گزارش ایلنا از فرصتسوزیهای اقتصادی در فارس؛
اقتصاد فارس بن بست به دریا؛ متوقف در خشکی/خط ریلی شیراز- گلگهر تعطیل شد/ روند پروژه انتقال آب از خلیجفارس بهکندی پیش میرود
چرا سرمایهگذاران اقتصادی از استان فرار میکنند؟
100 روز از استقرار دولت مسعود پزشکیان گذشت و مسئولان اجرایی دولت نیز در استانها مستقر شدند، اما انگار هنوز نوبت رسیدگی به مشکلات و بحرانهای اقتصادی نشده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، از یکسو کشور با رشد روزافزون تورم و کاهش لحظهبهلحظه ارزش پول ملی دستبهگریبان است و از سوی دیگر واحدهای کوچک و بزرگ صنعتی و تولیدی با آوار مشکلات دولتهای قبل دستوپنجه نرم میکنند.
در فارس نیز با وجود استقرار استاندار جدید، هنوز خبری از سیاستهای اقتصادی مدیریت ارشد استان یا دستورالعملی مشخص برای ساماندهی فوری مشکلات اقتصادی برجایمانده نیست. این ابهام و حتی سردرگمی در رویکرد اقتصادی مدیریت استان باعث شده که فعالان اقتصادی نگران عدم تغییر سیاستگذاری و تصمیمسازی تیم اقتصادی دولت باشند.
بر کسی پوشیده نیست که استان فارس از ظرفیتی کمنظیر در بخشهای مختلف اقتصادی مانند گردشگری، سلامت، کشاورزی، تولید، معادن و ذخایر زیرزمینی و صنعت برخوردار است، اما دهههاست که این ظرفیتها مغفول مانده است. حالا اما مطالبه گروههای مختلف اقتصادی از استاندار جدید و تیم او آن است که از یکسو این ظرفیتهای گرانبها را فعال کند، رویکردی تعاملی با فعالان اقتصادی در پیش بگیرد و حمایت از کارگران، کشاورزان و کسبوکارهای کوچک را در اولویت برنامههای خود قرار دهد.
در همین رابطه نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگو با ایلنا نسبت به مسکوتماندن پروژههای تولیدی و صنعتی نیمهتمام ابراز نگرانی میکند و از استاندار جدید فارس میخواهد که تکمیل این پروژهها را از جانب دولت پیگیری کند.
همچنین رئیس خانه صمت فارس نیز در گفتوگو با ایلنا با انتقاد از فرصتسوزیهای اقتصادی که باعث تحمیل خسارتهای سنگین به اقتصاد جامعه و خانوادهها شده، از مدیریت جدید استان فارس میخواهد که هرچه سریعتر سیاستهای اقتصادی و معیشتی دولت جدید را اعلام و ابلاغ کند. مشروح این گزارش را در ادامه بخوانید.
نماینده شیراز: دیدگاه حاکم در فارس اقتصادی نیست
نماینده شیراز و زرقان در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه فرآیند حاکم بر اقتصاد استان پهناور فارس یک فرآیند اقتصادی نیست، میگوید: نگاهها و دیدگاههای مسئولان استان به سمت استفاده از ظرفیتها و سرمایههای بخش مردمی و خصوصی نیست.
به باور جعفر قادری به همین خاطر است که شرکتها و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکتهایی که بهمنظور جذب سرمایههای خرد در استان فارس تشکیل شد، با مشکلاتی مواجه شده و نتوانستهاند نقشی مهم در توسعه اقتصادی استان ایفا کنند.
واحدهای پتروشیمی و فولاد از ادامه کار در فارس باز ماندهاند
جعفر قادری در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه نهادهای عمومی غیردولتی به توسعه استان ورود نکردهاند، میافزاید: عدم سرمایهگذاری مناسب در این بخش چالشهایی را برای اقتصاد استان ایجاد کرده و شوربختانه مدیران و مسئولان از ظرفیتهای مناسب در جهت ساختارهای توسعه استفاده نمیکنند.
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در ادامه با بیان اینکه مدیران در استان فارس بهجای اینکه به دنبال انجام کارهای بزرگ باشند و با در کنار هم قراردادن سرمایههای خرد در جوار یکدیگر اقدامات بزرگی در حوزه اقتصادی و توسعه استان انجام دهند، میافزاید: این رویکرد منجر به انجامنشدن و استارتنخوردن پروژههای کلیدی در فارس شده و شوربختانه پتروشیمی و واحدهای صنعتی در حوزه فولاد در فارس به بهانههای مختلف از گردونه پیگیری و ادامه کار و فعالیت خارج شدهاند.
