رییس اتاق ایران و سوریه در گفتوگو با ایلنا:
تراز تجاری ۱۷۰ میلیون دلاری ایران با سوریه/ ۳۰ شرکت در مرکز تجارت دمشق مستقر شدند/ مهمترین چالش حمل و نقل است
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه اظهار داشت: میزان حجم مبادلات ایران و سوریه در سال ۱۴۰۰ قطعا افزایش مییابد اما برنامهریزی و هدف ما برای رسیدن تراز تجاری ما به ۵۰۰ میلیون دلار است. در سال ۹۹ تراز تجاری ما با سوریه بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ میلیون دلار بود.
کیوان کاشفی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد چشمانداز تجاری ایران و سوریه در سال پیش رو اظهار کرد: سال آینده قطعا برای تجارت ایران و سوریه سال بهتری خواهد بود. بخش زیادی از یک سال و نیم گذشته تحت تاثیر شیوع بیماری کرونا بود که در همه کشورها مشکلات و مسائلی را ایجاد کرد. اما زیرساختها و مجموعه عواملی که در یک سال گذشته رقم خورده ما را به سال آینده خیلی امیدوار کرده تا صادرات و تجارت قابل توجهی با کشور سوریه داشته باشیم.
وی افزود: یکی از مهمترین این عوامل ارتباطاتی است که هم بین بخش خصوصی و تجار دو کشور و هم اتاقهای بازرگانی برقرار است. ما این ارتباطات را تا این سطح تا یک سال پیش نداشتیم. حدود ۱۰ هیئت تجاری در یک سال گذشته بین دو کشور تبادل شده است. بسیاری از اطلاعاتی که مورد نیاز تجار ما برای صادرات است گرفته شده است. دو نمایشگاه در این مدت برگزار شده که البته یکی از آنها حدود ده روز دیگر در شهر حلب برگزار میشود که ایران نیز حضور دارد.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه در ادامه خاطر نشان کرد: موضوع دیگری که روی بهبود روابط تجاری ایران و سوریه تاثیر داشت راهاندازی مرکز تجارت ایرانیان در دمشق است. برای اولین بار بود که اتاق ایران در این سطح سرمایهگذاری میکرد. بیش از ۳۰ شرکت تا به امروز در این مرکز مستقر شدهاند. طیف مختلفی از خدمات از جمله مشاوره، فضاهای نمایشگاهی، امکان تبادلات و... ارائه میشود. خود این مرکز شتابدهندهای برای وضعیت صادرات ایران به سوریه شده است.
وی با اشاره به نقش مهم عراق در راهاندازی مسیر زمینی گفت: خط اعتباری هم به مراحلهای رسیده که میتوان روی آن حساب کرد و این هم عامل مثبتی است که میتواند روی تجارت دو کشور تاثیر بگذارد. اقداماتی هم در موضوع حمل و نقل شده از جمله یک لاین که هر ماه از ایران به سوریه حرکت کند و نهایی شده است. عضویت عراق در کنوانسیون تیر و اعلام مرزهای ترانزیتی که در مرز ایران دو مرز مهران و خسروی و در مرز سوریه مرز بوکمال است امیدواریهایی را برای راهاندازی مرز زمینی ایجاد کرده است.
وی همچنین اضافه کرد: مجموع این عوامل باعث شده که مجموع لوازم و زیرساختهایی که برای توسعه تجارت نیاز داریم فراهم شوند. در تبادلات مالی اما هنوز مشکلاتی داریم که حل نشده است. البته مشکلی نیست که باعث شود کار پیش نرود اما حل آن می تواند تسهیلگر و شتابدهنده باشد.
کاشفی در ادامه افزود: اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه برنامه مفصلی را هم برای سال ۱۴۰۰ دارد که قرار است با همکاری دستگاههای مربوطه انجام شود. امیدواریم با این برنامه هدفگذاری تراز تجاری ۵۰۰ میلیون دلاری به سوریه که داشتیم در سال ۱۴۰۰ محقق شود.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوریه با اشاره به جالشهای پیش روی تجارت دو کشور گفت: مهمترین چالش تجارت ایران و سوریه حمل و نقل است که بخشی از آن را توانستیم حل کنیم اما تا زمانی که ارتباط زمینی برقرار نشود در این مورد مطمئن بود. راه زمینی نزدیکترین، ارزانترین و مطمئنترین راه است.
وی در ادامه تصریح کرد: از طرف دیگر سوریه هم تحت تحریم آمریکا و کشورهای اروپایی است و به تبع آن سطح اقتصاد آن بسیار کوچک شده است. این موضوع دست سوریه را برای گسترش تبادلات چه با ایران و چه با دیگر کشورها بسته است. اما به هرحال ما باید از ظرفیتهایی که وجود دارد استفاده کنیم. علاوه بر اینها مشکل تبادلات بانکی نیز وجود دارد که امیدواریم این سه مشکل به زودی رفع شود.
کاشفی همچنین افزود: میزان حجم مبادلات ایران و سوریه در سال ۱۴۰۰ قطعا افزایش مییابد اما برنامهریزی و هدف ما برای رسیدن تراز تجاری ما به ۵۰۰ میلیون دلار است. در سال ۹۹ تراز تجاری ما با سوریه بین ۱۷۰ تا ۱۸۰ میلیون دلار بود.