خبرگزاری کار ایران

ایلنای استان مرکزی بررسی کرد؛

طرح توسعه نیروگاه شازند با سیاست‌های صنعت برق کشور مغایرت دارد/ اشتباهی که به سلامت نیم میلیون شهروند لطمه زد

طرح توسعه نیروگاه شازند با سیاست‌های صنعت برق کشور مغایرت دارد/ اشتباهی که به سلامت نیم میلیون شهروند لطمه زد
کد خبر : ۱۲۵۲۹۸۸

ایجاد طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند با فرایند سیکل ترکیبی، موضوعی است که مجدداً واکنش فعالان محیط زیست را برانگیخته است. طرح توسعه‌ای که بنابر اظهارنظرهای فعالان محیط زیست، نه تنها توجیه و پیوست های محیط زیستی ندارد، بلکه به افزایش آلایندگی ها نیز دامن می‌زند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، از یک سو جانمایی غلط نیروگاه حرارتی شازند در مسیر باد غالب شهرستان اراک یک موضوع بسیار بحث برانگیز است چرا که تمامی آلودگی های این نیروگاه را به این شهرستان هدایت خواهد کرد. از سویی دیگر سیکل ترکیبی بودن طرح توسعه نیروگاه، سوزاندن مازوت را در پی خواهد داشت.

این در حالی است که فعالان محیط زیستی عنوان می کنند سوزاندن گاز توسط نیروگاه اکسیدهای نیتروژن را ایجاد خواهد کرد که می‌تواند با آسیب رساندن به اکوسیستم های مختلف روی انسان ها تأثیر بگذارد و به حیوانات و گیاهان آسیب برساند.

با کلمات فریبنده ، یک طرح توسعه مردود را  تحویل مردم ندهیم

مدیرعامل مؤسسه محیط زیستی سبزاندیشان اراک با طرح این موضوع که طرح توسعه نیروگاه شازند با حضور مقامات استانی و ملی کلید خورده است، گفت: سئوال این است که مخاطب را چه فرض کرده اید؟ فاجعه این است که یک طرح توسعه مردود و مطرود گذشته را مجددا با کلمات فریبنده زر ورق پیچ شده تحویل ملت دهیم.

حمید اخوان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، افزود: 2 سال با مازوت سوزی غیرمجاز، هوای تنفس را از مردم اراک و شازند دریغ کرده و اکنون خودشان مازوت سوزی را علم کرده و نیروگاه سیکل ترکیبی جدید به منطقه تحمیل می کنند. به مرگ گرفته اید که به تب راضی شویم؟

وی ادامه داد: در کارگروه ارزیابی اثرات زیست محیطی استان مرکزی با این طرح توسعه سیکل ترکیبی نیروگاه 2 مرتبه با قاطعیت تمام مخالفت شده است و دلایل مشاور از نظر علمی و فنی قابل دفاع نبود. مدعیان و مسئولان با کدام مستند قانونی و کدام گزارش ارزیابی محیط زیست وعده احداث 2 ساله نیروگاه جدید را می دهند؟

مدیرعامل مؤسسه محیط زیستی سبزاندیشان اراک اظهار داشت: خروجی این طرح برای اراک چیزی به جز مازوت سوزی فعلی به اضافه سوختن گازوییل در آینده نیست.سئوال دیگر این است که اگر موضوع سوخت گاز برای نیروگاه جدید مطرح شده، پس چرا از نیروگاه موجود دریغ می شود؟

اخوان تصریح کرد: موضوع دیگری که مطرح می شود این است که در جلسه ای که با حضور مقامات استانی و ملی طرح توسعه نیروگاه شازند کلید خورده است، چرا هیچ یک از مسئولین محیط زیست استان مرکزی در این جلسه دعوت نشده اند و حضور نداشته اند. به راستی چرا در این جلسه محیط زیست غایب بوده است؟

وی بیان داشت: با توجه به اینکه بارها در جلسات فنی که برگزار شده و گزارش های علمی و مطالعاتی تهیه شده، بر جانمایی غلط نیروگاه حرارتی شازند تأکید شده است و مقامات متعدد استانی در ادوار مختلف در گفته ها و اظهارنظرهای خود بر این موضوع صحه گذاشته اند، چرا برای توسعه صنعت برق کشور بر یک اشتباه اصرار می ورزند؟

مدیرعامل مؤسسه محیط زیستی سبزاندیشان اراک تأکید کرد: اگر قرار است نیروگاه هایی داشته باشیم که صنعت برق را توسعه دهیم، اول باید این سئوال پاسخ داده شود که چه افرادی گفته اند حتماً باید در منطقه شازند باشد و مهم‌تر اینکه چه افرادی عنوان کرده اند که باید نیروگاه هایی از جنس سیکل ترکیبی احداث شود؟

اخوان ابراز داشت: همه محرز می دانند منطقه دشت شازند، منطقه اشتباهی برای استقرار صنایع است. آیا موضوع به غیر از این است که یک تعارض منافعی در این خصوص مطرح شده است که اصرار بر این دارند، در این منطقه طرح توسعه اشتباه نیروگاه شازند ایجاد شود؟

