خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا مطرح شد:

لزوم بازنگری در قوانین حمایتی از حقوق زنان کارگر/ دختران بهزیستی نباید در جامعه رها شوند/ خشونت‌هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجهند

لزوم بازنگری در قوانین حمایتی از حقوق زنان کارگر/ دختران بهزیستی نباید در جامعه رها شوند/ خشونت‌هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجهند
کد خبر : ۹۳۴۴۹۷

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان‌ ضمن آسیب‌شناسی مشکلات زنان و دختران استان گفت: قوانین حمایتی بسیاری در این زمینه وجود دارد که یا نیاز به بازنگری دارد یا به درستی اجرا نمی‌شود و اگر برای جامعه،ساختار خانواده و جایگاه زن و مادر اهمیت دارد باید برای حقوق زنان بویژه بانوان شاغل فکری شود.

فاطمه السادات حسینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: تعداد جمعیت فعال زنان کارگر در استان کرمان که بیشتر از 15 سال سن دارند و 3.2 دهم درصد از جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند ، در حال حاضر حدودا صد و سی و هفت هزار و 686 نفر در کل استان کرمان است.

نابرابری حقوق زنان کارگر به نسبت مردان

وی در ادامه به مشکلات زنان کارگر استان کرمان اشاره کرد و افزود: یکی از عمده مشکلات زنان کارگر بحث پرداخت حقوق و مزایا در واحدهای تولیدی و صنعتی کوچک است که مساوی با حقوق مردان نیست و این در حالی است که زنان تلاش، فعالیت و خدمات کاری بهتری ارائه می‌دهند.

برای حقوق زنان در جامعه فکری شود

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان ادامه داد: مشکل دیگری که بانوان کارگر استان با آن درگیر هستند، عدم استفاده از امتیاز ساعات کاری کمتر به خصوص زنان سرپرست خانوار و دارای فرزند کمتر از 6 سال یا معلول است در حالی که این یک قانون است و برای زنان شاغل در بخش دولتی و خصوصی مصوب شده است ولی اغلب بانوان شاغل نمی‌توانند از این مزایا بهره ببرند و در این زمینه در حق زنان کارگر اجحاف شده که اگر برای جامعه وجود ساختار خانواده و جایگاه زن و مادر اهمیت دارد باید برای حقوق این قبیل زنان شاغل فکری شود.

کارفرمایان زن کارگر جذب نمی‌کنند

وی افزود: به اعتقاد من بازنگری در قوانین و برنامه ریزی ها برای دفاع از حقوق زنان نباید در حد شعار باقی بماند و اگر سیاست های جمعیتی و تحکیم خانواده برای مان امری مهم است از سوی مجلس و قوه مقننه باید یکسری قوانین به نفع زنان شاغل قانونگذاری و از سوی دولت اجرایی شوند. به طور مثال زنان بادار کارگر هیچگونه امنیت شغلی ندارند؛ چه در دوران بارداری و چه بعد از زایمان بسیاری از کارفرماها قرارداد با آنها را ابطال می کنند و هیچ تمایلی به جذب نیروی زن ندارند. اگر هم از بین زنان نیرو جذب کنند حتما باید مجرد باشند.

آمار بالای سرطان در بین کارگران شهرهای جنوبی  

حسینی با اشاره به مشکلات زنان در بخش کارگران سنتی استان کرمان، تصریح کرد: بخش عمده ای از زنان در جنوب استان و در بخش کشاورزی مشغول به کارند. مادران کارگری که اغلب فرزندان کوچک‌شان نیز همراه‌شان است. این کارگران به لحاظ امنیت شغلی، سلامت و بیمه هیچگونه حمایتی نمی‌شوند. از سوی دیگر به لحاظ سلامتی بکارگیری سمومی که در مزارع استفاده می‌شود برای مادران باردار زیانبار است و سلامت خود و جنین شان و حتی برای کودکانی که با خود به مزرعه می آورند خطرناک است. متاسفانه بیشترین آمار ابتلا به سرطان پوست استان را در شهرهای جنوبی و در بین کارگران مزارع استان شاهد هستیم.

