فعالسازی کریدور چین، آکتائو قزاقستان و انزلی
بین مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی و روسای منطقه ویژه اقتصادی و بندر تجاری آکتائو قزاقستان تفاهمنامهای جهت همکاری برای فعالسازی کریدور چین، آکتائو قزاقستان و انزلی منعقد شد.
به گزارش ایلنا، یاداشت تفاهمنامه همکاری فعالسازی کریدور چین، اکتائو؛ انزلی و توسعه همکاریهای اقتصادی، بازرگانی و همچنین حمل و نقل، بنادر و خدمات ترانزیتی در حوزه خزر مابین رضا مسرور رییس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد انزلی و رییس منطقه ویژه اقتصادی اکتائو قزاقستان و رییس بندر تجاری بین المللی آکتائو منعقد شد.
در بخشی از این تفاهنامه که با حضور استاندار و معاونین استاندار استان مانگستائو قزاقستان، سرکنسول ایران در آکتائو، مدیران سازمان منطقه آزاد انزلی، مدیرعامل کشتیرانی خزر و بازرگانان کشور قزاقستان منعقد شد آمده است: با توجه به اهمیت شهرهای انزلی و آکتائو در زمینه فعالسازی کریدور تجاری چین، قزاقستان، ایران و نقش این کریدور در زمینه تبادلات تجاری، طرفین اقدامات مشترک برای افزایش سطح ترانزیت، صادرت و انتقال کالا، افزایش امنیت و کاهش هزینههای حمل و نقل و همچنین تسریع در بارگیری و تخلیه کالاها کشتیهای این مسیر با همکاری سازمان مرتبط دو کشور انجام دهند.
آلیک آیداربایف استاندار استان مانگستائو در دیدار با مهندس مسرور رییس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی در جلسه انعقاد این تفاهمنامه با اشاره به روابط خوب و عمیق این کشور با ایران اظهار داشت: با گسترش ارتباطات دو کشور میتوانیم از موقعیت خاص انزلی و آکتائو برای افزایش تبادل کالا بین بنادر ایران و قزاقستان استفاده نماییم.
وی با تشکر از اقدامات سازمان منطقه آزاد انزلی برای فعالسازی این مسیر مهم تاکید کرد: متاسفانه علی رغم ظرفیتهای فراوان این کریدور تاکنون در خصوص استفاده از ظرفیت این مسیر، فعالیتهای زیادی صورت نگرفته است و ما امیدواریم با انعقاد این تفاهمنامه شاهد فعالسازی این کریدور سودمند برای هر دو کشور باشیم.
وی با اشاره به برنامههای این کشور برای تبدیل قزاقستان به رابط تجاری چین با کشورهای غرب آسیا و اروپا افزود: کشور قزاقستان سرمایه گذاریهای خوبی در سالهای اخیر برای توسعه زیرساختهای ریلی و حمل و نقلی و بندری این مسیر انجام داده است و این طرحهای توسعهای به تقویت مراودات تجاری با کشور ایران و چین نیز کمک میکند.
استاندار استان مانگستائو قزاقستان با اشاره به علاقهمندی این کشور برای فعالسازی این مسیر با توجه به دور نمای خوب این کریدور افزود: این جلسه یک فرصت تاریخی برای توسعه همکاریها است و رییس جمهور ما بر توسعه همکاریها با ایران تاکید دارد و ایران را یک شریک خوب برای قزاقستان میداند و هم چنین سیاستهای ابلاغی رییس جمهور ما تقویت مسیر شرق به غرب قزاقستان است و ما علاوه بر توسعه ظرفیت بنادر آکتائو در مرز چین نیز سه ترمینال تجاری احداث کردیم.
آلیک آیداربایف با اشاره به برنامههای این استان برای تعدیل تعرفهها و عوارض گمرکی مسیر افزود: با توجه به ظرفیتهای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، توسعه همکاریهای منطقه آزاد انزلی و منطقه ویژه آکتائو برای رشد همکاریهای اقتصادی دو کشور مهم است و همچنین همکاریهای شرکتهای حمل و نقل دریایی کشور قزاقستان و کشتیرانی دریای خزر میتواند در تسهیل این تبادلات تجاری موثر باشد.
وی از علا قهمندی فعالان اقتصادی این کشور برای سرمایه گذاری در ایران خبر داد و با اشاره به سرمایه گذاری چینیها در بخشی از مسیر این کریدور برای احیا جاده ابریشم خواستار سرمایه گذاری مشترک سرمایه گذاران ایرانی، چینی و قزاقی برای تسریع در فعالسازی این کریدور شد.
مهندس مسرور رییس هیات مدیره سازمان منطقه آزاد انزلی نیز در این جلسه با اشاره به ماموریت ابلاغی به این سازمان از سوی ریاست محترم جمهوری برای توسعه همکاریها با کشورهای حاشیه خزر از جمله کشور قزاقستان، در خصوص برنامههای این سازمان برای فعالسازی کریدور چین آکتائو، انزلی اظهار داشت: این منطقه نیز در حال توسعه زیر ساختهای ریلی و بندری خود است و در کنار محدوده بندری فعلی، در حال احداث بزرگترین بندر ایران در دریای خزر با نام کاسپین است که امسال رییس جمهور ایران نیز از این مجتمع بندری بازدید کرد.
مسرور با بیان اینکه این سازمان برای فعالسازی کریدور چین، آکتائو، انزلی جلسات مختلفی را با مقامات، سفرا و بازرگانان کشورهای این مسیر برگزار نموده افزود: جلساتی را با سفیر چین در ایران و شرکتهای بزرگ تولید کننده و صادر کننده چینی برگزار کردهایم و امسال در اجلاس بین المللی اتاقهای بازرگانی منطقه خزر که به میزبانی این منطقه برگزار شد نسبت به معرفی این مسیر اقدام کردیم چراکه راه اندازی این کریدور میتواند به ایجاد در آمد ارزی و رونق تجاری اکتائو و افزایش مبادلات با ایران موثر باشد.
مسرور با اشاره به قرار گرفتن منطقه آزاد انزلی در مسیر دو کریدور مهم چین، آکتائو، انزلی و کریدور نوستراک اظهار داشت:: حمل و نقل کالا از این کریدورها از نظر زمان و هزینه از سایر مسیرهای موجود کمتر است و قزاقستان میتواند از مسیر این کریدورها علاوه بر ترانزیت کالاهای کشور چین، کالای خود را به کشورهای آسیای جنوب شرقی و خلیج فارس و هندوستان و پاکستان صادر نماید و از مسیر انزلی به بازارهای جهانی راه یابد.
مدیر عامل سازمان منطقه آزاد انزلی در پایان با اشاره به اینکه تنها کمتر از دو درصد از تجارت خارجی قزاقستان با ایران است، اظهار امیدواری کرد: با توجه انعقاد تفاهمنامه همکاری مشترک برای فعالسازی این کریدور استراتژیک و عزم مسئولان دو کشور برای گسترش همکاریهای تجاری و اقتصادی و ظرفیتهای منطقه آزاد انزلی از جمله بورس اختصاصی کالا این منطقه شاهد افزایش مبادلات تجاری دو کشور باشیم.