بزرگترین ذخایر گازی کشور در فارس است، اما نقشی در توسعه استان ندارد
عضو مجمع نمایندگان فارس با اشاره به اینکه احداث اولین پتروشیمی و پالایشگاه در فارس مربوط به قبل از انقلاب بوده، میافزاید: متأسفانه این واحدها به بهانههای مختلف در سالهای بعد از انقلاب توسعه پیدا نکردند و همین مسئله باعث شده که در این حوزه عقب بیفتیم.
رئیس کمیسیون جهش تولید مجلس با اشاره به وجود بزرگترین ذخایر گازی در استان فارس بیان میکند: بااینحال اما حوزه گاز و پتروشیمی نقش زیادی در توسعه استان ایفا نکرده است.
جعفر قادری اعتقاد دارد که اگرچه استان فارس از ظرفیتهای معدنی بسیار زیادی برخوردار است؛ اما رشدنکردن واحدهای فرآوری مواد معدنی چالشهایی را در این بخش ایجاد کرده است.
سرمایهگذاران اقتصادی از فارس فرار میکنند
نماینده شیراز و زرقان در ادامه با بیان اینکه متأسفانه در استان فارس همیشه دچار سطحینگری و مسائل پیشپاافتاده بودهایم، میافزاید: تمام این موارد سبب شده تا نتوانیم که به جایگاه مناسبی دست پیدا کنیم.
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه شاهدیم که سرمایهگذاران به بهانههای مختلف از استان فارس فراری داده میشوند، میگوید: در شرایط فعلی سرمایهگذاران به بهانههایی مانند عدم وجود آب، مسائل زیستمحیطی، مناطق حفاظت شده و... از فارس فرار میکنند و این بهانهها سبب شده تا سرمایهگذاری مناسبی در استان انجام نشود.
قادری با بیان اینکه در حال حاضر نتوانستیم از معادن اطراف شیراز استفاده کنیم، میافزاید: دوری از مرکز و استفادهنکردن از ظرفیتهای دریایی بهرغم اینکه استان فارس در جوار دریا قرار دارد باعث شده با مشکلاتی مواجه شویم.
ظرفیتهای گردشگری و سلامت نقشی در اقتصاد فارس نداشته است
عضو مجمع نمایندگان فارس در ادامه با بیان اینکه وجود تفرق و چندصدایی درون فارس سبب شده تا نتوانیم در سالهای گذشته از ظرفیتها استفاده کنیم، میگوید: اگرچه گستردگی و وسیع بودن فارس یک مزیت به شمار میرود؛ اما تشتت و اختلافات در این استان پهناور و تعداد زیاد شهرستانها مشکلاتی را ایجاد میکند.
قادری با اشاره به اینکه در فرآیند توسعه در فارس از ظرفیتهای استان استفاده نکردهایم، میگوید: بهرغم وجود ظرفیتهای بزرگ در میراثفرهنگی، گردشگری، درمان و سلامت، اما این حوزهها نتوانستند در اقتصاد استان نقش پر رنگی ایفا کنند.
نماینده شیراز و زرقان با بیان اینکه دولت در افزایش پذیرش دانشجو در استان فارس اقدامات جدی انجام نداده، میگوید: متأسفانه با وجود آنکه استاندارها باید موتور محرک توسعه استان باشند؛ اما نمایندههای دولت در استان از سالهای گذشته تاکنون نتوانستند نقش مهمی در توسعه استان ایفا کنند.
پروژههای نیمهتمام مسکوت رها شدهاند
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی در ادامه به تغییر و تحولات در استانداری فارس واکنش نشان میدهد و میافزاید: بهرغم اینکه تغییر و تحولاتی در استانداری فارس انجام شده اما نهتنها شاهد تحرک جدیدی نبودیم؛ بلکه شاهدیم که کارهای ناتمام که در گذشته در حال انجام بود، متوقف شده است.
وی با اشاره به اینکه انتظار ما بر این است که مدیر ارشد استان تحرک کافی را جهت انجام اقدامات عقبافتاده استان انجام دهد، ادامه میدهد: شاهدیم که کارها و اقدامات آزادراه شیراز- اصفهان بهکندی در حال انجام است و بهرغم پیگیریهای انجام شده جهت احداث آزادراه شیراز و بوشهر این پیگیریها متوقف شده است.
