سیدعباس صالحی:
کتاب دفاع مقدس باید رتبهبندی و مخاطبسنجی شود
کتابهای دفاع مقدس موجب تحول در بازار کتاب ما شده و به تیراژهایی بیسابقه رسیده / ادبیات دفاع مقدس تاثیرات عاطفی بسیاری دارد و آنرا میتوان غم ملس که ترکیبی از غم و شادی، اندوه و افتخار است، دانست.
مراسم رونمایی از نرمافزار کتابشناسی دفاع مقدس یکشنبه(۶ مهر) ساعت ۱۱:۴۰ در موسسه خانه کتاب تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ در این نشست سیدعباس صالحی(معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)، نجفعلی میرزایی(مدیرعامل موسسه خانه کتاب)، سردار گلعلی بابایی(رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس)، مجید غلامی جلیسه(معاونت فرهنگی، پژوهشی و آموزشی خانه کتاب) و رضا دولتی(مدیر انتشارات سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس) حضور داشتند.
نجفعلی میرزایی با اشاره به اینکه ما مدیون جنگ و دفاع مقدس هستیم؛ گفت: همانطور که دفاع مقدس زیرساخت نظام جمهوری اسلامی ایران و فرنگ ملت ماست؛ امیدواریم این جلسه بهانهای برای تکریم دفاع مقدس باشد.
وی ادامه داد: شناخت ارزشهای دفاع مقدس مبنای ارزشهای ملی و توسعهی فرهنگی است و در توسعه و بالندهسازی جامعه نقش اساسی دارد. اهمال و کمتوجهی به فرهنگ دفاع مقدس یکی از بزرگترین تهدیدها برای فرهنگ ایران است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب گفت: ارزیابی دقیق و درستی از آثار دفاع مقدس نداریم و یکی از علتهای آن فقدان آمار و ارقام و تحلیلهای درست از کتابهاست اما موسسه خانه کتاب در حوزهی کتابشناسی جریان فعالی راهاندازی کرده که تلاش شده روند آن به روز باشد.
میرزایی اظهار داشت: کتابشناسی نوعی ارزیابی فرهنگی است. هرهفته چند کتابشناسی در خانه کتاب در حال آمادهسازی است که تا به حال بیش از ۲۰۰ عنوان کتابشناسی در حوزههای تهیه کردهایم.
سردار گلی بابایی(رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس) با بیان این موضوع که عرصهی ادبیات دفاع مقدس بسیار پهناور است؛ گفت: ادبیات دفاع مقدس بخشی از فرهنگ جامعه ما را تغذیه میکند. کتابهایی که تاکنون نگاشته شده؛ میتواند گوشهای از هشتسال دفاع مقدس ما را نشان دهد.
وی ادامه داد: کتابهای دفاع مقدس موجب تحول در بازار کتاب ما شده و به تیراژهایی رسیده که بیسابقه بوده. این نرمافزار کار بسیار ارزشمندی است و خلا آن را حس میکردیم.
بابایی در پایان آمادگی خود را برای یاری به این پروژه اعلام کرد و گفت: افتخار میکنیم اگر قدمی در راه نشر کتابهای دفاع مقدس برداریم.
مجید غلامی جلیسه(معاونت فرهنگی، پژوهشی و آموزشی خانه کتاب) در این نشست؛ کتابشناسی را کلید ورود به هر دانشی خواند و گفت: حوزهی کتاب شناسی یکی از مهمترین مباحثدورهی جدید خانهی کتاب است و تلاش زیادی برای آن میشود.
وی در ادامه گفت: یکی از بهترین کتابها در حوزهی کتابشناسی؛ دفاع مقدس کتاب از ۱۳۵۹ تا ۱۳۸۱ نوشتهی فیروزه برومند بوده که حدود ۵۰۰۰ عنوان کتاب را به خود اختصاص داده است.
وی دربارهی نرمافزار کتابشناسی دفع مقدس توضیح داد: این لوح فشرده شامل اطلاعات کتابشناختی ۸۴۹۴ عنوان کتاب منتشر شده در موضوع دفاع مقدس، از زمان جنگ تحمیلی تا نیمهی اول سال ۱۳۹۳ براساس بانک اطلاعات خانه کتاب است و از قابلیتهای این نرمافزار میتوان به جستجو براساس نام نویسنده، عنوان کتاب، محدود کردن شرایط جستحو براساس نوبت چاپ کتاب و غیره اشاره کرد.
عباس صالحی(معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) با نظر بر اینکه نشست با سرداران بوی جنگ و دفاع مقدس را برای ما زنده میکند؛ گفت: امروزه در حوزهی کتاب بخشی بهنام دفاع مقدس داریم که در قالبهای متنوع ادبی و هنری هستند.
وی ادبیات دفاع مقدس را در حوزههای خاطرهنگاری، مستندنگاری و اسناد شخصی و رسمی طبقهبندی کرد و گفت: ما مجموعهی قابل توجهی از اسناد شخصی و رسمی داریم که در آنها اتفاقات عجیب و غریبی میبینیم.
صالحی ادامه داد: کتاب دفاع مقدس صرفاً کتاب نیست؛ ترکیبی از اضلاع مختلف است که فقط شناخت رویدادها را بیان نمیکند بلکه به شناخت لایههای عمیق انسانشناسی کمک میرساند.
وی بیان کرد: ادبیات دفاع مقدس تاثیرات عاطفی بسیاری دارد و آن را میتوان غم ملس که ترکیبی از غم و شادی، اندوه و افتخار است، دانست. این کتابها برای هر سن و جنسیتی الگوی تأثیرات رفتاری دارد.
صالحی گفت: امیدوارم کار کتابشناسی دفاع مقدس فرصتی باشد تا این کتابها بازخوانی و بازشناسی شود. البته باید نقطههای خالی را پیدا کنیم تا مکمل این لوح فشرده شود و سپس به مخاطبسنجی و رتبهبندی این کتابها برسیم.
در پایان این نشست؛ نرم افزار کتابشناسی دفاع مقدس توسط سید عباس صالحی(معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و سردار گلعلی بابایی(رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس) رونمایی شد.