خبرگزاری کار ایران

رییس اتاق بازرگانی ایران و سوئیس در گفت‌وگو با ایلنا؛

اروپایی‌ها با اینستکس وقت‌کشی کردند/ زمان ایران برای حل مشکل بانکی و FATF محدود است/ احتمال افزایش تعداد بانک‌ها در SHTA وجود دارد

اروپایی‌ها با اینستکس وقت‌کشی کردند/ زمان ایران برای حل مشکل بانکی و FATF محدود است/ احتمال افزایش تعداد بانک‌ها در SHTA وجود دارد
کد خبر : ۱۰۲۸۷۰۹

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوییس اظهار داشت: آمریکا باید به برجام برگردد و مشکل FATF حل شود تا بانک‌های ما بتوانند تا حدود زیادی با سیستم بانکی جهانی کار کنند و تجار ما می‌توانند با هزینه کمتری مراودات تجاری داشته باشند. ولی این هم محدوده زمانی خواهد داشت چراکه سه سال و نیم دیگر دوباره انتخابات آمریکا است و باید دید که آیا ترامپ یا طرفداران او به قدرت می‌رسند یا خیر.

شریف نظام مافی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد موفق نبودن سازوکار اینستکس اظهار کرد:‌ دلیل موفق نبودن سازوکار اینستکس این است که طرف‌های اروپایی نهایتا برای خریدن وقت این سازوکار را به راه انداختند و نه برای معاملات بانکی. مشخص است که شکست خوردن اینستکس به علت کم‌کاری و نداشتن عزم سیاسی از طرف اروپایی‌ها بوده و دلیل دیگری ندارد.

وی ادامه داد: اینکه چهار سال روی یک سیستم مالی کار شود و در نهایت نتوان آن را به راه انداخت برای کشورهای اروپایی  که سیستم بانکی بروزی دارند جای تعجب است. مگر اینکه این کار فقط به این علت بوده باشد که بتوانند وقت بخرند تا آقای ترامپ از قدرت کنار برود و معاملات بانکی معمول راه بیافتد. این سازوکار را طراحی کردند که از تعهدات برجامی خود کوتاهی نکرده باشند اما در عمل کاری انجام نشد و اینستکس فقط وقت‌کشی بوده است.

وی افزود: شاید در ابتدای امر فکر بر این بوده که چنین سازوکار مالی‌ای کار کند اما به قدری آن را پیچیده و محدود کردند که عملا کاری صورت نگرفت و این نشان‌دهنده آن است که عزمی پشت آن نبوده است.

رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و سوییس در مورد حل مشکلات بانکی ایران تصریح کرد: آمریکا باید به برجام برگردد و مشکل FATF حل شود تا بانک‌های ما بتوانند تا حدود زیادی با سیستم بانکی جهانی کار کنند و تجار ما می‌توانند با هزینه کمتری مراودات تجاری داشته باشند. ولی این هم محدوده زمانی خواهد داشت چراکه سه سال و نیم دیگر دوباره انتخابات آمریکا است و باید دید که آیا ترامپ یا طرفداران او به قدرت می‌رسند یا خیر. بنابراین بازه زمانی حل مشکل بانکی ما و FATF محدود است و دوباره بعد از چهار سال ممکن است ما شاهد فشار بسیار بالایی روی سیستم بانکی خود باشیم.

مافی تصریح کرد: از آنجا که برجام قانون و مصوب مجلس نیست بلکه معاهده‌ای اجرایی دولتی است، اگر جو بایدن به برجام برگردد امکان اینکه رییس جمهور بعدی دوباره از آن خارج شود وجود دارد. یک بار آقای ترامپ از این معاهده خارج شد و دیدیم که به چه راحتی توانست این کار را انجام دهد.

وی همچنین بیان کرد: من فکر می‌کنم یکی از درخواست‌های طرف ایرانی تصویب برجام در سنا خواهد بود تا تضمین اجرایی بیشتری داشته باشد. اگر قرار باشد هر چهار سال یک رییس جمهور جمهوری‌خواه افراطی روی کار بیاید و از برجام خارج شود، هیچکس موضوع را جدی نمی‌گیرد.

مافی در مورد کانال بشردوستانه سوییس و ایران اظهار کرد: از آنجا که هنوز محدودیت‌های قوانین امریکایی و FATF را داریم هنوز کانال سوییس موضوعیت دارد. کانال مالی سوییس مثل اینستکس یک موسسه نیست بلکه فقط صدور یک سری مجوزها است. اگر بایدن به برجام برگردد یا مشکل FATF حل شود، کماکان این مجوزها نیاز است. فقط حجم بانکی تغییر می‌کند و به جای یک بانک ممکن است 6 یا 7 بانک با ایران کار کنند. بنابراین فکر می‌کنم سازمان مالی سوییس (سکو) در این مورد مشرف باشد و مجوزها را صادر کند تا حجم بانکی افزایش پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد: امیدوارم کشورهای ثالث مثل کره جنوبی، عراق، ژاپن و چین پول‌های بلوکه شده ایران را آزاد کنند. این کشورها با تهدیدات دولت آقای ترامپ این پول‌ها را بلوکه کرده بودند. حالا با رفتن آن دولت شاید این کشورها راغب‌تر باشند که پول‌هایی که به صورت غیرقانونی بلوکه شده و نهایتا بهره آن را هم باید پس دهند چراکه در این مدت از آنها استفاده کردند. در هرحال این موضوع به مذاکرات برمی‌گردد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز