هدفگذاری برای انجام عملیات حفاظتی از چنار کهنسال برغان تا پایان سال
معاون میراث فرهنگی استان البرز از هدفگذاری برای انجام عملیات حفاظتی از درخت چنار کهنسال برغان تا پایان سال 1403 خبر داد.
به گزارش ایلنا از البرز، مهدی ارباب نیا امروز سهشنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ با اشاره به هدفگذاری برای انجام عملیات حفاظتی از چنار کهنسال برغان تا پایان سال، اظهار کرد: در خصوص حفاظت از این درخت از طریق وزارت متبوع پیگیریهای لازم انجام و اعتباراتی برای این منظور جذب شد.
معاون میراث فرهنگی البرز با بیان اینکه اکنون شرح عملیات تهیه و تأمین اعتبار انجام شده، افزود: به زودی عملیات اجرایی پس از انعقاد قرارداد با پیمانکار متخصص این حوزه انجام میشود.
او با اشاره به اینکه هر اقدامی با نظارت میراث فرهنگی استان صورت میگیرد، ادامه داد: درختان چنار کهنسال برغان بهعنوان یکی از نمادهای استان البرز و روستای برغان شناخته میشوند که با توجه به حساسیتهای موجود از نظر کارشناسان میراثطبیعی و پژوهشگران این حوزه برای بررسی اقدامات لازم حفاظتی استفاده شده است.
ارباب نیا مناسب ترین فصل برای اقدامات حفاظتی از درختان را در فصل پاییز و زمستان دانست و گفت: هدفگذاری برای انجام عملیات حفاظت از درخت کهنسال چنار برغان تا پایان سال 1403 انجام شده است.
سازه های اطراف درخت کهنسال برغان برچیده میشوند
مصطفی خوشنویس عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور در بازدید از شرایط درخت چنار برغان گفت: این درخت به جرأت جزو 10 چنار کهنسال کشور است و دیواره ها و سازه های اطراف این چنار با نگاه خیرتوسط متولیان ساخته شده ولی مناسب رشد و رویش درخت نیست.
این استاد و پژوهشگر منابع طبیعی اظهار کرد: بر اساس بررسی های به عمل آمده، برای حفاظت از این درخت لازم است بخشی از کف سازیها، سازه های دیواره چینی و ... جمع آوری و از نرده های زیبا که با محل سنخیت داشته باشد در دور درخت استفاده شود. همچنین بخشی از حیاط پشت را نیز به بستر و عرصه درخت اختصاص دهند که این اقدامات به پایداری آن کمک می کند.
او با بیان اینکه پس از ده سال از ساخت سازه ها درخت با رشد خوبی که داشته سازه ها را تخریب کرده که نشان از پویایی درخت است و باید فضای خوبی برای رشد آن در نظر گرفته شود.
این پژوهشگر منابع طبیعی کشور ضمن قدردانی از میراث فرهنگی و متولیان درخت مسجد برغان افزود: همچنین مقرر شد فضای داخل تنه اول که دارای حوض و شمع است و نور و روشنایی داخل تنه برداشته شود چرا که برای درخت مناسب نیست.
او فصل پاییز و زمستان که درخت ها در خواب هستند را بهترین زمان برای عملیات حفاظتی بدون ایجاد تنش برای درخت عنوان کرد و گفت: بازدید های بیشتری در ماههای آتی در مورد درخت انجام می شود تا با رصد وضعیت درخت راهکارهای بیشتری ارئه شود.
درختان کهنسال چنار برغان به شماره 305 در سال 1394 در فهرست میراث ملی طبیعی کشور به ثبت رسید. دو درخت که در ضلع شمالی و جنوبی مسجد برغان قرار گرفتهاند، با دارا بودن ۳۰۰ تا ۷۰۰ سال سن جزو ده چنار کهنسال کشور محسوب میشوند. امسال عملیات حفاظتی برای درخت چنار واقع شده در ضلع شمالی حیاط مسجد برغان مد نظر قرار گرفته است.