طرح توسعه نیروگاه شازند با سیاست‌های صنعت برق کشور مغایرت دارد

مدیرعامل مؤسسه بوم فناوران مرکزی نیز در این خصوص گفت: طرح توسعه نیروگاه شازند در حالی مطرح می شود که هم با سیاست‌های اعلامی صنعت برق کشور در زمینه احداث و توسعه نیروگاه های مبتنی بر سوخت‌های پاک و تجدیدپذیر مغایرت دارد و هم بر خلاف تاکید استاندار در خصوص کاهش بار نیروگاه شازند است. از سویی دیگر این موضوع به گونه ای عنوان می شود که نیروگاه سیکل ترکیبی است و مصرف عمده آن سوخت گاز است که مخاطب را گمراه می‌کند. گویی که گازسوز بودن، هیچ خطری برای سلامتی ندارد.

حمیدرضا مهاجرانی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، افزود: این در حالی است که یکی از مهم ترین آلاینده های عمده شناخته شده یعنی NOX (اکسیدهای نیتروژن) بر اثر سوزاندن گاز توسط نیروگاه ها ایجاد می شود که می تواند باعث مشکلات تنفسی، سردرد، کاهش عملکرد ریه، سوزش چشم، از دست دادن اشتها و خوردگی دندان ها شود و به طور غیرمستقیم می‌تواند با آسیب رساندن به اکوسیستم های مختلف روی انسان ها تأثیر بگذارد و به حیوانات و گیاهان آسیب برساند.

وی ادامه داد: NOX ممکن است با آمونیوم، بخار آب و سایر ترکیبات واکنش داده و اسید نیتریک را تشکیل دهد. استنشاق بخار اسید نیتریک سمی است و می تواند منجر به آب مروارید، ذات الریه و آسیب به آلوئول های ریه شود. از تمامی این مواضع بدتر آنکه گزارش شده است که گونه های اکسیژن فعال مشتق از NOX به سرطان‌زایی معده و پیشرفت سرطان کمک می کنند.

مدیرعامل مؤسسه بوم فناوران مرکزی اظهار داشت: بنابراین طرح توسعه نیروگاه حتی اگر به صورت تماماً گازسوز باشد نیز تهدیدی بزرگ برای میلیون ها انسان ساکن در منطقه های اراک، شازند مهاجران و سربند محسوب می شود. در حالی که بر اساس مطالعات جامعی که در سال 1396 انجام شده است و در آن زمان نیروگاه شازند گازسوز بود و مشکل مازوت سوزی به اندازه حال حاضر هنوز اضافه نشده بود، متأسفانه بخش عمده ای از سهم منابع ثابت آلاینده منطقه متعلق به نیروگاه شازند بوده است.

مهاجرانی تصریح کرد: با تمامی این سوابق منفی در آلودگی منطقه و تهدید سلامت مردم، سئوالات نگران کننده ای برای همگان پیش می آید که توسعه ای با این همه مخاطرات بالقوه، آیا بر اساس ارزیابی محیط زیستی (EIA) استاندارد صورت خواهد گرفت؟

وی بیان داشت: سئوالات جدی در مورد مشکلات دیگر ناشی از توسعه چنین نیروگاه هایی می تواند علاوه بر سطح محلی، حتی در سطح ملی و بین المللی نیز مطرح شود. از جمله اینکه خطر افزایش آلودگی حرارتی و اثر گلخانه ای و احتمال آلودگی آبهای زیرزمینی و خاک بر اثر این توسعه چقدر است؟ همچنین بسیاری سئوالات دیگر که برآیند تمامی آنها این سئوال است که چرا تهدیدی برای سلامت مردم، باید ابعاد وسیع تر و خطرناک تری پیدا کند؟

اشتباهی آگاهانه به وسعت سلامت نیم میلیون شهروند

یک فعال محیط زیست و مدرس دانشگاه با بیان اینکه طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند، اشتباهی آگاهانه، به وسعت سلامت نیم میلیون شهروند مظلوم است، گفت: پیگیری طرح توسعه نیروگاه توسعه در مکان فعلی، اشتباهی از سر آگاهی و حمله به سلامت شهروندان مظلوم شهرستان های اراک و شازند است.

سیاوش آقاخانی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، افزود: متأسفانه جانمایی غلط نیروگاه حرارتی شازند در بالادست باد غالب کلانشهر اراک و بارگزاری حجم گسترده صنایع عظیم آلاینده در دشت شازند، سبب بر هم خوردن توازن اکولوژیکی این دشت و از دست رفتن ظرفیت خود پالایی اکوسیستم شده است.

وی ادامه داد: این در حالی است که نیروگاه حرارتی شازند، در شرایط فعلی و حتی در حالت گازسوز نیز آلودگی های بسیار شدید و خارج از استانداردهای فعلی کشور ایران و نه کشورهای پیشرفته دارد. باید در نظر داشت که کشورهای پیشرفته استانداردهایی به مراتب سختگیرانه تر از کشور ایران برای فرایندهای محیط زیستی دارد.

