مدیرکل صنایع دستی و گردشگری استان زنجان اعلام کرد ؛
رشد چشمگیر فروش صنایع دستی استان نسبت به نوروز دو سال گذشته/زنجان استان برتر در تولید صنایعدستی فلزی کشور
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، با اشاره به توسعه صنعت مس، چاقو و ملیلهکاری استان زنجان، گفت: استان زنجان جزء سه استان برتر تولید صنایعدستی فلزی در کشور است.
به گزارش ایلنا، زنجان، (زنگان در زبان ترکی) از زمانهای قدیم همواره به عنوان مسیری در جاده ابریشم دارای موقعیت سوق الجیشی منحصر به فردی بوده است، همچنین شهر زنجان که امروزه عنوان مرکز استان را دارد، از قدیم به سبب قرار داشتن بر سر راه تجاری ری قدیم به آذربایجان دارای اهمیت بوده است.
حمدالله مستوفی، تاریخنگار نامدار، بنیاد شهر زنجان را از اردشیر بابکان، سر دودمان ساسانیان دانسته و نام نخستین این شهر را شهین ذکر کردهاست، در لغت نامهٔ دهخدا هم در سر واژهٔ شهین چنین نوشته شده است: "شهین نام شهر زنگان است و معرب آن زنجان باشد و گویند این شهر را اردشیر بابکان بنا کرده است.
شهر تاریخی زنجان به لحاظ وجود مقاومتهای مردمی و منطقهای درمقابل سپاهیان اسلام از شهرهای دشوارگشا بوده است.
موقعیت جغرافیایی شهر منطبق بر ٤٨ درجه و ٢٨ تا ٣٠ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و ٣٦ درجه و ٤٠ تا ٤١ دقیقه عرض شمالی از خط استوا است و با تهران ٣٣٠ کیلومتر فاصله دارد.
این شهر در ساحل راست رودخانه ای که به همین نام مشهور است و از چمن سلطانیه واقع در ٤٠ کیلومتری سمت شرقی آن سرچشمه می گیرد، ایجاد شده و دیر زمانی است که به حیات خود ادامه داده است.
در مورد وجه تسمیه شهر زنجان تاکنون نظرات گوناگونی ازسوی پژوهشگران و نویسندگان ارائه شده است.
اما قدیمی ترین نامی که به این منطقه اطلاق شده است (زندیگان) به معنای اهل کتاب زند معروف ترین کتاب آیین زردشتی ساسانی و گان از پساوند اهل باستان است که در دوره ساسانیان بر این منطقه گذاشته شده است.
اولین سفر نامه مربوط زنجان از آن شخصی فرانسوی به نام کورنلی دوبروین است که کتاب سفرنامه وی در پنج جلد در سال 1732 میلادی تحت عنوان سفرهای «کورنلی دوبروین » در مشرق در لاهه ی هلند چاپ شده است ، ظاهراً این کتاب اول بار در سالهای 1676 -1674 میلادی به چاپ رسیده، بنابراین وی در حدود اواخر دوران سلطنت صفویان به ایران آمده است .
وی در جلد پنجم کتاب خود توصیف و شرح مفصلی از شهر زنجان آورده است و همچنین در منایع تاریخی زنجان به حدود بالغ بر 30 سفرنامه در موزد زنجان از سفر نامه نویسان خارجی اشاره شده است ؛که حکایت از وجود تاریخ کهن بر زنجان می کند.
استان زنجان دارای شهرستان با نامهای زنجان مرکز استان، شهرستان طارم( هندوستان ایران )، سلطانیه پایتخت ایلخانیان( مغولان)، ماهنشان (سرزمین مادها ) شهرستان ابهر که وجه تسمیه آن نامی رودی در این منطقه، شهرستان خدابنده ، ایجرود که هر کدام از این شهرستانها دارای فرهنگ مختلف، با اقوام و گویش ها و صنایع دستی و مناطق تاریخی، مذهبی و توریستی و .... ویژه خود هستند.
در این راستا امیر ارجمند، از برپایی 60 غرفه صنایع دستی در استان خبر داد و گفت: همه این 60 غرفهدر 5 شهرستان استان در کنار آثار تاریخی و گردشگری برپا شده که آثار هنرمندان صنایعدستی را به نمایش گذاشته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان زنجان، در این باره گفت : برنامههای فرهنگی همزمان در این غرفهها برگزار میشود و تمام تلاش این ادارهکل برای رونق فروش بیشتر محصولات صنایع دستی و جذب هر چه بیشتر گردشگر در استان است.
وی، افزود: ایام نوروز، فرصتی است که با بهرهگیری از حداکثر ظرفیتها زمینه معرفی هر چه بهتر و بیشتر استان و ایجاد نشاط اجتماعی بین مردم فراهم شود و باید با برنامهریزی درست بتوانیم ارائه خدمات مناسب همراه با رعایت پروتکلهای بهداشتی را به مسافران داشته باشیم.
ارجمند از استقبال مسافران نوروزی از جاذبههای گردشگری استان خبر داد و گفت: امروزه زنجان شهری است که تبدیل به مقصد گردشگری شده است که باید از این فرصت در بحث اقتصاد گردشگری استان بهره لازم را برد.
این مسئول فرهنگی تاریخی در استان، بابیان اینکه به وسیله آموزش و رسانههای جمعی باید مردم را متوجه اهمیت و ارزش آثار تاریخی و میراث فرهنگی کرد، اضافه کرد: حفاظت از میراث فرهنگی یک امر اجتماعی است و مشارکت های مردمی در حفظ میراث کهن سال ایران اسلامی نقش مهمی دارد.
وی با یادآوری اینکه فروش صنایع دستی استان زنجان نسبت به نوروز دو سال گذشته رشد بسیار چشمگیری داشته است، گفت: از اولویتهایی که ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان زنجان برای نوروز امسال دارد، بحث معرفی صنایعدستی استان است که در همین راستا نمایشگاه صنایعدستی در نوروز برپا شده است. صنعتگران استان زنجان با تلاش خود در صنایعدستی استان زنجان کیفیت را در کالاهای تولید حفظ کردهاند.
ارجمند، به توسعه صنعت مس، چاقو و ملیلهکاری استان زنجان اشاره کرد و افزود: تعداد تولیدات صنایع دستی فلزی در استان زنجان بهقدری زیاد است که استان زنجان جزء سه استان برتر تولید صنایعدستی فلزی در کشور است.
وی، در پایان اضافه کرد: پیش از عید نوروز حجم فروش مس برای هدیه دادن و چیدمان سفره هفت سین بالا بود اما در عید نوروز فروش چاقو از مس بیشتر شد.
مهمترین صنایع دستی زنجان شامل مسگری، چاقو سازی، ملیله کاری، چاروق دوزی، گلیم، جاجیم و فرش بافی و ... است.