ایلنا از سیستان و بلوچستان گزارش می دهد؛
عدم لایروبی رودخانه ها و هدایت رواناب ها علت اصلی آبگرفتگی در جنوب استان
ضرورت ترمیم زیرساخت های جاده ای و کشاورزی در زرآباد
حادثه دو سیل ویرانگر اخیر بلوچستان سبب آبگرفتگی روستاها و شهرهای جنوب استان سیستان و بلوچستان شد و بسیاری از زمینهای کشاورزی، جادهها، پلها و خانه های مردم را ویران کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در فاصله کمتر از 60 روز دو سیل ویرانگر، زندگی مردم بلوچستان را به ویرانی کشاند. بارندگی های اسفند ماه سبب جاری شدن سیل در مناطقی از بلوچستان شد و بسیاری از راه های روستایی را مسدود کرد. آنتن و اینترنت قطع شد و گویی ارتباط مردم آنطرف آب با دنیا قطع شد و دیگر صدایی جز صدای آب شنیده نمی شد. برخی از خانههای روستایی با جاری شدن سیل فرو ریخت و زیرساخت های جادهای و پل های تخریب شدند.
یکی از ساکنان روستای وانان از توابع نیکشهر در گفت و گو با خبرنگار ایلنا گفت: ما در وانان زندگی میکنیم و مسیر عبور و مرورمان مسیر رودخانه است. باران که می آید رودخانه طغیان میکند و دیگر راهی برای رفت و آمد نداریم.
وی ادامه داد: سیل خانه برادرم را تخریب کرد و او را با چند کودک قد و نیم قد آواره کرده است و به ناچار برادرم از اسفند ماه تا کنون با برادر دیگرم زندگی میکند.
این ساکن روستای وانان اضافه کرد: برادرم به سختی توانسته بود خانهاش را بسازد اما سیل همه زندگی اش را نابود کرد.
وی گفت: مشکل برادرم با بسته غذایی و چادر حل نمی شود. مسئولان فکری برای سقف بالای سرش کنند.
بارندگی 409 میلیمتری زرآباد و اعلام اشتباه حجم بارندگیها
رئیس شورای شهر زرآباد در گفت و گو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: میزان بارندگی زرآباد را درست گزارش ندادند و حجم بارندگی ها 409 میلیمتر بوده که موجب سیلاب در این منطقه شده است.
یونس نهنگی عنوان کرد: این سیلاب چندین روستا را از بخش کاروان و بخش مرکزی تهدید کرده و آب وارد منازل مردم شد.
عدم لایروبی رودخانه و هدایت رواناب ها علت اصلی آبگرفتگی
وی افزود: عدم لایروبی رودخانه و هدایت رواناب ها علت اصلی آبگرفتگی ها بود، جادههای ایجاد شده ارتفاع زیادی دارد و آبراه ها به اندازه کافی ایجاد نشده است.
وی افزود: متاسفانه در جاری شدن سیل اخیر از دانش بومی و محلی استفاده نشد و با جمع شدن آب در قسمت شمال و شرق جاده پل شکست و آب جاده را گرفت. جموع آب های جمع شده سبب آبگرفتگی و ورود خسارت به روستاها شد.
رئیس شورای زراباد عنوان کرد: در بخش کاروان و بخش مرکزی، تعدادی روستا به دلیل بی توجهی مسئولان زیر آب رفتند و زندگی مردم در این مناطق نابود شد.
وی افزود: خیرین کمک کردند و مشکلات اولیه مردم برطرف شد اما زیرساخت های اساسی مانند جادهها از بین رفته و امیدواریم با کمک خیرین عزیز بندسارها ترمیم شوند، حفاظ ایجاد شود و جاده ها و پل های شکسته بازسازی شود.
آسیب جدی سیل به پایتخت موز کشور
نهنگی اضافه کرد: اقتصاد مردم زرآباد از طریق کشاورزی می گذرد و این منطقه پایتخت موز کشور است و 6 هزار هکتار سطح زیر کشت موز دارد و همه باغات موز در سیل، زیر آب رفته است.
وی افزود: مسیری که به باغات مردم منتهی می شود بر اثر سیل تخریب شده که ترمیم این راه ها باید در اولویت کار مسئولان قرار بگیرد در غیر اینصورت درخت های موز از بین میروند.
