ایلنا از آذربایجان غربی گزارش می دهد؛
پارک ملی دریاچه ارومیه زیستگاه مهم پرندگان مهاجر و گونه های جانوری نادر است/ضرورت حفاظت ویژه از این زیستگاه طبیعی
پارک ملی دریاچه ارومیه به عنوان یک منطقه بینالمللی ذخیرهگاه زیستکره زمین معرفی شده که ۱۰۲ جزیره داشته و کم نظیرترین زیستگاه از نظر پوشش گیاهی و حیاتوحش در جهان به شمارمی آید.
به گزارش خبرنگار ایلنا، دریاچه ارومیه و جزایر داخل آن ( به جز جزیره اسلامی) در سال ۴۶ به عنوان پارک ملی دریاچه ارومیه نامگذاری و تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار گرفت و همچنین جزء تالابهای بینالمللی در سایت رامسر معرفی شد، این تالاب با ۵۲ هزار و ۳۰۰ هکتار در ۲۱ کیلومتری شرق ارومیه و در بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی واقع شده است.
این پارک ملی از سوی سازمان یونسکو جزء یکی از ۱۰ پارک ملی بینالمللی کره زمین و همچنین جزء یکی از ۵۹ منطقه بینالمللی ذخیرهگاه زیست کره معرفی شده است، پارک ملی دریاچه ارومیه دارای ۱۰۲ جزیره بوده و این جزایر زیستگاه جانوران متفاوت که یکی از مهمترین گونه پرندگان آن پلیکان سفید، فلامینگو و انواع پرندگان شکاری نظیر لیل، عقاب طلایی، کرکس مصری و انواع اردکها ازجمله اردک سرسفید، اردک سر حنایی و اردک مرمری در تالابهای اقماری است.
حیاتوحش دریاچه ارومیه در یک سیستم اکولوژیکی رشد کرده و در هیچ نقطهای از کشور نظیر ندارد، علاوه بر این از میان ۵۳ گونه پستاندار شناسایی شده در آذربایجان غربی تعداد ۲۳ گونه در پارک ملی دریاچه ارومیه زیست میکنند که ازجمله آن قوچ و میش ارمنی و گوزن زرد ایرانی در داخل جزایر و پستاندارانی چون گرگ، شغال و روباه در محدوده پیرامون پارک ملی هستند.
از میان ۲۲۵ گونه پرنده شناختهشده در استان آذربایجان غربی ۱۱۵ گونه در محدوده پارک ملی دریاچه ارومیه شناساییشده است که مهمترین آن ها پلیکان سفید، فلامینگو و انواع مختلف پرندگان شکاری، اردک سرسفید و اردک سرحنایی هستند.
حفاظت از زیستگاه طبیعی پارک ملی دریاچه ارومیه ضروری است
رئیس پارک ملی دریاچه ارومیه در گفتوگو با ایلنا، اظهار کرد: یگان حفاظت پارک ملی دریاچه ارومیه به منظور جلوگیری از شکار غیرمجاز، تخریب محیطزیست و تجاوزه حریم این پارک، گشت و پایشهای تخصصی در عرصههای شمالی و جنوبی پارک را به طور مستمر انجام میدهد.
بهزاد شیرپنجه ادامه داد: این عملیاتها به ویژه برای حفظ تنوعزیستی و حفاظت از زیستگاههای طبیعی ضروری است و در راستای عزم جدی مدیریت پارک ملی برای حفاظت از این میراث طبیعی انجام میشود.
رئیس پارک ملی دریاچه ارومیه، با اشاره به اهمیت این گشتها، اظهار کرد: نظارت و پایش مستمر توسط یگان حفاظت جزو برنامههای اصلی اداره پارک است و با هدف مقابله با تهدیدات زیستمحیطی طراحی شده است.
رئیس پارک ملی دریاچه ارومیه همچنین بر لزوم مشارکت فعال جامعه محلی در حفاظت از این منطقه تأکید کرد و افزود: تنها با همکاری همهجانبه میتوان از این میراث طبیعی باارزش محافظت کرد.
وی یادآور شد: یگان حفاظت پارک ملی دریاچه ارومیه همچنان به طور مستمر و با دقت، گشت و پایشهای تخصصی خود را در سرتاسر منطقه انجام میدهد تا از منابع طبیعی این منطقه حفاظت کند.
شیر پنجه خاطرنشان کرد: این گشتها، که در شمال و جنوب پارک متمرکز است، هدفمند برای مقابله با شکار غیرمجاز، تخریب محیطزیست و حفظ تنوع زیستی به ویژه در مواجهه با تهدیدات انسانی و طبیعی صورت میگیرند.
رئیس اداره پارک ملی دریاچه ارومیه گفت: هرسال و در اواسط فصل بهار بره آوری میشهای ارمنی در سطح جزایر پارک ملی دریاچه ارومیه و به ویژه جزیره کبودان انجام میشود و گزارش محیط بانان بیانگر آغاز دوباره این روند در منطقه است.
وی با اشاره به اینکه جزیره کبودان بزرگترین جزیره پارک ملی دریاچه ارومیه است، بیان کرد: این جزیره کوهستانی و چشماندازی استپی دارد و به عنوان یک زیستگاه منحصر به فرد برای زادآوری قوچ و میش ارمنی به شمار میرود.
رییس پارک ملی دریاچه ارومیه با بیان اینکه جزیره کبودان دارای بیش از سه هزار هکتار وسعت است، بیان کرد: این جزیره به عنوان بخشی از پارک ملی دریاچه ارومیه تحت مقررات حفاظتی سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد.
وی گفت: پارک ملی دریاچه ارومیه بزرگترین زیستگاه گوزن زرد وحشی در سطح جهانی و بزرگترین خاستگاه خالصترین نژاد قوچ و میش ارمنی است.
رئیس اداره پارک ملی دریاچه ارومیه افزود: قوچ و میش ارمنی در سایر جزایر دریاچه ارومیه ازجمله اسپیر، اشک و بهصورت فصلی نیز در جزیره آرزو زیست میکند اما زیستگاه اصلی آن در جزیره کبودان به دلیل پوشش گیاهی مناسب و منابع آبی خوب آن است.
به گفته شیر پنجه افزون بر یک هزار و ۲۰۰ رأس قوچ و میش ارمنی در پارک ملی دریاچه ارومیه زیست میکنند.