در گفتگو با ایلنا مطرح شد:
احتمال تغییر ۲ هزار تومانی نرخ خرید تضمینی وجود دارد/ آیا مناقشه اوکراین تاثیر منفی بر واردات گندم دارد؟
مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران ایران گفت: دستورالعمل خرید برمبنای قیمت کیلویی 7500 تومان تنظیم شده است اما کمیسیون تلفیق بودجه قیمت کیلویی 9500 تومان را پییشنهاد داده است که اگر تایید و قانونی شود و به رییس شورای قانون گذاری ( رییس وزیر کشاورزی) ابلاغ شود دستورالعمل خرید بر این مبنا صورت خواهد گرفت. احتمال اینکه این نرخ تایید شود وجود دارد و همه دستگاهها باید از حالا برای خرید تضمینی گندم خود را آماده کنند
علیقلی ایمانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، با پیشبینی میزان افزایش برداشت گندم در کشت پاییزه، گفت: در سال جاری باوجود تاخیر در بارش برخی از استانها شرایط سبز مزارع گندم قابل توجه است.
وی میزان بارندگی در سال جاری را بیشتر از سال گذشته دانست و افزود: در حال حاضر در مرحله داشت گندم هستیم. کشاورزان از نهادههای مورد نیاز گندم از جمله سم و کود با وجود بالا رفتن نرخ آنها استفاده و با علف هرز، آفت و دیگر بیماریها مبارزه کردند. این امید وجود دارد که در اوایل فروردین سال آینده که زمان برداشت گندم در بوشهر، جنوب کرمان و سیستان وبلوچستان آغاز میشود میزان برداشت محصول قابل توجه باشد. بعد از برداشت محصول در استانهای جنوبی زمان برداشت گندم مناطق معتدل و سردسیر میشود و برداشت گندم تا اوایل شهریور ادامه خواهد داشت.
عضو شورای قیمتگذاری گندم، با بیان اینکه دولت دستورالعمل خرید تضمینی گندم را تنظیم کرده است، گفت: دستورالعمل خرید برمبنای قیمت کیلویی 7500 تومان تنظیم شده است اما کمیسیون تلفیق بودجه قیمت کیلویی 9500 تومان را پییشنهاد داده است که اگر تایید و قانونی شود و به رییس شورای قانون گذاری ( رییس وزیر کشاورزی) ابلاغ شود دستورالعمل خرید بر این مبنا صورت خواهد گرفت. احتمال اینکه این نرخ تایید شود وجود دارد و همه دستگاهها باید از حالا برای خرید تضمینی گندم خود را آماده کنند که بعد از رسیدن به فصل برداشت مشکلی در این زمینه نداشته باشند.
ایمانی پیشنهاد داد: منابع خرید گندم و دیگر محصولاتی که خرید تضمینی میشوند در بودجه سنواتی کشور دیده شود تا زمانیکه کشاورز گندم را تحویل سیلوهای دولتی میدهد منتظر دریافت پول آن نباشد تا گندم از چرخه خرید تضمینی به دلیل عدم پرداخت به موقع به دست دلالها و واسطهگران نیافتد. کشاورز چندین ماه تلاش میکند تا محصول به بار برسد از اینرو انتظار دارد که به موقع هزینه خود را دریافت کند اگر دولت در پرداختها تعلل کند بدون تردید زمینه را برای ورود دلالها فراهم میکند گاهی کشاورزان نیز به نرخ پایینتر از نرخ دولتی حاضر بفروش میشوند.
مدیر عامل بنیاد ملی گندمکاران ایران در پاسخ به این پرسش که روسیه یکی از اصلیترین تامینکنندههای گندم کشور است و ما بخشی از نیاز خود به گندم را از این کشور وارد میکنیم باتوجه به رخ دادن جنگ بین اوکراین و روسیه آیا ذخایر استراتژیک ما در زمینه گندم کافی است یا با چالشهایی در این زمینه مواجه خواهیم شد؟ گفت: امسال دولت قریب به 5 میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کرد و از همان ابتدا سال دولت متوجه این نیاز شد از اینرو ثبت سفارش را آغاز کرد و شرکت بازرگانی دولتی مدعی است که حدود 9 میلیون تن گندم ثبت سفارش کرده که از این حجم 7 میلیون تن آن وارد شده است.
به گفته وی، سالیانه ما به 11.5 میلیون تن گندم نیاز داریم. ذخایر استراتژیک در بحث گندم باتوجه به خرید داخلی و واردات قابل توجه است و نگرانی در این زمینه وجود ندارد. اما از سوی دیگر ما باید تلاش کنیم که ضرب امنیت غذایی را در کشور ارتقا بدهیم که در مواقع اضطرار چندان تحت تاثیر شرایط قرار نگیرم و خوداتکایی در تولید گندم و تولید 15 میلیون تن گندم دور از دسترس نیست مشروط به اینکه دولت در زیرساختهای تولید سرمایهگذاری کند.