وزیر نیرو:
مصرف آب به 100 میلیارد مترمکعب رسید/تامین آب مورد نیاز مردم با رصد دائمی و مدیریت مصرف
وزیر نیرو با اشاره به تامین آب مورد نیاز مردم با رصد دائمی و مدیریت مصرف گفت: مصمم هستیم شرایط آب کشور را واضح و شفاف با مردم در میان بگذاریم و با همراهی آنها نگذاریم کشور دچار مشکل شود.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، "علیاکبر محرابیان" که صبح امروز در صدر هیئتی برای بازدید از پروژههای آبی استان همدان، به این استان سفر کرده در حاشیه بازدید از سد اکباتان با اشاره وضعیت منابع آبی کشور اظهار کرد: در ابتدای سال آبی جدید بایستی وضعیت منابع و شرایط آبی کشور تشریح و برای مردم بیان شود. همچنین راهبرد وزارت نیرو نیز این است که با تسلط و اشراف بر وضعیت آب کشور و داشتن برنامه مدون برای مواجهه با شرایط این سال آبی، گام به گام و همراه با مردم برای مدیریت منابع از یک سو و مدیریت تقاضا و مصرف از سوی دیگر به سمت سال آبی آینده پیش ببریم.
وی اضافه کرد: سال آبی گذشته نسبت به سال آبی قبل از آن 50 درصد کاهش نزولات داشتیم و نسبت به میانگین بلندمدت 37 درصد بارندگی کمتر بود بهطوری که شاهد خشکترین سال نیم قرن اخیر بودیم.
محرابیان ادامه داد: با وجود کاهش بارشها و افزایش چشمگیر مصارف آبی کشور، تلاش خواهیم کرد با رصد و نظارت دایمی وضعیت منابع آب استانها و حوضههای آبریز، آب موردنیاز مردم به ویژه در بخش شرب را به صورت مطمئن و پایدار تامین کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه پیش بینیها نشان میدهد در سال آینده هم شرایط به گونهای نیست که بارندگیها جبران گذشته باشد، ادامه داد: از طرفی در سالهای گذشته به سبب توسعه شبکه آبرسانی آب شرب، توسعه صنعت و توسعه کشاورزی، مصرف آب به شدت افزایش یافته به طوری که کل مصرف آب در کشور از 78 میلیارد متر مکعب در سال 1380 به 100 میلیارد مترمکعب در سال 1399 رسیده است.
محرابیان با اشاره به کاهش شدید بارشها و افزایش مصارف در کشور خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که اغلب مناطق کشور ایران در منطقه خشک قرار گرفته و شرایط موجود میطلبد که مصارفمان را در همه مصارف شرب، صنعتی و بهویژه کشاورزی مدیریت کنیم.
وی افزود: اصلاح الگوی کشت، اصلاح روشهای آبیاری و پرهیز از کشت محصولات آببر در مناطق کم آب و مصرف بهینه از جمله راهکارها در حوزه کشاورزی و مصارف شرب و صنعتی است.
وزیر نیرو گفت: با توجه به کمبود منابع آبی، مجموعه وزارت نیرو در حال مدیریت شرایط آبی کشور بوده و مصمم هستیم که اطلاعات و آمار را واضح با مردم در میان بگذاریم و با همراهی مردم، صنعتگران، کشاورزان و نخبگان و تشکلها نگذاریم کشور دچار مشکل شود.
محرابیان ظهر امروز سهشنبه در جلسه شورای هماهنگی مدیران صنعت آب و برق استان همدان با بیان اینکه امسال سالی خشک را پشت سر گذاشتیم، اظهار کرد: با توجه به اینکه بارشها نسبت به سال قبل ۵۰ درصد کاهش و نسبت به ۵۰ ساله گذشته با ۳۷ درصد کاهش مواجه بود و به نوعی خشکسالی سال آبی جاری در نیم قرن اخیر بیسابقه بود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر مجموع آب ذخیره شده پشت سدهای کشور ۱۸ میلیارد متر مکعب است، اضافه کرد: این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷ میلیارد متر مکعب کاهش داشته است.
محرابیان از رشد مصرف طی سالهای اخیر خبر داد و گفت: در بیست سال گذشته مجموع آب مصرفی کشاورزی، شرب و صنعت ۷۸ میلیارد متر مکعب بود که این عدد سال گذشته به ۱۰۰ میلیارد متر مکعب رسید. چنانچه تناسبی میان مصارف و منابع وجود نداشته باشد تنش آبی به وجود میآید که در همین راستا باید همه با هم شرایط را مدیریت کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه شهر همدان جزو هشت شهر بزرگ مواجه با تنش شدید آبی است، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط موجود در کشور و همچنین استان، ضروری است مردم انقلابی و فرهنگ دوست همدان دولتمردان را در مدیریت مصرف همراهی کنند.
به گفته محرابیان، نزدیک به ۹۰ درصد مصارف آب در کشاورزی است که با رعایت الگوی کشت و کاشت محصولات کم آببر میتوان در مدیریت مصرف اثرگذار بود.
وزیر نیرو همچنین با بیان اینکه برای هشت شهر مواجه با تنش آبی برنامهریزی کردهایم، گفت: در رابطه با استان همدان انتقال آب از سد تالوار مدنظر است که بر اساس تکلیف، با همراهی همکارانمان و قرارگاه خاتم الانبیا این پروژه را در قالب دو فاز به مرحله به بهرهبرداری خواهیم رساند.
وی با اشاره به اینکه افق طرح مذکور تامین سه میلیون و ۷۰۰ هزار لیتر آب است، افزود: بر همین اساس این پروژه در فاز نخست کل آب مورد نیاز همدان را که معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر بر ثانیه است، تامین خواهد کرد. با انتقال یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر بر ثانیه، همدان هفت تا هشت سال را با اطمینان از بحران عبور خواهد کرد.
محرابیان از بهرهبرداری فاز یک این پروژه تا بهار ۱۴۰۱ خبر داد و تصریح کرد: هیچگونه محدودیت منابع مالی به منظور انتقال آب شرب در سراسر کشور وجود نداشته و در حوزه آب با اجرای این طرح استان همدان به آرامش خواهد رسید.
وی با اشاره به تصفیهخانه فاضلاب همدان، این طرح را جزو طرحهای برجسته کشور و حتی طرحهای بینالمللی دانست و گفت: همدان در بحث شاخص برخورداری از آب شرب و فاضلاب برتر از میانگین کشوری است.
وی در رابطه با وضعیت برق استان همدان نیز یادآور شد: استان همدان امروز صادر کننده برق است، اما ظرفیتهای این استان بیش از این بوده تا جایی که میتواند در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر پیشتاز و پرچمدار باشد.