حسینی: یکی از عمده مشکلات زنان کارگر بحث پرداخت حقوق و مزایا در واحدهای تولیدی و صنعتی کوچک است که مساوی با حقوق مردان پرداخت نمی شود و این در حالی است که زنان تلاش، فعالیت و خدمات کاری بهتری ارائه می‌دهند

لزوم بازنگری در قوانین حمایتی از حقوق زنان کارگر/ دختران بهزیستی نباید در جامعه رها شوند/ خشونت‌هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجهند

زنان بی سرپرست و بد سرپرست حمایت شوند

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان در ادامه به وضعیت زنان بد سرپرست و بی سرپرست استان نیز اشاره کرد و گفت: این زنان بیشتر در مشاغل غیر رسمی مشغول اند و در بازار های شهرهای جنوبی استان کرمان دستفروش اند و هنرهای دستی شان را در بازار عرضه می‌کنند و هر کدام داری چندین فرزند هستند و اگر درگیر بیماری و یا دچار مشکلی شوند هیچگونه امنیت شغلی ندارند و هیچگونه حمایت قانونی از آنها به عمل نمی آید و با شرایط به وجود آمده خانواده دچار آسیب می شود و همین موضوع باعث آسیب های جامعه می شود.

کارگران زن قرارداد سفید امضا می کنند 

این مدرس دانشگاه اضافه کرد: درخواست زنان کارگر این است که در بحث دستمزدشان عدالت رعایت شود و وقتی مساوی با مردان کار می‌کنند حقوق یکسانی دریافت کنند. متاسفانه بسیاری از قراردادها با کارگران زن به صورت سفید امضا می‌شود و این یعنی هیچ امنیت شغلی برای شان وجود ندارد و کارفرما هر وقت دلش بخواهد می تواند آنها را اخراج کند و متاسفانه هیچ قانونی از این قبیل کارگران دفاع نمی کند.

زنان کارگر ارتقاء کاری نمی یابند

وی اظهار داشت: کارگران دارای تشکل اند اما برای بانوانی که بتوانند در آنجا فعال باشند و مطالبات شغلی‌شان را پیگیری کنند وجود ندارد و این موضوع بسیار مهم و با اهمیتی است که باید مورد توجه قرار گیرد. حتی به بسیاری از این بانوان کارگر که در زمینه کاری شان مهارت بسیاری دارند ولی هیچگونه شاخصی برای ارتقاء شغلی شان وجود ندارد و گاها حتی مهارت زنان بیشتر از مردان است ولی متاسفانه برای برخی کارفرمایان جنسیت بیشتر مورد نظر است تا قابلیت و مهارت.

حسینی با بیان اینکه کارگاه هایی که مدیریت آنها با بانوان است، کارگران زن از شرایط بهتری برخوردارند، گفت: در کارگاه ریسندگی کرمان 240 نفر بانوی کارگر مشغول به کارند که مدیر این کارگاه با بررسی هایی که انجام داده ایم حتی به آنها اضافه کار نیز داده و برای جذب نیرو در کارگاه سخت گیری چندانی ندارد.

حسینی: این اقدام یعنی اوج آسیب رسیدن به دختر 18 ساله ای که در یک محیط بسته پرورش و نگهداری شده و الان به حال خودش در سطح جامعه رها شده است و این یک نوع خلاء قانونی است که نیاز به رسیدگی دارد

لزوم بازنگری در قوانین حمایتی از حقوق زنان کارگر/ دختران بهزیستی نباید در جامعه رها شوند/ خشونت‌هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجهند

کرونا بیشترین ضربه را به زنان مشاغل خانگی وارد کرد

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان ادامه داد: بانوانی که صنایع دستی و به خصوص در بخش پخت نان و شیرینی های خانگی فعالیت داشتند با شیوع بیماری کرونا به شدت آسیب دیده و بیکار شده اند و ما بسیاری از این بانوان را برای گرفتن سبد کالا معرفی کردیم. حتی تلاش کردیم 60 درصد این قبیل بانوان را در کارگاه‌های تولید ماسک و لباس های کادر درمانی مشغول به کار کنیم.

وی افزود: مشکل دیگری که زنان بی سرپرست با آن مواجه اند این است که افرادی که از بیمه پدر و شوهرشان استفاده می کنند هیچ ارگانی از آنها حمایت نمی کند به شکلی که حتی نمی‌توانند تسهیلاتی دریافت کنند.

دختران بعد از 18 سال نباید از بهزیستی رها شوند

حسینی در ادامه به موضوع دخترانی که تحت پوشش مراکز بهزیستی استان کرمان قرار دارند و بعد از سن 18 سالگی با گرفتن تسهیلاتی در جامعه رها می‌شوند، اشاره کرد و گفت: این اقدام یعنی اوج آسیب رسیدن به دختر 18 ساله ای که در یک محیط بسته پرورش و نگهداری شده و الان به حال خودش رها می‌شود و این یک نوع خلاء قانونی است که نیاز به توجه و رسیدگی دارد.

