در دیدار روسای اتاق بازرگانیارومیه و وان ترکیه مطرح شد:
تاکید بر مشترکات تاریخی و فرهنگی برای پیشبرد اهداف اقتصادی
در دیدار روسای اتاق های بازرگانی ارومیه و وان ترکیه با اشاره به وجود پیشینه های تاریخی و مشترکات فرهنگی بر استفاده از تمامی پتانسیل های موجود برای پیشبرد هدف های اقتصادی تاکید شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حسن انتظار رئیس اتاق بازرگانی ارومیه در ابتدای این دیدار گفت: برابر سیاست هایی که دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه برنامه ریزی کردند، هدف گذاری شده است که حجم تجارت بین دو کشور ایران و ترکیه به 30 میلیارد دلار برسد و در راستای اجرای سیاست ها و سند توسعه به این موضوع توجه ویژهای شده است و توسعه استان را بر پایه تولید، اشتغال و توسعه تجارت مدنظر قرار داده اند. استان آذربایجان غربی هم در راستای این سند توسعه برنامه هایی را مدنظر دارد بخصوص برنامه توسعه مبادلات تجاری با کشور دوست و برادرمان ترکیه که با توجه به فضای جدید ایجاد شده علی الخصوص بحث موفق بودن مذاکرات و شرایط ایجاد شده پس از برجام امیدواریم که این مبادلات توسعه پیدا کند.
وی افزود: طبق آمار بدست آمده مبادلات تجاری که بین استان آذربایجان غربی و وان ترکیه انجام گرفته روند رو به گسترش داشته خصوصا امسال این روند نمود بیشتری یافته است بطوریکه در 11 ماهه امسال بیش از 277 میلیون دلار صادرات به کشور ترکیه صورت گرفته و حدودا 592 میلیون دلار وارد استان آذربایجان غربی شده است که امیدواریم در چارچوب نشست هایی که صورت میگیرد به اهداف مدنظرمان رسیده و توسعه یابیم.
نجدت تاکوا رئیس اتاق بازرگانی وان ترکیه نیز در این دیدار ضمن تشکر از میزبانی اتاق ارومیه گفت : من و همراهانم به خوبی این را میدانیم که نمایندگان و افرادی که قبل از ما در اتاق ارومیه حضور یافته و همکاری های اقتصادی و خدمات قابل توجهی ارائه داده اند که با همان همکاری ها و خدمات است که به نقطه موجود رسیده ایم.
تاکوا افزود : با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران وارد دوره جدیدی از فعالیتها شده است، خاطر نشان می کنیم که در این روابط بین المللی دو جانبه ای که با جمهوری ترکیه ایجاد شده ما نیز باید اهتمام و تلاش خود را انجام دهیم و بر این اعتقاد هستیم که مردم ایران در این دوره جدید با موفقیت به سر منزل مقصود خود خواهند رسید و در نهایت باید بگویم که ما به عنوان همسایه مرزی و به عنوان همکاران شمادر دوره جدید نقش خاص و ویژهای را برای خودمان قائل هستیم. این دوستی با زحمات و پشتکار زیاد به این مرحله رسیده و ما سعی در حفظ این دوستی داریم.
رئیس اتاق وان گفت : در نشستی که 2 ماه قبل در تهران در نشست همکاری های فرابخشی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه شرکت داشتیم ، من به عنوان رئیس اتاق بازرگانی وان 2 پیشنهاد مشخص را ارائه کردم؛
پیشنهاد اول ایجاد گمرک واحد در نظام گمرکی بین ایران و ترکیه بود و پیشنهاد دوم این بود که تردد شهروندان بین هر دو کشور نه با گذرنامه بلکه با کارت شناسایی نیز قابل اجرا باشد. ممکن است این اندیشه به ذهنتان بیاید که با این همه مسائل و مشکلاتی که در زمینه گمرک وجود دارد آیا می شود این حاشیه ها را هم در دستور کار قرار داد یا نه؟ من این را خدمت شما عرض مینمایم که اگر باور داشته باشیم و صمیمیت بین ما وجود داشته باشد قطعا به این هدف هم خواهیم رسید. در کنار تمام این خواسته ها از همه مشکلاتی که در مرزهای بین دو کشور وجود دارد، اطلاع داریم.
