خشکسالی تا ۱۶ سال آینده ادامه دارد
مدیرعامل آب منطقهای گیلان گفت: ۱۴ سال است که خشکسالی را تجربه میکنیم و براساس پیشبینیها نزدیک به ۱۶ سال دیگر نیز این روند ادامه دارد.
به گزارش ایلنا، اولین جلسه هماهنگی ستاد دشت پایلوت گیلان با حضور رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان، فرمانداران شهرستانهای رضوانشهر و تالش و نمایندگان دستگاههای اجرایی و برخی تشکلها مثل خانه کشاورز برگزار شد.
در این جلسه مدیرعامل آب منطقهای گیلان گفت: میبایست همگام با برنامههای دولت تدبیر و امید درباره وضعیت آب درکشور، در استان گیلان نیز اقدامات لازم و اثرگذار صورت پذیرد.
سیف الله آقابیگی افزود: در حال حاضر در کشور با حدود ده میلیارد متر مکعب کسری مخازن آب زیرزمینی روبرو بوده که این موضوع شرایط خاصی را برای کشور ایجاد کرده است که از آثار و پیامدهای آن میتوان به خشک شدن منابع آبی موجود در بخشهای کشاورزی، کاهش منابع آب شرب و تأثیرات پدید آمده در اکوسیستم آبی، جانوری و گیاهی نقاط مختلف کشور همچنین نشست زمین و ایجاد فروچالهها در مرکز و غرب کشور که موجب آسیب به زیربناهای توسعه مانند خطوط ریلی، تأسیسات آب و برق شده اشاره کرد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از نمونههای پیامدهای ناگوار آسیب به منابع آب زیرزمینی دریاچه ارومیه است که به عنوان اولین نقطه تمرکز دولت در اصلاح وضعیت منابع آب محسوب شده و متأسفانه نه تنها دریاچه ارومیه بلکه دریاچههای دیگری در کشور نیز به خاطر عدم بهرهبرداری صحیح از منابع آب زیرزمینی چنین وضعیتی دارند.
رئیس شورای مدیران ارشد صنعت آب و برق گیلان با اشاره به تغییرات صورت گرفته در بیلان آبی کشورگفت: ۱۴ سال است خشکسالی را تجربه میکنیم و بر اساس پیشبینیها نزدیک به ۱۶ سال دیگر نیز این روند ادامه دارد.
وی افزود: بنابر یک الگوی بینالمللی میبایست از ۴۰ تا ۵۰ درصد منابع تجدید پذیر آب در کشور استفاده کرد که متأسفانه در حال حاضر این رقم چیزی معادل ۸۰ تا ۸۵ درصد است و به علت شرایط اقلیمی در کل کشور از ۶۰ درصد منابع ارزشمند آب زیرزمینی برای مصارف روزمره از جمله کشاورزی که بیشترین استفاده را دارد بهره گرفته میشود.
آقابیگی عنوان کرد: تحقیقات مشترک دو وزارت خانه نیرو و جهاد کشاورزی نشان دهنده این است که غالب نقاط کشور در تقسیم بندی دشتهای ممنوعه یا آزاد ممنوعه قرار گرفته که به لحاظ تأمین ورودیها و یا جبران برداشتها هر ساله در آن شاهد بیلان منفی آب هستیم و از طرفی در آن استعداد تولید محصولات بسیار بالاست بدین خاطر لازم است تا تدبیر اساسی اندیشیده شود و خوشبختانه دولت یازدهم کار بزرگی را آغاز کرده که طی سالهای اخیر بیسابقه است.
وی گفت: از زمان آغاز به کار دولت یازدهم تا کنون بیش از ۱۹ جلسه شورای عالی آب کشور برگزار شده و این در حالی است که در تمامی دولتهای گذشته تنها ۷ جلسه تشکیل شد و این نشان از عزم جدی دولت برای ساماندهی امور آب با محوریت وزارت نیرو دارد.
مدیرعامل آب منطقهای گیلان ادامه داد: برنامه ریزیها حول این محور است که هر ساله ۵ تا ۶ میلیارد متر مکعب کسری منابع آب زیرزمینی جبران شود تا طی ۵ سال با تأمین ۳۰ میلیارد متر مکعب موازنه منفی آبهای زیرزمینی کمی اصلاح شود در این راه برای تمامی استانها برنامه ریزی و دشتهای پایلوت مشخص و تکالیف تعیین شده تا دستگاههای اجرایی و ارگانهای ذیربط بتوانند در کنار هم به نجات آب کمک کنند.
آقابیگی اظهار کرد: در استان گیلان نیز با توجه به تعداد چاههای زیادی که به نسبت مساحت در دشت تالش حفر شده این منطقه به عنوان دشت پایلوت گیلان در نظر گرفته شده است.
وی با تاکید بر اینکه باید شرایطی که طی دو سال اخیر در گیلان تجربه شد تغییر کند، افزود: لازم است در کنار هم به نحوی اقدام کنیم که با استفاده از شرایط موجود اصلاح مناسب وضعیت آبی نیز صورت پذیرد و برای اینکه شرایط بهبود یابد باید حد فاصل نیاز و عرضه رصد شده و اقدامات جبرانی مناسب به کار بسته تا ضمن تأمین نیازهای اقتصادی مردم منطقه سطح مصارف ساماندهی شود و در ادامه و در مسیر مدیریت جامع نتایج حاصله از اقدامات در دشت پایلوت به سراسر استان تعمیم داده شود.