مدیا کاشیگر:
مردم به کتابهای منتشر شده؛ بیاعتمادند

نویسنده نمیتواند از این کار امرار معاش کند / به دلیل وجود ممیزیها خواننده به کتابهایی که منتشر میشود؛ اعتماد ندارد / سطح کتابخوانی کشور ما نسبت به استاندارد جهانی بسیار پایین است.
مدیا کاشیگر(مترجم، نویسنده و شاعر) وضعیت فرهنگ آسیبدیده کتابخوانی را رو به وخامت توصیف کرد.
کاشیگر با بیان این موضوع که فرهنگ کتابخوانی به شدت آسیب دیده و همه این را میدانند به خبرنگار ایلنا گفت: با اینکه تیراژ کتاب نسبت به استانداردهای جهانی در همه جای دنیا پایین آمده اما سطح کتابخوانی کشور ما بسیار پایینتر از سطح بینالمللی است. دلیل آن هم بیشتر بیاعتمادی مردم نسبت به کتابهایی است که منتشر میشود.
وی ادامه داد: باوجود اینترنت و دیگر منابع اطلاعرسانی، کتاب اولویت نیست. اما ما بازهم قشر کتابخوان داریم. پس اگر سطح فرهنگ کتابخوانی جامعه ما اینقدر پایین است؛ دلیل عمدهاش وجود ممیزیها و بیاعتمادی مردم است. جامعه کتابخوان به کتابهایی که منتشر میشود؛ نمیتواند اعتماد کند. مثل این است که شما بخواهید به سفر بروید و عدهای به شما بگویند سفر رفتن مانعی ندارد اما آن هتلی میروی که من میگویم، آن غذایی را سفارش میدهی که من میگویم و شما با این شرایط ترجیح میدهید پولتان را خرج چنین مسافرتی نکنید. خرید کتاب هم به همین شکل شده.
این مترجم در جواب این سوال که گرانی کتاب چقدر میتواند افراد را از کتابخوانی دور کند؛ گفت: کتاب در همه جای دنیا از قیمت بالایی برخوردار است. و باید بگویم که قیمت این کالا در ایران بسیار ارزان است. برخلاف اینکه برخی میگویند کتاب یک کالای ضروری است باید بگویم که چنین نیست بلکه کتاب یک کالای لوکس است. کسی که میلیونها تومان خرج مسافرت میکند پس حتماً میتواند کتابی را هم که به آن علاقهمند است؛ خریداری کند. در اینجا تنها مسئله بیاعتمادی مطرح است.
کاشیگر در جواب این سوال که کتابخواندن چه تأثیراتی میتواند بر فرد و جامعه داشته باشد؛ گفت: ۴۰سال پیش آمار کتابخوانی در کشور ما چندین برابر ترکیه بود، اما در دههای گذشته این آمار در کشور به شدت پایین آمده و شاهد تغییر نسبتها میان خودمان و ترکیه هستیم.
وی افزود: باید بدانیم که سطح توقع ما از جامعهمان چیست و چطور جامعهای میخواهیم. باید برای افزایش کتابخوانی در سطح جامعه حاکمیت تصمیم بگیرد. باید معضلات و موانع زیادی که سر راه است؛ برداشته شود.
این نویسنده اظهار داشت: جلوی آفرینش را نمیتوان گرفت. همیشه فیلترشکنهایی قویتر از فیلتر وجود دارند. خواننده اثری را که بخواهد بهر صورت میخواند. ولی نویسنده نمیتواند به نویسندگی به عنوان یک شغل نگاه کند و از آن امرار معاش کند؛ چراکه نویسنده نمیتواند آنچه که در ذهن دارد را روی کاغذ بیاورد و خواننده نیز به اثری که خریداری میکند؛ اعتماد ندارد.