به فکر  راه اندازی مرکزی برای دختران هستم

مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری کرمان اضافه کرد: در حال حاضر تمام تلاشم را به کار گرفته ام که بتوانم با کمک خیرین برای این دختران مرکزی راه اندازی کنم که بعد از اینکه بهزیستی را ترک می‌کنند از آنها تا پایان دوران دانشگاه و یا ازدواج حمایت و مراقبت کنیم.

برخی دختران حتی در کنار اقوام شان امنیت ندارند

این مدرس دانشگاه گفت: اگر ساختار تربیتی مان در خانواده و جامعه به گونه ای بود که دختران مان این آمادگی را داشتند که می توانستند بعد از 18 سالگی مستقل شوند، مشکلی نبود. ولی هنوز جامعه و خانواده های ما این آمادگی را ندارند. حتی اگر آنها نزد اقوام شان بازگردند از طریق عمو، دایی، پسرعمو و نزدیک خود آسیب می‌بینند. دختری که پدر و مادر ندارد آیا در کنار اقوام و حتی مادربزرگ و پدربزرگ‌اش حمایت می‌شود؟ آیا امنیت لازم برای دختران فراهم است؟ در بسیاری از موارد اینها را مجبور به ازدواج می کنند که منجر به خودکشی شان می شود و اگر هم خودکشی نکنند بعد از دو سه سال با چند فرزند طلاق می گیرند و همین بچه ها آسیبی جدی برای جامعه می شوند.

لزوم بازنگری در قوانین حمایتی از حقوق زنان کارگر/ دختران بهزیستی نباید در جامعه رها شوند/ خشونت‌هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجهند

خشونت هایی که زنان آسیب پذیر با آن مواجه اند

حسینی بیان کرد: باید خانواده و اقوام این قبیل دختران را باید شناسایی کرد و اگر پدر و مادر ندارند و یا معتادند آنها را به دست اقوامی که شرایط نگهداری آنها را ندارند نسپاریم تا در آینده به دخترانی سرخورده و افسرده تبدیل شوند. این قربانیان برای حفظ آبرو مجبورند دم نزنند و صدای شان در نیاید. اینها خشونت هایی است که متاسفانه جامعه دختران و زنان ما در بین اقشار ضعیف و آسیب پذیر اجتماع با آنها مواجهند.

آموزش هایی که در همه مراحل باید یاد بگیرند

وی عنوان  کرد: برای حل این مشکلات پیشگیری بهتر از درمان است. باید در مهد کودک، مراکز نگهداری کودکان بی سرپرست، مدارس، انجمن اولیا و مربیان، دانشکاه ها آموزش های لازم را به کودکان آموزش بدهند که از خطرات و آسیب های فردی و اجتماعی دور شوند و اگر گاهی کار از پیشگیری گذشت و اتفاقی که نباید افتاد چه اقدامی صورت بگیرد که این موضوع شدت بیشتری پیدا نکند. ساختارهای اولیه ای که باید جدی گرفته شوند و برنامه ریزی صودت بگیرد. در این زمینه قوانینی بسیاری مصوب می‌شود ولی متاسفانه اجرا نمی شود؛ حالا یا به دلیل نبودن اعتبار یا نبود تعامل بین ارگان ها.

نیاز به آموزش مهارت های زندگی برای دانش آموزان

این مدرس دانشگاه ادامه داد: امسال برای 18 هزار دانش آموز دختر پایه دهم استان کرمان دوره های آموزشی مهارت های زندگی قبل از ازدواج را پایه ریزی کرده ایم چرا که این آموزش ها را دختران مان باید در سنین پایین تر و در مدت زمان بیشتری بیاموزند نه یک هفته به عقد مانده که هیچ فایده و تاثیری برای شان ندارد.

حسینی افزود: برای توجه بیشتر به حقوق زنان و کودکان لایحه ای که در 29 بند جمع بندی شده است را بازنویسی کرده ام که نیاز به اصلاح و بازنگری دارد، به مجلس و دادگستری ارسال کرده ام. این مسائل حقوقی و قانونی نیاز به بازنگری و تصویب دارند. یکسری از تبصره ها در این لایحه ها در مورد زنان و کودکان باید جدی تر گرفته شوند و بعضی از این قوانین باید به روز شوند؛ به طور مثال همین بیماری کرونا که امسال به وجود آمده و باید برای مقابله با مشکلاتی که در پی این بیماری پدید آمد نیاز است یک ساختار قانونی باشد که از قشر آسیب پذیر و ضعیف جامعه که معیشت شان به خطر افتاده و آسیب دیده اند حمایت شود.

گفتگو: مریم بازوند

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز