در گفتوگو با ایلنا مطرح شد:
دلایل مرجوع شدن محموله سیب زمینی ایران/ آیا پای سموم چینی در میان است؟
عضو هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی خاطر نشان کرد بسیاری از تجار ایرانی سموم مورد نیاز کشور را از چین خریداری میکنند. البته این احتمال وجود دارد که تاجر برای اینکه سود بیشتری عایدشان شود سموم با درجه کیفی پایین را خریداری میکند.
محمدرحیم نیازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، در پاسخ به این پرسش که خبر بازگشت سیبزمینی از ازبکستان و ترکمنستان رسانهای شده است آیا این خبر را تایید میکنید؟ گفت: در سال جاری چند محموله کشاورزی از جمله فلفل دلمهای از روسیه، کیوی از هند و امارات متحده عربی، سیب زمینی از ازبکستان و ترکمنستان مرجوع شد.
وی با اشاره به دلایل مرجوع شدن محمولههای کشاورزی، خاطر نشان کرد: برخی از سموم استفاده شده از سوی کشاورزان در کشور از سوی کشورهای مقصد تعریف نشده است و همین مسئله درنهایت مشکلساز میشود. علاوه بر این برخی از کشورهای که سموم از آنها خریداری میشود استاندارهای لازم را ندارند و در تولید و کیفت آنها تقلب صورت میگیرد این مسئله در سمومی که از کشور چین وارد میشود بارها مشاهده شده است و سموم این کشور از کیفیت لازم برخوردار نیست.
این فعال اقتصادی ادامه داد: بسیاری از تجار ایرانی سموم مورد نیاز کشور را از چین خریداری میکنند. البته این احتمال وجود دارد که تاجر برای اینکه سود بیشتری عایدشان شود سموم با درجه کیفی پایین را خریداری میکند.
وی با بیان اینکه دوره کارنس در سموم متفاوت است، خاطر نشان کرد: دوره کارنس تعریف شده است از زمانی که سموم مصرف میشود تا زمانی که محصول برداشت میشود، باید باقیمانده سموم در محصول از بین برود. اما برخی از سموم دوره کارنس آنها 30 روز است و فروشنده به خریدار این نکته را نمیگوید و همین مسئله در نهایت مشکلساز میشود.
نیازی با اشاره به مافیا و رانتهای بزرگ اقتصادی در دنیا، گفت: بسیاری از مافیای اقتصادی میخواهند صادرات غیرنفتی به خصوص محصولات کشاورزی در ایران متوقف شود. آسیبپذیری ما در این بخش به دلیل فسادپذیری این محصولات زیاد است و در صورت مرجوع شدن هم بازار داخلی را از دست میرود هم اعتبار ما در بازار خارجی خدشهدار میشود.
وی با بیان اینکه دیپلماسی اقتصادی در سالهای اخیر ضعیف عمل کرد است، گفت: در شرایط این چنینی باید دیپلماسی اقتصادی قوی عمل کند و مشکلات را حل کند تا حداقل کشورهای همسایه را از دست ندهیم.
نیاز با اشاره به میزان محموله مرجوعی سیب زمینی از ازبکستان، گفت: محموله زیر 100 تن است اما اگر 10 تن هم باشد به بدنه صادرات کشور آسیب وارد میکند و برای ما سنگین است وقتی ضعف ما نمایان شود قیمت محصول ما در بازار جهانی کاهش پیدا میکند و ما نمیتوانیم در این بازار مانور بدهیم.
پیش از این مهدی قائمیان معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور، خبر مرجوع شدن محموله سیب زمینی را تکذیب کرد و گفت: ازبکستان چند شرط را برای واردات سیبزمینی برای ما تعریف کرده است. نخست محموله باید اجازه ورود از ازبکستان را داشته باشد دوم عاری از خاک و سوم فاقد نمات گیاهی باشد.