ضرورت همکاری دستگاه ها برای جبران خسارات سیل
نهنگی خاطر نشان کرد: این بار علاوه بر حادثه سیل در منطقه بلوچستان و امدادرسانی های اولیه نیازمند کمک های اساسی تری هستیم چرا که آسیب های سیل اخیر بسیار جدی است و هر نهاد و دستگاه و بنیادی که می تواند باید پای کار بیاید.
وی افزود: در خصوص جابجایی روستاها، بسیاری از مردم روستاهای تحت شعاع سیل راغب به جابجایی هستند اما شرایط برای این جابجایی باید محیا شود و مکان مناسبی برایشان در نظر گرفته شود.
نهنگی افزود: وصل شدن راه های روستایی موقتی است و تردد دائمی هنوز مقدور نیست و مسیرهای آسیب دیده در سیل باید به صورت اصولی ترمیم شوند.
وی ادامه داد: امداد رسانی به مردم انجام شد و سوء مدیریت هایی هم در امداد رسانی وجود داشت که مردم از این شرایط ناراضی بودند.
پایان امداد رسانی ها به مناطق درگیر سیل
مدیرعامل جمعیت هلال احمر در گفت وگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: در سیل اخیر 354 روستا امداد رسانی شدند و 524 نفر در قالب 111 تیم امدادی پیگیر امورات سازماندهی و امداد رسانی بودند.
سجادی افزود: به حدود 12 هزار و 976 نفر امداد رسانی انجام شد، اکثر امداد رسانی ها از نوع زمینی و از طریق خودروهای کمک دار انجام شد و در مواقعی به دلیل صعب العبور بودن راه ها و یا مسدود بودن مسیرهای مواصلاتی با بالگردهای امدادی امداد رسانی انجام شد و در نهایت بالگردها به مقرهای خودشان بازگشتند.
وی ادامه داد: هزار و 118 چادر، 4 هزار و 890 تخته موکت 9 هزار و 250 تخته پتو 7 هزار و 140 کیلو نایلون و بیش از 13 هزار و 500 قوطی انواع کنسروجات و 1020 کیلوگرم برنج و هزار و 190 بسته بهداشتی ... را در بین مردم سیل زده توزیع کردیم.
سجادی گفت: پس از امداد رسانی در جنوب استان، در 2 شهر زاهدان و میرجاوه و بخش هایی از تفتان هم به دلیل شدت بارش ها امداد رسانی ها انجام شد.
وی افزود: امداد رسانی در جنوب استان به اتمام رسید و در برخی از روستاها کمک های خیرین همچنان در حال توزیع است و اگر لکه گیری خاصی در مباحث امدادی باشد اقدامات لازم از طریق هلال احمر صورت می گیرد.
سجادی تصریح کرد: 4 تیم از استان سیستان و بلوچستان و فارس در قالب تیم (سحر) سفیرهای حمایت روانی، به جهت بالابردن روحیه شادی و نشاط جوانان در روستاهای جنوب استان فعالیت می کنند و با انجام فعالیت های مفرح، نقش خوبی را در راستای بالا بردن روحیه بچه ها ایفا کرده اند.
وی ادامه داد: تمامی راه های روستایی باز است و روستاهایی که مسیر عبور نداشتند امداد رسانی با بالگرد انجام شده و بسیاری از روستاها دیگر نیازی به امداد رسانی ندارند.
احسان قادری یکی از اهالی چابهار و امدادگر هلال احمر در گفت و گو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: قبل از صدور هشدار هواشناسی، به تیم های عملیاتی شعبه اعلام اماده باش کردیم و در ستاد مستقر شدند.
وی افزود: بارندگی که شروع شد ابتدا بحث نجات انجام شد و پس از آن امداد رسانی ها آغاز شد. در ابتدای سیل و محاصره روستاها در آب، امداد رسانی ها با قایق انجام می شد و پس از آن هم امداد رسانی با خودروها صورت گرفت.
قادری افزود: در زرآباد، کنارک و چابهار روستاهایی که مسیر ارتباطی نداشتند به صورت هوایی امداد رسانی شدند. حجم وسیعی از آب در منازل مردم جمع شده بود و چادر هایی به عنوان اسکان اضطراری بین مردم توزیع شد.
وی با اشاره به انتقال مادران باردار و بیماران بدحال در سیل به مراکز درمانی، افزود: انتقال مادران باردار و بیماران بدحال در اولویت امداد رسانی ها قرار داشت.