآمد خواهد داشت که از این محل حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان را میتوانند برای تسهیلات دریافتی بابت نصب سامانه پرداخت کنند و مابقی به حساب خود خانوار برود.
مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا ادامه داد: این درآمد در سالهای آتی، با بروزرسانی قیمتها و ثابت ماندن اقساط، افزایش مییابد. برای مثال پروژههای حمایتی که در چهار سال پیش اجرا شدهاند، امروز درآمد میانگین ۵ میلیون تومان برای هر ۵ کیلووات دارند.
محمدنژاد سیگارودی با بیان اینکه از بین سازمانهای حاضر در اجرای تفاهمنامه احداث نیروگاههای حمایتی، فقط وزارت نیرو و سازمان ساتبا از دانش فنی اجرای آن شناخت داشته اما وزارت نیرو در این خصوص دو دغدغه داشته، گفت: اولا ما به دنبال احداث نیروگاههای حمایتی هستیم که دارای چارچوب و استاندارد مشخص بوده و بتواند بدون کاهش راندمان به مدت ۲۰ سال (بر اساس قرارداد) برق تولید کند و همچنین قیمت تمام شده احداث نیروگاهها بر اساس خرید متمرکز مناسب شود که در این راستا با هماهنگی نهادهای حمایتی، فراخوان آمادگی شرکتهای تامین کننده را صادر کردیم.
وی با بیان اینکه برای احداث این نیروگاهها، شرکتهای ویژهای وجود دارد که باید بررسی میشدند، افزود: این فراخوان دارای شروطی بوده و بر این اساس، شرکتها بایستی آمادگی مالی تامین حداقل ۵ هزار سامانه را در سال داشته باشند و در استان مشخص شده نیز دفتر خدمات پس از فروش مستقر کرده و تجهیزات استاندارد و مورد تایید سازمان ساتبا داشته باشند و همچنین پول خود را سه ماه بعد از تامین تجهیزات دریافت کنند.
محمدنژاد سیگارودی خاطرنشان کرد: تاکنون ۴۰ شرکت تامین کننده توانمند کشور این شرایط را قبول کردهاند که مجموع درخواست آنها به ۳۸۵ هزار سامانه خورشیدی میرسد و هماکنون در حال بررسی نهایی هستیم تا به نهادهای حمایتی استانها معرفی شوند.
به گفته مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا، وزارت نیرو در چشم انداز کلان این طرح، خریدار برق خانوارها بوده و در فراتر از مسئولیت خود، کیفیت تجهیزات سامانهها را مورد بررسی قرار میدهد.
احداث ۱۰ هزار سامانه خورشیدی پشت بامی برای استان سیستان و بلوچستان
وی با اشاره به نحوه اختصاص تعداد سامانههای خورشیدی به استانهای کشور نیز یادآور شد: وزارت نیرو تعداد سامانه اختصاصی به هر استان را بر اساس میزان تابش منطقه و فقر و محرومیت موجود تقسیم بندی کرده و بیشترین تعداد این سامانهها نیز با ۱۰ هزار سامانه خورشیدی حمایتی برای استان سیستان و بلوچستان، ۷ هزار سامانه برای کرمان و ۶ هزار سامانه برای خوزستان و غیره است. پس از این، نهادهای حمایتی باید در خصوص نحوه تقسیم بندی سامانهها بین افراد تحت پوشش خود در استانهای کشور همفکری و توافق داشته باشند.
محمدنژاد سیگارودی در ادامه افزود: صلاحیت سنجی برای نصب سامانهها در منازل خانوارها (مثلا از بابت وحود انشعاب، شرایط ساختمان منزل و سایر مباحث فنی) با مشارکت توزیع برق و نماینده نهاد حمایتی انجام گرفته و دستورالعمل فنی نصب سامانه نیز توسط سازمان ساتبا آماده شده و به تمامی شرکتهای تامین فرستاده شده است.
وی همچنین با بیان اینکه آموزش نحوه نگهداری این سامانهها به خانوارها ارائه شده و شرکتهای تامین کننده نیز موظف به رصد وضعیت سامانههای نصب شده هستند، ادامه داد: هرچند سامانههای بسیار ساده بوده و نیاز به نگهداری ویژهای ندارند اما پنلهای خورشیدی نصب شده دارای ۲۰ سال گارانتی هستند و اگر به هر دلیلی دچار مشکل شوند، شرکت تامین کننده موظف به تعویض آن هستند.
به گفته مدیرکل دفتر توسعه سامانههای مقیاس کوچک ساتبا، تمامی سامانههای حمایتی خانوارها از طریق نهادهای حمایتی، بیمه تمام خسارت (مثلا برای زمان وقوع تگرگ و زلزله) میشوند.