ایلنا گزارش می دهد؛
راهحل بحران آلودگی هوا ؛ دعا کنیم باران ببارد
این روزها آلودگی هوای کلانشهرها از حد هشدار عبور کرده و به یک بحران عمومی و زیستی برای مردم تبدیل شده که با کم کاری مسئولان و دستگاه های مرتبط به نظر می رسد تنها راه حل گریز از این بحران آن است که دعا کنیم باران ببارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، هوا یکی از عناصر مهم برای ادامه حیات است که به صورت روزانه هر فرد نزدیک به 22 هزار بار نفس کشیده و تقریبا به 15 کیلوگرم هوا در روز نیاز دارد.
انسان شاید بتواند بدون غذا و آب تا چند روز زنده بماند اما نبود هوا برای 5 دقیقه مرگ حتمی را در پی داشته و اگر چه هوا در سطح زمین به فراوانی موجود و قابل دسترس است، اما حاوی مقادیر زیادی ناخالصی بوده ، البته تمام ناخالصیهایی که در هوا وجود دارد مضر سلامتی انسان نبوده و این بستگی به چند عامل دارد از جمله نوع ناخالصی و درصد آن در هوا و نیز انواع متعددی از آلایندهها در اثر فعالیتهای طبیعی و مصنوعی (ناشی از فعالیتهای بشر) که در زمین انجام میگیرد وارد اتمسفر شده که در نتیجه آلودگی هوا به معنی حضور یک ماده خارجی در هواست.
از زمان که انسان آتش را کشف کرد آلودگی هوا نیز با انسان و حیات او همراه شد، منشاء آلودگیهای هوا در اوایل انقلاب صنعتی عمدتاً صنایع و سوخت زغال سنگ بوده است و در قرن بیستم و بیست و یکم مسئولیت آلودگی هوا در شهرها با حمل و نقل درون شهری بوده و سوختهای فسیلی در حمل و نقل صنعت از یک طرف و فرآیندهای صنعتی با مصرف مواد خام و محصولات تولیدی از طرف دیگر از عوامل عمده آلودگیهای دست ساز هستند.
مرگ سالانه سه میلیون نفر بر اثر آلودگی هوا
سالانه 3 میلیون نفر در جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست داده که 20 درصد آنان در کشورهای توسعه یافته هستند.
در بعضی کشورها تعداد افرادی که در اثر همین عامل جان خود را از دست میدهند بیشتر از قربانیان سوانح رانندگی است، این مرگ میر به طور خاص مربوط به برونشیت، تنگی نفس، حملات قلبی و آلرژیهای مختلف تنفسی است.
اگر آلودگی هوا به همین منوال ادامه پیدا کند بدون شک در چند سال آینده هوایی برای تنفس نبوده و همه انسانها نیازمند کپسول اکسیژن بوده که این نبود اکسیژن شهر را به یک خرابه و به جایی که شبیه شهر نبوده و جایی برای زندگی نیست، تبدیل میکند.
هشدار رسانه ها و مسئولان در خصوص آلودگی هوا
آلودگی هوا در شهرهای مختلف کشور مسئله ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت، هر ساله رسانه ها و مسئولان در خصوص تشدید آلودگی هوا هشدار می دهند و به بیماران قلبی، افراد سالمند و کودکان توصیه می کنند که تا حد ممکن از منزل خارج نشوند، با این وجود هنوز راهکاری عملی و همگانی در خصوص کاهش آلودگی هوا اجرا نشده است.
به راستی تا چه زمانی صرفا باید شاهد شنیدن هشدار مسئولان در خصوص آلودگی هوا باشیم؟چرا هر سال مسئله آلودگی هوای شهرهای مختلف کشور به یکی از سوژه های ثابت رسانه ها تبدیل می شود و پس از رفع موقت آلودگی هوا نیز به فراموشی سپرده می شود؟
فراتر از وجود ریزگردها و گرد و غبارها، می توان با عوامل آلوده کننده هوا که خود انسانها به وجود آورنده آنها هستند مقابله کرد.
