خبرگزاری کار ایران

کلانتری مطرح کرد:

برنامه ریزان کشور هنوز باور ندارند کشور آب ندارد

مشاور معاون اول رییس جمهوری گفت: آب تجدیدپذیر کشور از ۱۳۲ میلیارد متر مکعب سال ۶۰ به ۸۸ میلیارد متر مکعب رسیده و این یعنی ۴۵ میلیارد متر مکعب قدرت آبی کشور کاهش پیدا کرده است، اما مصرف دو برابر شده است.

به گزارش ایلنا، عیسی کلانتری شامگاه شنبه در همایش زاینده رود از سراب تا پایاب، در اتاق بازرگانی اصفهان اظهار کرد: امروز فقط اصفهان یا زاینده‌رود مشکل آب ندارد همه کشور با مشکل آب روبرو است از طرفی دریاچه ارومیه، تالاب هورالعظیم، بختگان، هامون و گاوخونی خشک و از طرف دیگر استان گیلان با بیش از ۱۰۰۰ میلی متر بارندگی تالاب‌های در آستانه خشکی دارد.

وی با بیان اینکه طی ۱۰ سال گذشته ۲۰ درصد از میزان باندگی‌های کشور کاسته شده است و یک و نیم درجه به گرمای هوا افزوده شده، ادامه داد: در ۱۰ سال گذشته میزان بارش‌ها به کمتر از ۲۰۰ میلیمتر رسیده این در حالی است که در گذشته بررسی بلند مدت میزان بارش عدد ۲۴۸ میلیمتر بوده است.

مشاور معاون اول رییس جمهوری اضافه کرد: متوسط بارش جهان۸۰۰ میلیمتر و در ایران ۲۰۰ میلیمتر است و قدرت تبخیر در کشور ایران ۲۴۰۰ میلیمتر و در جهان ۹۰۰ میلیمتر است، ولی هنوز مسئولان، مردم و کشاورزان عادت اصراف و مصرف بیش از حد خود را ترک نکرده‌اند. باید از‌‌ همان سال ۶۱ که طبق قانون آب دولتی شد همه به مدیریت آب پی می‌بردند چرا که سال‌ها است که مهم‌ترین مشکل این کشور آب بوده و هست. تا زمانی که آب در دست مردم بود مدیریت مصرف حساب و کتاب داشت اما از آن سال تاکنون آب و میزان آن هر روز منفی‌تر از گذشته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه مردم مشهد تا ۲۰ سال آینده درختی نخواهند داشت پس بهتر است با درختان خیابان‌های شهرشان عکس یادگاری بگیرند تصریح کرد: مصرف آب در مشهد ۱۴۲ درصد از قدرت آبی است این در حالی است که این میزان فقط باید ۴۰ درصد باشد. این در حالی است که در ارومیه و اصفهان زاینده رود و دریاچه ارومیه میزان خشکی را رد سطح مشخص می‌کند، اما در برخی نقاط کشور آّبهای زیرزمینی در حال نابودی است و چیزی پیدا نیست. این در حالی است که در همین کشور ۴۰ تالاب موجود هیچ کدام شرایط مناسب ندارد.

مشاور آب و کشاورزی معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر اینکه برنامه ریزان کشور مثل اینکه هنوز باور نکرده‌اند کشور آب ندارد، گفت: چطور در برنامه‌های ۵ ساله توسعه در خصوص مصرف هیچ برنامه‌ای تدوین نشده است در حالی که سرانه مصرف هر ایرانی از هفت هزار لیتر در سال به ۷۰۰ لیتر در شهرهای بزرگ رسیده است و این یعنی فاجعه.

کلانتری ادامه داد: آبی در هیچ کجای کشور وجود ندارد که به زاینده رود بیاید و از خلیج فارس و خزر نیز آبی به هیچ کجا نمی‌رود چراکه اصلا طرح‌هایی انقالی این دو حوزه آبی غیر عقلانی است زاینده رود را زاینده رود نشینان باید احیا کنند.

وی گفت: امروز حال دریاچه ارومیه بهتر است و پیش بینی می‌کنیم امسال یک میلیارد متر مکعب آب اضافه بیاوریم و وارد دریاچه کنیم. و پیش بینی می‌شود که در سال ۱۴۰۲ یا ۱۴۰۳ دریاچه ارومیه به حالت اکولوژیکی خود باز گردد، اما طی بررسی‌ها مشخص شد دریاچه ارومیه در ۲۰۰ هزار سال گذشته به هیچ وجه تاکنون خشک نشده بود و فقط در دوران یخبندان یخ زده بوده است، اما یک دولت به همکاری مردم توانست کاری که ۲۰۰ هزار سال پیش انجام نشده بود را انجام دهد.

مشاور معاون اول رییس جمهوری تصریح کرد: ۷۸ درصد از زاینده متعلق به مردم اصفهان، ۱۵ درصد متعلق به مردم چهارمحال و ۶ درصد متعلق به یزد است و طبق دستور وزارت نیرو ۱۷۰ میلیون متر مکعب آب زاینده رود باید به گاو خونی سرازیر شود و باید این سهم‌ها رعایت شود چون طبق دستور وزارت نیرو حق آبه‌های زیست محیطی اولویت اول هستند یعنی اگر فقط و فقط ۱۷۰ میلیون متر مکعب آب در زاینده رود بود باید همه آن به گاوخونی بریزد.

وی خاطرنشان کرد: همه مسئولان و مردم اصفهان از رییس جمهور تقاضای تشکیل ستاد احیای زاینده رود را انجام دهید تا چهار ساله زاینده رود احیا شود.

کد خبر : ۳۸۸۶۰۸