یادداشت؛
کرونا باید هایی از جنس نباید و برعکس
موج ششم کرونا در ایران با اومیکرون گونه نه چندان تازه ویروس کرونا همراه شده است. آمار ارائه شده از سوی وزارت بهداشت ایران بیانگر فوت بیش از 132 هزار بیمار از ابتدای تشخیص کرونا و موارد متعدد ابتلا در روزهای اخیر است. اگرچه دادههای رسانههای کشور نشان از پیدایش گونه جهش یافته در ماههای پیش و بعضا گزارش های آماری ابتلای وسیع بخصوص در کودکان مشهد از اواخر آذرماه می دهد،اما هجوم دوباره بیماران به بیمارستان شاید فرصتی برای مرور دوباره برای مواجهه اصولی تر با این ویروس باشد.
ایلنا ؛ بسیاری بر این باورند که مبدأ ویروس کرونا کشور چین است . گرچه پاسخ به این سئوال که نیازمند تحقیقی گسترده و فارغ از خط وسوی سیاسی جهانی است هیچ کمکی به حل بحران کرونا بخصوص در ایران نمیکند، اما به عنوان سئوال ویژه تر آمار ابتلای کم و بعضا رو به صفر در این کشور به رغم جمعیت و جغرافیای وسیع آن، می تواند به عنوان یک الگو با پاسخ روشن قلمداد شود، تا شاید رعایت دقیق برخی اصول و تصمیمات بدون تأخیر در سه سال گذشته چهره دیگری از ایران به عنوان کشوری با تجربه جهش های گوناگون ( براساس آمار رسمی 6 پیک متوالی) به نمایش بگذارد.
ارائه آمار منسجم روزانه از نهاد مسئول بهداشت کشور در رسانههای جمعی ، قرنطینه فوری و عدم تردد در شهرها و استانهای با آمار ابتلای بالا، عدم تعیین تاریخ برای اتمام کرونا و وعده شرایط عادی در افکار عمومی و... برخی اصول رعایت شده در کشور چین است که می توان از آنها به عنوان بایدها و نبایدهای کرونا یاد کرد. اما از همه مهم تر الزام به واکسیناسیون جامعه هدف است.
الزام به واکسیناسیون جامعه هدف
واکسیناسیون بزرگسالان و پیگیری انجام سه دوز تا به امروز در جوامع هدف تعیین شده پیش از آغاز فصول سرد در هر منطقه و استان، واکسیناسیون کودکان از 5 سال به بالا و پیگیری انجام دو دوز پیش از آغاز فصول سرد در هر منطقه و استان از جمله مواردی است که مسئولان ستاد کرونا در کشور باید به طور جدیان را رصد و پیگیری کنند.
برخی دیگر از بایدها و نبایدها عبارتند از :
-عدم تمرکز تصمیمگیری در پایتخت و تعیین خط مشی قرنطینه توسط هر استان بر اساس ابتلا و امکانات و اختیار کامل هر استان در کنترل تردد
- استفاده از نرم افزار آسان و قابل دسترس به همراه الزام همه افراد در استفاده کد سبز (کد احراز هویت افراد بالای 18 سال شهروندان چینی ) برای تردد در فروشگاهها ، بانک ها مراکز تفریحی فرودگاه ها و .....
- قرنطینه تردد بین استانی با خط مشی قرنطینه کمتر در استانهای با تراکم جمعیت کمتر و امکانات درمانی بیشتر
- کنترل تردد بین استانی افراد در استانهای با آمار تازه ابتلا همراه با تست و قرنطینه مسافران
- قرنطینه تردد بین کشورها با دو تست در مبدا در فواصل دو روز و تست در بدو ورود و قرنطینه 7+ 7 + 14 روزه؛ به این شکل که هر مسافری به محض ورود به چین ابتدا باید 14 روز در هتلی که وزارت بهداشت این کشور تعیین میکند به صورت رایگان قرنطینه شود و هر 3 روز یکبار تست دهد و دمای بدن او نیز دو نوبت در روز اندازه گیری می شود . سپس اگر این مسافر قصد ورود به استان دیگری داشت 7 روز اول قرنطینه در هتل مقصد شده و در بد ورود نیز دوباره از او تست گرفته میشود .دمای بدن فرد قرنطینه نیز دو نوبت در روز انجام می شود. این کار پس از پایان 7 روز دوباره در منزل که آن نیز مدتش 7 روز است انجام می شود تا در نهایت مجوز خروج از قرنطینه صادر شود. البته فرد تا دو ماه پس از خروج از قرنطینه نیز تحت نظر وزارت بهداشت است.
- لغو همه پروازها از کشورهای با آمار ابتلای بالا و همچنین بررسی موارد مکشوفه بیماری در مسافران براساس قانون تعلیق پرواز در صورت حمل بیش از 4 مورد مسافر مبتلا به کرونا
- آموزش جمعی با استفاده از تمام ظرفیت رسانهای و تبلیغاتی کشور و اختصاص بیلبوردهای سطح شهر به موضوع کرونا ،استفاده از دانش آموزان مدارس، دانشجویان دانشگاه و کارمندان برای پیروی از قوانین و برخورد موثر با متخلفان
موارد چند گانه فوق که مسلما تخلف از آن همراه با جریمه های مالی و اجتماعی است با استفاده از ماسک، رعایت فاصله فیزیکی در مکانهای پرتردد و شلوغ ¸ضد عفونی کردن متناوب وسایل حمل ونقل عمومی¸ انجام تست ¸عدم تکذیب نتیجه تست و خود قرنطینگی و... از عواملی هستند که مدلی موفق از کنترل یک بیماری را نشان داده است .
به عقیده نگارنده تجربه موفق این کشور در کنترل بیماری که سهم عمده آن در رعایت بر دوش مردم است می تواند مورد توجه سایر محققان در حوزه های مختلف علوم تجربی ، اجتماعی و روانشناسی واقع شود.
به نظر می رسد بررسی دقیق الگوهای موفق کنترل این بیماری توسط مسئولان مربوط و همکاری ملی و همگانی ، منجر به کاهش و ریشه کنی این بیماری در کشورمان شود.
آتاجهانگیر مشیدی- مدرس دانشگاه چین