خبرگزاری کار ایران

بارش‌های کم مایه؛ سهم شهرها و روستاهای فارس از سال آبى جدید است؛

سال بی‌آبی فارس/ ناظم السادات: منتظر بارندگى‌ها نباشید

سال بی‌آبی فارس/ ناظم السادات:  منتظر بارندگى‌ها نباشید
کد خبر : ۱۱۴۴۱۷۰

سال آبى جدید در حالى آغاز شده است که بر اساس پیش‌بینى‌ها‌ی سازمان هواشناسی کشور، استان فارس با بارش‌هاى اندک و خشکسالى همراه خواهد بود.

به گزارش خبرنگار ایلنا، این وضعیت به همراه تنش آبى که در بسیارى از شهرها وجود دارد مى‌تواند بحران آب در کشور را وخیم‌تر  کند. به طورى که در این سال بسیاری از شهر‌ها و روستاها با تنش آبى شدیدى روبرو خواهند بود. در این میان تنها چند استان بدون تنش آبى هستند که  عمدتاً شامل استان‌هاى شمالى مى‌شود.

فارس استان پرتنش در منابع آبى

فارس از استان‌هایى است که بر اساس ادعای بسیاری از مسئولان و کارشناسان آبی آن ، بیشترین تنش آبى را دارد و استان‌هاى خوزستان، اصفهان و مازندران نیز  پس از  فارس بیشترین تنش آبى را در سال جدید تجربه خواهند کرد.

این در حالى است که بارها از سوى مراجع مسئول اعلام شده است امسال نیز به دلیل کاهش بارندگى سال سختى خواهیم داشت. این وضعیت درحالى است که در حال حاضر در برخى از روستاها و شهرها کمبود آب جدى است و حتى در برخى از روستاهاى استان عملاً آبى حتى براى شرب وجود ندارد و وضع آبى برخى از شهرها نیز خوب نیست و منابع آبى روز به روز در حال از دست رفتن است.

این شرایط درحالى است که برداشت آب بدون هیچ‌گونه ضابطه‌اى در بخش‌هاى مختلف بویژه کشاورزى که بیشترین مصرف آب را به خود اختصاص داده است؛ ادامه داشته و شرایط  را روز به روز بدتر مى‌کند.

آن طور که سید محمد جعفرناظم السادات، رئیس مرکز پژوهش‌هاى علوم جوى و اقیانوسى دانشگاه شیراز در تعریف تنش آبى مى گوید: در واقع تنش آبى شرایطى است که درخواست براى مصرف آب بیشتر از آب موجود باشد که هم بخش آشامیدن و هم صنعت و  کشاورزى را شامل مى شود و در هر بخشى مى تواند رخ دهد.

 برداشت از ته مانده آب بدون توجه به شرایط زیستى 

  ناظم السادات با بیان اینکه در استان فارس به نظر مى رسد که در سه بخش آشامیدن، صنعت و کشاورزى با تنش روبرو هستیم و در بسیارى از شهرها درخواست آب اشامیدنى سالم براى یک زندگى استاندارد کمتر از آنچه که باید است، تصریح مى‌کند: مشکل فارس این است که بسیارى از منابع آبى خود را از دست داده است و متاسفانه برداشت از ته مانده آب نیز بدون توجه به شرایط زیستى و مقدارى آتیه نگرى در حال انجام است و پیوسته آب قابل دسترس و ذخیره را کمتر مى کنیم.

وى یادآور مى شود: با افزایش میزان جمعیت طبیعتا درخواست آب نیز زیادتر مى شود و درهر بخش تنش آبى پیوسته رو به افزایش است و از یک درجه به درجه دیگر مى رود.

استاد دانشگاه شیراز با بیان اینکه زمانى دریاچه‌های فارس  پرآب و آب هاى زیرزمینى استان زیاد بود، مى‌گوید: اما در حال حاضر موجودى نیست و درخواست آب با مشکلات اجتماعى، اقتصادى و افزایش جمعیت درحال افزایش است.

کاهش بارندگى ها در سال آبى پیش رو

 اما پیش بینى کاهش بارندگى ها و سالى کم آب در پاییز امسال نیز مزید برعلت است. به گفته رئیس مرکز پژوهش هاى علوم جوى و اقیانوسى دانشگاه شیراز در سال آبى بسیارى از مدل ها کم آبى را پیش بینى کرده اند اما مشخص نیست که صد درصد باشد.

 به گفته ناظم السادات در هر صورت براساس مدل هاى پیش بینى سال آبى خوبى را نخواهیم داشت و نباید منتظر بارندگى ها بود و این نشان مى دهد مشکلات کم آبى بیشتر خواهد شد.

وى با اشاره به برخى طرح ها براى تأمین مشکل منابع آبى مى گوید: راهکارهایى که انتخاب مى شود به نتیجه نمى رسد و نمونه آن انتقال آب دریاست که این طرح با شکست مواجه مى شود.

ناظم السادات معتقد است طرح انتقال آب از دریا نه تنها نا موفق و راه حل موضوع نیست بلکه در بلند مدت آثار مخرب آن بر جو و افزایش تنش آبى و کاهش بارندگى ها در حاشیه خلیج فارس نمایان مى شود.

به گزارش ایلنا، تنش آبى با از دست رفتن منابع آبى در دهه هاى اخیر به مهم ترین موضوع زیستى، اجتماعى و اقتصادى فارس تبدیل شده است اما این وضع بدون هیچ گونه تغییرى در رفتار مصرف آب و حتى تشدید برداشت آب ادامه دارد و بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزى با افزایش سطح زیرکشت و اتمام منابع آبى تنش را بیشتر مى‌کند.

 

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز