اجرای موفقیتآمیز طرح در استان زنجان؛
استفاده از فرمونهای «اخلال در جفتیابی» تنها روش کنترل آفات بدون نیاز به سموم
کارگاه مدیریت آفات سیب در محل سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان برگزار شد.
به گزارش خبرنگا رایلنا از زنجان، در کارگاه یک روزهای که با حضور مسئولان حفظ نباتات استان، کارشناسان کیلینیکهای گیاه پزشکی، مسئولان دانشگاه زنجان و مرکز تحقیقات کشاورزی برگزار شد در زمینه ویژگیها و نحوه ایجاد خسارت انواع آفات در محصولات باغی توضیح داده شده و راهکارهای مقابله و کنترل هر کدام به تفصیل تبیین و بیان شد.
هدف اصلی این کارگاه یک روزه تبیین شیوه کنترل آفات بدون استفاده از سموم توسط فرمونهای «اخلال در جفتیابی» بوده به طوری که در این روش با نصب پخش کنندههای فرمون به تعداد توصیه شده در باغ و زمینهای زراعی، محیط از بوی فرمون حشره ماده اشباع شده و در نتیجه منشاء بو توسط حشره بالغ نر در محیط شناسایی نشده و اصطلاحا روند پیدا کردن جفت دچار اخلال میشود. در نتیجه در اثر عدم جفتگیری حشرات بالغ در محیط، تخمریزی و تولید نسل جدید و ایجاد خسارت صورت نمیگیرد.
در این کارگاه به چرایی و علت بهرهگیری از روش «اخلال در جفتیابی» در کنترل آفات اشاره و عنوان شد که کنترل برخی آفات نظیر کرم خراط حتی با استفاده از سم تقریبا غیرممکن بوده و نیز برخی آفات مثل کرم سیب و خوشهخوار انگور مقادیر بالایی از سم را برای کنترل میطلبد لذا استفاده از فرمونهای اخلال در جفتیابی تنها روشی است که آفت را بدون نیاز به سموم شیمیایی کاملا کنترل کرده و همچنین باعث کاهش تراکم آفت سالهای بعد و نیز افزایش جمعیت حشرات مفید خواهد شد.
فرمونهای به کار رفته در روش «اخلال در جفتیابی»حداقل برای یکسال کامل زراعی در محیط ماندگارند و کاهش هزینههای کارگری و کاهش مصرف سموم و تولید محصول سالم از جمله مزایای این روش محسوب میشود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استانزنجان در این کارگاه تولید محصول سالم و مصرف بهینه سموم را از مهمترین اهداف سازمان حفظ نباتات برشمرد و تصریح کرد: آفت «کرم سیب »در همه باغات سیب قابل مشاهده بوده و در خوشبینانهترین حالت که باغدار از روشهای ردیابی و پیش آگاهی استفاده کرده باشد نیز کنترل این آفت نیازمند دو بار سمپاشی است و در غیر اینصورت پنج بار سمپاشی انجام میگیرد.
ربابه شبخیز بهرهگیری از روش «اخلال در جفتیابی» را راهکاری بسیار مناسب و موثر در کنترل آفت کرم سیب و تولید محصول سالم دانست و گفت: در این راستا 15 هکتار باغ سیب در استانزنجان تحت پوشش قرار گرفته بود که 13 هکتار آن در باغ حسینیه و دو هکتار آن نیز در دانشگاه زنجان بوده است.
وی دراین زمینه عنوان کرد: در این باغ تحت پوشش در استان زنجان از فرمونهای اخلال در جفتیابی استفاده شده و به هیچ عنوان سمی در باغ مصرف نشده به طوری که در چنین شرایطی هم اکنون خسارت ناشی از کرم سیب در این سطح زیر پنج درصد برآورد شده است.
گفتنی است، در ادامه این کارگاه یک روزه از باغ تحت پوشش دو هکتاری در دانشگاه زنجان بازدید شده و نتیجه طرح موفقیتآمیز عنوان شد.