این فعال محیط زیست و مدرس دانشگاه اظهار داشت: اما متأسفانه عده ای به‌رغم آگاهی از شرایط حاد دشت شازند و همچنین آلودگی های فعلی نیروگاه حرارتی شازند، با بهانه های واهی به دنبال طرح توسعه این نیروگاه و خارج از روال قانونی آن هستند.

آقاخانی تصریح کرد: سئوال اصلی اینجاست که با شرایط حاد فعلی نیروگاه شازند و تهدید جدی سلامت شهروندان، عده ای با چه توجیهی به دنبال توسعه نیروگاه در مکان نامناسب فعلی هستند و مردم دشت های اراک و شازند تا چه زمانی باید تاوان کمبود برق و ضعف مدیریتی سال‌های اخیر وزارت نیرو در تأمین برق را به هر قیمتی بدهند؟

طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند مازوت سوز نیست

مدیرعامل شرکت تولید برق منطقه مرکزی با اشاره به اینکه طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند در قالب نیروگاه سیکل ترکیبی است، گفت: در گذشته مصوبه نیروگاه حرارتی شازند بر اساس بخار بوده که همان مازوت سوز است، در حالی که طرح توسعه نیروگاه شازند بر اساس سیکل ترکیبی است و مازوت سوز نیست. در گذشته اگر مصوبه ای مردود شده، مربوط به نیروگاه بخار بوده است و در حال حاضر به هیچ وجه قرار نیست نیروگاه مازوت سوز جدیدی احداث شود، بلکه طرح توسعه نیروگاه بر اساس سیکل ترکیبی احداث خواهد شد.

علیرضا شیخی در گفت و گو با خبرنگار ایلنا، افزود: طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند، سیکل ترکیبی با راندمان 58 درصد است و فقط گازسوز خواهد بود. سیکل ترکیبی با راندمان 58 درصد مازوت سوز نیست و آلایندگی ندارد. بنابراین در این طرح، مازوت سوزی هیچگونه جایگاهی ندارد. همچنین ممکن است طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند در منطقه فعلی این نیروگاه اجرایی نشود و حدود 30 تا 50 کیلومتر از مکان فعلی فاصله داشته و جابجایی صورت گیرد. در جانمایی طرح توسعه نیروگاه حرارتی شازند اینگونه نیست که حتماً باید در جوار این نیروگاه اجرایی شود.

وی ادامه داد: موافق مازوت سوزی نیستیم، اما این شرکت گاز و شرکت نفت است که مازوت را در اختیار نیروگاه شازند قرار می دهد. در این رابطه مجدانه تلاش کرده و از پالایشگاه شازند خواهش می کنیم که اگر قرار است مازوت در اختیار نیروگاه قرار دهد، از مازوت نیم درصدی که به کشتیرانی اختصاص می دهد، همان مازوت را نیز در اختیار نیروگاه شازند قرار دهد. اگر مازوت نیم درصد در اختیار نیروگاه قرار دهد، مانند گاز است و آلایندگی ندارد.

مدیرعامل شرکت تولید برق منطقه مرکزی اظهار داشت: قطعاً برای احداث طرح توسعه نیروگاه با مجموعه محیط زیست در ارتباط و تعامل خواهیم بود. چرا که بدون مجوزها و پیوست های محیط زیستی، نمی توان هیچگونه نیروگاهی را تأسیس کرد و هیچگونه نیروگاهی نیز احداث نخواهد شد. لازمه احداث نیروگاه، اخذ مجوزها و پیوست های محیط زیستی از سازمان محیط زیست و سایر سازمان ها و مراجع ذیصلاح است.

شیخی با اشاره به اینکه اخذ مجوزها و پیوست های محیط زیستی در مراحل و فرایندهای اداری وزارت نیرو است، تصریح کرد: تصمیمات کلان در این خصوص، در مجموعه های وزارت نیرو و سازمان محیط زیست کشور اتخاذ می شود. در این رابطه فراقانونی عمل نخواهیم کرد و مطابق با قانون اقدام می کنیم. بدون پشت سر گذاشتن مراحل قانونی هیچگونه گامی به جلو بر نخواهیم داشت.

وی با تأکید بر اینکه رسالت ما تولید برق است و به منظور عدم خاموشی وظیفه داریم که برق تولید کنیم، بیان داشت: با توجه به خلاء انرژی که در استان مرکزی وجود دارد، باید نیروگاه احداث شود. نیروگاه سیکل ترکیبی یک ضرورت برای استان مرکزی است، چرا که اگر تولید برق ایجاد نشود، در سال‌های آینده خاموشی به ارمغان خواهد آورد. بنابراین با افزایش جمعیت و راه اندازی صنایع، نیاز به تولید برق داریم. با تلاش های شبانه روزی در حال فعالیت هستیم تا خاموشی نداشته باشیم. 

گزارش: شایسته سلامی

انتهای پیام/
ارسال نظر
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
    اخبار روز سایر رسانه ها
      اخبار از پلیکان
      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت ایلنا هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد
      پیشنهاد امروز