وسایل نقلیه موتوری یکی از منابع اصلی آلودگی هوا است
گازهای حاصل از احتراق سوخت وسایل نقلیه از مهم ترین آلاینده های هوا به شمار می روند، آلاینده هایی که از طریق خودروهای فرسوده، کامیون ها، اتوبوس ها و منابع بزرگی چون صنعت تولید برق، صنایع معدن کاری، ورق کاری، برشکاری و... ایجاد می شوند می توانند در دراز مدت باعث تشدید علائم بیماری های تنفسی و بیماری های قلبی عروقی در کودکان و بزرگسالان شوند.
نکته مهم این است که شهروندان باید آلودگیهوا را یک بحران بدانند و با بیتفاوتی از کنار آن نگذرند، همچنین این نگاه باید در میان مسئولان ذیربط نیز وجود داشته باشد.
واقعیت امر این است که آلودگی هوا یک بحران است و باید برای حل این بحران همگی دست به دست یکدیگر دهند، آلوده شدن هوای پایتخت توسط موتور سواران و برخی خودروهای غیر استاندارد جملگی باید به عنوان یک جرم تلقی شود.
هنوز شاهد هستیم که برخی استفاده کنندگان وسایل نقلیه با رفت و آمد در خیابانهای بزرگ شهرها و حتی جاده های اطراف منجر به آلوده سازی هوا می شوند، در این خصوص لازم است برخوردی کاملا قاطعانه صورت گیرد.استانداردسازی کارخانه ها و ممانعت از فعالیت آنها در نزدیکی شهرها نیز نقش مهمی در جلوگیری از آلودگی هوا دارد.
ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی
هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود از قبیل آلوده کردن آب آشامیدنی یا توزیع آب آشامیدنی آلوده، دفع غیربهداشتی فضولات انسانی و دامی و مواد زاید، ریختن مواد مسمومکننده در رودخانهها، زباله در خیابانها و کشتار غیرمجاز دام، استفادهٔ غیرمجاز فاضلاب خام یا پساب تصفیهٔ خانههای فاضلاب برای مصارف کشاورزی ممنوع میباشد و مرتکبین چنان چه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.
تبصره ۱: تشخیص این که اقدام مزبور تهدید علیه بهداشت عمومی و آلودگی محیط زیست شناخته میشود و نیز غیرمجاز بودن کشتار دام و دفع فضولات دامی و همچنین اعلام جرم مذکور حسب مورد بر عهدهٔ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان دامپزشکی خواهد بود.
تبصره ۲: منظور از آلودگی محیط زیست عبارت است از پخش یا آمیختن مواد خارجی به آب یا هوا یا خاک یا زمین به میزانی که کیفیت فیزیکی، شیمیایی یا بیولوژیک آن را به طوری که به حال انسان یا سایر موجودات زنده یا گیاهان یا آثار یا ابنیه مضر باشد تغییر دهد.
یک وکیل دادگستری در این خصوص گفت: در شرایطی که سالهاست مسئولان، تولید خودروی بیکیفیت و پرمصرف را حمایت میکنند و برای آن انحصار ویژه در نظر گرفته شده و از طرفی بنزین مصرفی همان خودروهای پر مصرف توسط پتروشیمیها و بدون رعایت استانداردهای محیط زیستی توسط مسئولان ذیربط به دست مردم می رسد و علاوه بر اینها وسایل حمل و نقل عمومی هم به سهولت و فراوانی در اختیار مردم نیست.
حمید اخوان گفت:کارخانجات نیز به طرق مختلف از رعایت استانداردها خودداری کرده و مراقبت های لازم را ندارند در نهایت مقصر آلودگی هوا مردمی هستند که با خودروی شخصی خود برای رفتن به محل کار در حال تردد هستند.
وی بیان کرد: طبق فرمایش مسئولان تنها راه حل ارائه شده آنها این است که برای رفع آلودگی هوا باید دعا کنیم تا باران رحمت الهی ببارد و پس از آن برای جلوگیری از سیل می بایست دعا کنیم تا نزول باران متوقف شود.