مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی:
مردم هرگونه تلفات پرندگان را گزارش دهند
بیشترین ابتلا به بیماری در پرندگان آبزی دیده میشود
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: 14 گروه از سوی این ادارهکل وظیفه پایش و مراقبت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان را در سطح استان بر عهده دارند. همچنین 28 نفر از کارشناسان و دامپزشکان این ادارهکل نیز وظیفه پایش و مراقب بیماری مذکور را برعهده دارند.
به گزارش ایلنا، محمد فتاحی افزود: با توجه به آغاز فصل پاییز و مهاجرت پرندگان به تالاب میقان اراک، گروههای پایش و مراقبت این ادارهکل در سطح استان فعال شده که بازدیدهای خود را به صورت سرزده انجام میدهند. در صورت اعلام گزارش از نقاط مختلف، بررسیهای لازم باید از سوی این اکیپها انجام شود.
وی با اشاره به اینکه مهاجرت پرندگان نیز از سوی مجموعه حفاظت محیطزیست استان رصد و گزارش میشود که در این راستا بررسیهای لازم انجام خواهد شد، ادامه داد: ستاد آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در استانداری مرکزی تشکیل شده و دستگاههای اجرایی مرتبط به این ستاد دعوت شدهاند و اقدامات لازم در حال انجام است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی اظهار داشت: از مردم خواسته میشود برای جلوگیری از شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، در صورت مشاهده هر گونه تلفات طیور، گزارش لازم را به نزدیکترین شبکه دامپزشکی یا سامانه 1512 اعلام کنند.
فتاحی تصریح کرد: در این راستا آموزش مرغداران و بهرهبرداران روستایی انجام میشود که این فرایند همه ساله با همکاری اتحادیه مرغداران در دستور کار است. خوشبختانه مرغداران با این بیماری آشنا هستند، اما در حال حاضر آشنا کردن روستاییان با بیماری، بیشتر مد نظر است.
وی بیان داشت: در راستای پیشگیری و مقابله با شیوع این بیماری، از ابتدای سال جاری تاکنون 2 میلیون و 538 هزار دُز واکسن در سطح مرغداریهای استان تزریق شده است. همچنین در این بازه زمانی 3128 مورد بازدید و 3513 مورد نمونهبرداری در استان انجام شده که تاکنون موردی از این بیماری گزارش نشده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی تأکید کرد: برای مقابله با شیوع احتمالی بیماری در استان، نیاز است فعالان این بخش از حمل و نقل طیور بومی از شهرها، مرغداریها و انتقال آنها به روستاها، خرید مرغ رنگی از دورهگردها و دستفروشان و همچنین از نگهداری طیور در حیاط منزل و محوطه باز تا اطلاع ثانوی خودداری کنند.
فتاحی ابراز داشت: خودداری از شکار و نگهداری پرندگان وحشی و مهاجر، استفاده نکردن لاشههای طیور تلف شده برای تغذیه سگ و سایر حیوانات، جمعآوری تلفات طیور، از جمله راهکارهای مقابله و پیشگیری از شیوع احتمالی بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است.
وی اضافه کرد: همچنین سوزاندن و دفن بهداشتی لاشههای طیور با مواد ضدعفونی کننده، جلوگیری از هرگونه تماس با لاشه طیور تلف شده و شستشو و ضدعفونی دستها در صورت تماس با طیور آلوده، از دیگر راهکارهای مقابله و پیشگیری از شیوع این بیماری است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی در این راستا گفت: مردم توجه داشته باشند که پرندگان به خصوص اردک و مرغ و غاز را تحت هیچ شرایطی از دستفروشان خریداری نکنند، چرا که بیشترین ابتلا به بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در پرندگان آبزی دیده میشود.
فتاحی افزود: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از جمله بیماریهای واگیردار و مشترک بین انسان و پرندگان است. شیوع احتمالی این بیماری با شروع ناگهانی تلفات، انتشار وسیع در گله پرندگان، کاهش شدید مصرف دان، علائم تنفسی پرنده همراه است.
وی ادامه داد: همچنین افت ناگهانی و شدید تولید تخممرغ، سیاه شدن و خونریزی تاج، ریش و ساق پا، علایم عصبی شامل لرزش سر و گردن و پیچ گردن در طیور از جمله تظاهرات بالینی و علائم بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی اظهار داشت: باید در نظر داشت که تلفات بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در پرندگان به صورت 100 درصد است و برای انسان نیز تلفاتی را به همراه دارد که در این راستا اقدامات پیشگیرانه در دستور کار قرار گرفته است.