خط ریلی شیراز- گلگهر تعطیل شد
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی در ادامه با بیان اینکه سرعت پرداخت تأمین مالی خطوط ریلی شیراز و بوشهر بهخوبی انجام نمیشود، میگوید: خط ریلی شیراز- گلگهر تعطیل شده و از طرفی دیگر تکمیل پروژه ترمینال خارجی فرودگاه شیراز نیز متوقف شده است.
نماینده شیراز و زرقان سپس با بیان اینکه طرحهای انتقال آب از خلیجفارس مورد حمایت مدیریت کلان استان قرار نگرفته و مشکلات این بخش حل نشده است، میافزاید: روند پروژه انتقال آب از خلیجفارس بهکندی پیش میرود.
عضو مجمع نمایندگان فارس با بیان اینکه از این وضعیت استان راضی نیستیم، میگوید: امیدواریم که تغییراتی که در حال انجام است و قرار است انجام شود بتواند سرعت امور و پیشرفت پروژهها را افزایش دهد.
جعفر قادری با اشاره به اینکه در شرایط فعلی نیاز است تا مدیریت استان پروژههای معطلمانده مثل پیگیری آخرین وضعیت پتروشیمیها را دنبال کند، بیان میکند: نمایندههای مجلس تنها نقش تسهیلکننده دارند و میتوانند پروژههایی را که مدیریت استان با چالش مواجه میشود تسهیل کنند، اما تحرک و پیگیری باید از سوی مدیریت استان انجام شود و بار پیگیریها به عهده مدیریت استان باشد.
رئیس خانه صمت فارس: تمرکز دولت بهجای اقتصاد معطوف به سیاست شده است
رئیس خانه صمت فارس در ادامه با بیان اینکه مقرر بود که اقتصاد و معیشت مردم از اولویتهای مهم دولت باشد، میگوید: اما شاهدیم که دولت در شرایط فعلی تمرکزش را بر روی مسائل سیاسی معطوف کرده است که استان پهناور فارس از این اتفاق مبرا نیست.
سهراب شرفی در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه با توجه به بحران اقتصادی و رکود تورمی که در فارس وجود دارد از استاندار جدید انتظار داریم که اقدامات در حوزه اقتصادی را هرچه سریعتر انجام دهد، میافزاید: اگر قرار بر تغییر و تثبیت مدیران است این اتفاق هرچه زودتر باید توسط مدیر ارشد بیفتد و در غیر این صورت تکلیف و وضعیت بخش خصوصی مشخص شود.
فرصتسوزیهای اقتصادی خسارت سنگینی بر کشور تحمیل میکند
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی فارس در ادامه با اشاره به اینکه در شرایط فعلی بخش خصوصی و دولتی در حالت انتظار قرار دارند که متأسفانه انتظار در حوزه اقتصاد از درد دندان بدتر است، میافزاید: اگرچه دنیا در حوزه اقتصاد با سرعت شگفتانگیزی در حال حرکت است متأسفانه فرصتسوزیها خسارت سنگینی بر کشور و استان تحمیل میکند.
رئیس خانه صمت فارس در ادامه با بیان اینکه از استاندار فارس انتظار داریم که نسبت به تغییر و تحولات حوزه اقتصادی ورود کند، میگوید: حوزه اقتصادی نقش مهم و پر رنگی در سرنوشت مردم دارد و از کارگران تا سرمایهگذاران با این حوزه در ارتباطاند تقاضا داریم که تکلیف این بخش هرچه سریعتر انجام شود.
استاندار فارس به وضعیت واحدهای اقتصادی آسیبدیده توجه کند
رئیس خانه صمت فارس با اشاره به اینکه استان فارس در حوزه اقتصاد مسیر را بهصورت لاکپشتی طی میکند، میگوید: از مسئولان و نمایندگان مجلس انتظار داریم که از شرکتهای دارای مشکل بازدید کنند و استاندار فارس افراد و مسئولان اقتصادی را مجبور به بازدید از واحدهای دچار مشکل کنند، نه واحدهای پر رونق که دارای ارتباطات قوی و لابی هستند.
شرفی در ادامه بر لزوم ایجاد کارگروه اقتصادی از فعالان اقتصادی توسط کارشناسان تأکید میکند و میگوید: استاندار باید از افراد و صاحبنظران در حوزه اقتصادی استفاده کند.