یک مقام مسئول در گفتوگو با ایلنا مطرح کرد:
کاهش سطح برنامهریزی شده برای اجرا آبیاری زهکشی/ دولت ۸۵ درصد از اعتبارات را تامین میکند
مدیر کل دفتر شبکههای فرعی آبیاری زهکشی معاونت آب و خاک وزارت کشاورزی خاطر نشان کرد: بنا بر برنامه ریزی که از سوی وزارت نیرو انجام شده بود قرار بود 3 میلیون و 200 هزار هکتار از اراضی سطح کشور به شبکه اصلی و فرعی عملیات آبیاری زهکشی مجهز شوند. اما با توجه به تغییرات و نوسانهای اقلیمی و خشکسالیهای اخیر این عدد به حدود 2 میلیون و 900 هزار هکتار تقلیل پیدا کرده است.
جلال ابوالحسنی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، با اشاره به میزان سطح اجرای اراضی شبکههای آبیاری زهکشی، گفت: بنا بر برنامه ریزی که از سوی وزارت نیرو انجام شده بود قرار بود 3 میلیون و 200 هزار هکتار از اراضی سطح کشور به شبکه اصلی و فرعی عملیات آبیاری زهکشی مجهز شوند. اما با توجه به تغییرات و نوسانهای اقلیمی و خشکسالیهای اخیر این عدد به حدود 2 میلیون و 900 هزار هکتار تقلیل پیدا کرده است.
وی در ادامه بیان کرد: وزارت نیرو 2 میلیون و 400 هزار هکتار شبکه اصلی آبیاری زهکشی ساخته است که از این میان 1 میلیون و 600 هزار هکتار آن به شبکه فرعی آبیاری زهکشی اجرا شده است؛ لازم به ذکر است که حدود 380 هزار هکتار از اجرای این پروژه را وزارت نیرو انجام داده است.
این مقام مسئول با اشاره به اقلیم خشک و نیمه خشک کشور، گفت: ضرورت استفاده بهینه از آب در کشور بسیار احساس میشود در گذشته طراحی و اجرای شبکههای آبیاری زهکشی بهصورت ثقلی و با کانالهای روباز در مقاطع ذوزنقهای، نیم دایرهای و مستطیلی شکل انجام میشد. اما در راستای استفاده بهینه از آب تخصیص یافته به بخش و با تغییر رویکرد وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش بهرهوری، اولویت انتقال آب و توزیع آب با لوله در حال انجام است.
ابوالحسنی با ترسیم چشم انداز این سازمان، گفت: 800 هزار هکتار شبکه آبیاری بین شبکههای اصلی و فرعی باید تکمیل و اجرا شود در صورت تامین بودجه در یک بازه زمانی 8 ساله میتوان آن را اجرا کرد.
مدیر کل دفتر شبکههای فرعی آبیاری زهکشی ادامه داد: عمده مصالح مورد نیاز در شبکههای ثقلی و شبکههای آبیاری تحت فشار در داخل کشور تهیه وتامین میشود. یک یا دو قطعه از ماشینآلات آبیاری وارداتی هستند بقیه اجزا مورد نیاز این بخشها با کیفیت مناسب در داخل کشور تولید میشود.
وی با اشاره به بالا بودن پتانسیل نیروهای انسانی و تخصصی، گفت: سازمان برنامه و بودجه رتبههای 1 تا 5 مهندسهای مشاور و شرکتهای پیمانکاری را تعیین صلاحیت کرده است و ما بر حسب پروژه از این پتانسیل و ظرفیت نیروی انسانی متخصص استفاده میکنیم.
به گفته این مقام مسئول، نمیتوان با هر کشوری فعالیتهای خود در این زمینه را مقایسه کنیم چرا که میزان سدها و مساحت کشورها بایکدیگر متفاوت است.
ابوالحسنی دولت را بهعنوان تامینکننده 85 درصد از تسهیلات و اعتبارات این بخش عنوان کرد و افزود: 15 درصد اعتبارات این بخش توسط بهرهبرداران بهعنوان مشارکت در تکمیل این زیربناها فراهم میشود. نحوه مشارکت بهرهبردار به این شرح است؛ مشارکت نقدی، دریافت تسهیلات، انجام کار یدی، فراهم کردن مصالح پیمانکاران.
وی در پاسخ به این پرسش که در کدام استانها در اجرای عملیات آبیاری زهکشی موفق بودیم، گفت: یک سوم آبهای سطحی ما در استان خوزستان است از اینرو یک سوم این شبکهها در این استان متمرکز شده است. اما بقیه استانها از این زیرساختها محروم نیستند و اکثر استانهای کشور دارای این شبکهها هستند.
مدیر کل دفتر شبکههای فرعی آبیاری زهکشی در پایان گفت: سیاست وزارت جهاد کشاورزی در راستای استفاده بهینه از آب با افزایش بهره وری، اصلاح و بهبود روشهای آبیاری است و برنامهای برای توسعه اراضی کشاورزی ندارد سیاست توسعه عمودی اراضی با توجه به آب موجود است.