وی افزود : صمیمانه خاطر نشان میکنم که شرایط موجود و دروازههای مرزی موجود بین دو کشور و دو منطقه با اهدافی که برای تجارت بین دو کشور در نظر گرفته ایم همخوانی ندارد و زیبنده این روابط نیست. موانع و مسائل اداری که هم اکنون با آن ها مواجه هستیم در مراودات تجاری و رفت و آمدها و دیدارهای دو جانبه ما مستحق چنین مواردی نیستیم. ما مایل هستیم و آرزو می کنیم که در شهر وان که بزرگترین شهر آناتولی شرقی در جمهوری ترکیه است و از شهر ارومیه که مرکزاستان آذربایجان غربی در جمهوری اسلامی ایران است این اراده مشترک را پدید بیاوریم.
تاکوا در ادامه افزود؛ بر اساس اطلاعاتی که از ریاست محترم اتاق ارومیه دریافت کردیم، مطلع شدیم که تعداد زیادی از فعالین بخش گردشگری و مسئولان آژانس های گردشگری در این جلسه حضور دارند بنابراین در این خصوص نیز باید عرایضی داشته باشیم. در همین چهارچوب و قالب از تمام شرکت کنندگان به ویژه از فعالان بخش گردشکری و سایرین مراتب تقدیر و تشکر خودم را به عمل می آورم.
وی گفت : اگر بتوانیم فعالیت های گردشگری را به خوبی هدایت بکنیم تمامی فعالیت ها در سایر بخشهای اقتصادی پر رونق تر پیش خواهد رفت و روابط بازرگانی و اقتصادی دیگر نیز به دنبال آن ایجاد خواهد شد. بنابراین امیدوارم که به این سمت حرکت بکنیم.
در ادامه جلسه نایب رئیس دوم اتاق ارومیه صمد پورسلطانی با تشکر از دغدغه های رئیس اتاق وان برای افزایش تجارت با استان آذربایجان غربی گفت: چهار راهکار برای برون رفت از مشکلات موجود وجود دارد که ما توانسته ایم با نامگذاری اتاقی مجهز در اتاق وان با مساعدت های رئیس اتاق وان بنام اتاق تجار، که تجار در صورت وجود مشکلات می توانند به این اتاق مراجعه و مشکلات را به اطلاع مسئولان اتاق برسانند . در گام دوم در حوزه نمایشگاهی با مساعدت های آقای تاکوا توانستیم قراردادی را با نمایشگاه بین المللی وان منعقد کنیم که در تمامی نمایشگاه های بینالمللی این نمایشگاه در متراژ 100 متر مربع مختص اتاق ارومیه است و غرفه دارانی که توانمند هستند بدون اخذ هزینه درمی توانند در این نمایشگاه ها حضور یابند. در گام سوم برای اولین بار در سطح اتاق های کشور کمیته همکاری های اقتصادی بین دو اتاق ارومیه و وان با اساسنامه حقوقی منعقد و در حال حاضر به فعالیت خود ادامه می دهد. و در گام چهارم با توجه به نشست استان های همجوار مرزی که در اردیبهشت ماه سال 94 در شهر خوی برگزار شد، در یکی از بندهای این تفاهم نامه مقرر گردیده است که اتاق ارومیه کمیته های مشترکی با 5 استان نزدیک به کشور که همانا حکاری – یوکسک اوا- وان – ایغدیر و آغری هستند، این تفاهمنامه با اتاق های دیگر نیز انجام گیرد.
پورسلطانی افزود : با توجه به اینکه این اتاق ها متمرکز نیستند و امکان این وجود ندارد که ما بتوانیم با تمام اتاق ها تفاهم نامه را منعقد نماییم ما این موضوع را می توانیم بصورت متمرکز در اتاق وان پیگیر شویم و تفاهمنامه ها را در این اتاق منعقد نماییم.
وی گفت : خوشبختانه در چند ماه گذشته پروازهای ارومیه به وان و ارومیه به استانبول محقق شد و امید است ساکنان هر دو منطقه با استقبال از این پروازها، این پروازها را مقاوم و همیشه پایدار نگه دارد.
پورسلطانی خاطر نشان ساخت : استان آذربایجان غربی از توانمندی های بالقوه ای در حوزه گردشگری و توریست درمانی و سایر موضوعات برخوردار است.
در این جلسه کارشناسان حوزه گردشگری دو اتاق ارومیه و وان با بیان مشکلات حوزه توریسم و افزایش حجم تبادلات مسافرین دو کشور به گفتگو پرداختند.
در پایان جلسه به رسم یادبود هدایایی از طرف ترک به خاطر میزبانی عالی اتاق ارومیه به جناب حسن انتظار رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن وکشاورزی ارومیه تقدیم شد.