مدیریت منابع آب نیازمند برنامه دقیق و مدون برای مصرف است
استاندار ایلام گفت : مدیریت منابع آب نیازمند برنامه دقیق و مدونی برای مصرف است.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی استانداری ایلام، محمدرضا مروارید روز شنبه در دومین نشست شورای حفاظت از منابع آب استان اظهار کرد: بر مدیریت صحیح و اجرای برنامههای درست برای جلوگیری از هدر رفت منابع آبی تاکید کرد و گفت: اجرای برنامههای عملیاتی مناسب میتواند مانع هدر رفت منابع آبی استان شود.
وی با اشاره به دشتهای پایلوت مهران و موسیان در طرح تعادل بخشی سفرههای آب زیرزمینی گفت: باید ضرورت اجرای طرحهای نوین آبیاری و مدرن اراضی برای کشاورزان به خوبی تشریح و تبیین شود.
مروارید با اشاره به اینکه باید برنامه دقیق و مدونی برای مدیریت مصرف آب در استان آغاز کنیم، افزود: برای مدیریت و حفاظت بهتر از منابع آبی نیاز به ارائه آمارهای درست و منطبق با واقعیتهای موجود بر پایه مطالعات دقیق و کار کارشناسی است.
استاندار ایلام با بیان اینکه رویکرد برنامهها در استان باید به سمت مدیریت مصرف آب کشاورزی و استقرار صنایع کم آبخواه باشد، تاکید کرد: به منظور اطلاع از آخرین وضعیت چاههای غیرمجاز آب در استان نیاز است که تعداد چاههای غیرمجاز به تفکیک شهرستانی و بخشی مشخص شود.
مروارید در بخش دیگری از سخنان خود بر مطالعات استفاده از ظرفیت رودخانه جیخاب با هدف تغذیه مصنوعی توسط شرکت آب منطقهای استان تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای ایلام نیز در این نشست با تشریح وضعیت منابع آب استان گفت: ظرفیت منابع آبی زیر زمینی استان سالانه 320 میلیون متر مکعب است که از این میزان حدود 295 میلیون متر مکعب آن برداشت میشود.
ذوالفقار مهدی زاده از افت سطح منابع آب زیرزمینی در برخی دشتهای مهم استان نیز خبر داد و اضافه کرد: سفرههای زیرزمینی آب استان بخاطر برداشتهای بی رویه سالانه با 15 میلیون مترمکعب کسری مواجه است.
وی به وضعیت نصب کنتورهای هوشمند (فهام) در استان اشاره کرد و افزود: بیش از یک هزار و 700 حلقه چاه در استان وجود دارد که از این تعداد یک هزار و 400 مورد برقی است که برای رسیدن به نقطه مطلوب کنترل مصرف در این حوزه، باید بر روی آنها کنتور هوشمند (فهام) نصب شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای ایلام یادآور شد: نصب کنتورهای هوشمند ابزاری مناسب برای جلوگیری از برداشت بی رویه آب است که با برنامهریزی صورت گرفته این کنتورها بر روی چاههای عمیقی نصب میشوند که دارای آبدهی بالا بوده و یا توسط گروه های گشت و بازرسی مشخص شود که دارای اضافه برداشت آب هستند.
مهدی زاده تاکید کرد: طبق بررسیهای بعمل آمده در دشتهای پایلوت استان، سالانه 10 میلیون متر مکعب اضافه برداشت آب وجود دارد که با نصب کنتورهای هوشمند، به میزان 80 درصد معادل هشت میلیون متر مکعب هدر رفت و برداشت غیر مجاز آب مهار می شود.
وی نصب کنتور هوشمند بر روی چاههای آب را از اولویتهای مهم وزارت نیرو اعلام کرد و گفت: نصب کنتور هوشمند سبب میشود تا مصرف آب در بخش کشاورزی بهینه شده و از اضافه برداشت ها نیز جلوگیری شود.
معاون حفاظت شرکت آب منطقهای استان ایلام نیز در این نشست گفت: سالانه 94 سانتی متر افت منابع آب زیر زمینی در استان داریم که این میزان در بلند مدت 64 سانتی متر است.
سجاد رستمی از وضعیت آبی نامطلوب دشتهای استان نیز خبر داد و افزود: کشاورزان در صرفه جویی منابع آبی با جدیت بیشتری عمل کنند.
وی تاکید کرد: استفاده از آبهای مجاری بویژه در بخش کشاورزی باید مورد توجه قرار گیرد چرا که یکی از راههای پیشنهادی برای بهبود آینده آبی، استفاده از آبهای مجازی و تحقق ارزش اقتصادی آن است.
در این نشست مقرر شد کنتورهای هوشمند (فهام) در دشت مهران با همکاری و هماهنگی آب منطقهای در دستور کار شرکت توزیع برق استان قرار گیرد.
همچنین با وزارت نیرو در خصوص تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه در شهرستان مهران مکاتبهای صورت گیرد.