علی اسماعیلی در گفتگو با ایلنا:
وقتی یک فعالیت فرهنگی باشد، از جریان نظام صنفی خارج میشود
اسماعیلی: وقتی شغلی در حوزه فعالیت فرهنگی تعریف شوند، خود به خود از جریان صنفی بیرون میآید و فرهنگی بودن این مؤسسات زمینهی استفاده از تسهیلاتی مثل معافیت مالیاتی را فراهم میآورد.
ایلنا: علی اسماعیلی(سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)؛ طرح مستثنی شدن مؤسسات فرهنگی از شمول قانون نظام صنفی را در راستای حمایت از مشاغل فرهنگی و استفاده آنها از تسهیلاتی مثل معافیت مالیاتی و عوارضی دانست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، اسماعیلی درباره این طرح گفت: این بحث از ۴-۵ ماه قبل مطرح شده است و با دستورر وزیر ارشاد کارگروهی تشکیل شد و کل فعالیتهایی که میتوانند مصداق فعالیت فرهنگی باشند، احصا شدند. چیزی در حدود ۱۲۸ فعالیت فرهنگی مشخص و به کمیسیون اجتماعی دولت فرستاده شد و با حدود ۹۷ درصد از اینها موافقت شد که به عنوان مصداق فعالیت فرهنگی میشود و از چند درصد باقی مانده هم باید دفاع کنیم.
او در توجیه این طرح گفت: دلیل این طرح این است که وقتی این مشاغل وارد فعالیتهای فرهنگی شدند، شامل مشاغل فرهنگی میشوند و معافیتهای مالیاتی و عوارضی شامل حال آنها میشود. وقتی میگوییم مثلآ کتابفروشی شغلی فرهنگی است، دیگر یک صنف نیست و از قانون نظام صنفی پیروی نمیکند و صنف مسائل خاص خود را دارد، کما اینکه بعضی از این مشاغل دو وجهی هستند؛ مثلآ چاپخانهها که از یک طرف مجوز صدور و راهاندازی چاپخانه توسط ما (وزارت ارشاد) صادر میشود و از طرف دیگر این چاپخانه یک صنف محسوب میشود و چون درآمد دارد، مشمول قانون نظام صنفی است و باید زیر مجموعه وزارت صنعت و معدن شود.
سرپرست معاونت فرهنگی وزیر ارشاد افزود: وقتی اینها را در حوزه فعالیت فرهنگی تعریف شوند، خود به خود از جریان صنفی بیرون میآیند. مثلآ در بحث مالیات، مشکل بزرگ ما این است که در قانون نظام صنفی قانونی وجود دارد که مؤسسات به ۳ بخش الف، ب و ج تقسیم میشوند. دسته «الف» کلیه شرکتهای تجاری هستند که ممیز مالیالتی به آنها مراجعه میکند و این شرکتها موظف هستند فرمها را تکمیل و اظهارنامه مالیاتی و صورت حساب خود را ارائه کنند و بر همین اساس مالیات آنها مشخص میشود.
او در خصوص بخش «ب» هم توضیح داد: این بخش در حوزه فرهنگی دیده شده است. در این بخشٰ، قانون نظام صنفی میگوید چون این مشاغل فرهنگی محسوب میشوند، پر کردن اظهارنامه کفایت میکند و مشمول مالیات نیستند.
اسماعیلی ادامه داد: در بخش «ج» هم گفته میشود درست است این فعالیت فرهنگی تعریف میشود، اما علاوه بر پر کردن اظهارنامه، باید صورت درآمد و هزینه را هم به اداره دارایی به صورت کتبی ارائه دهید.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد به تفسیر نظام مالیاتی از مشاغل فرهنگی اشاره کرد و گفت: طبق این تفسیر مؤسسات فرهنگی و ناشران در دسته «ج» قرار میگیرند، یعنی علاوه بر پر کردن اظهارنامه، چون درآمد دارند باید صورت حساب را به دارایی ارائه دهند و خود به خود مشمول مالیات میشوند.
او با ذکر این مسئله که مطرح کردن این طرح در واقع یک کار حمایتی از حوزه فرهنگ است، افزود: مثلآ وقتی به کتاب فروش مصداق کار فرهنگی داده میشود، دیگر به آن نگاه اقتصادی نداریم و از خیلی تسهیلات و آب و برق و گاز دیگر به نرخ صنعتی و تجاری محاسبه و پرداخت نمیشود، بلکه با نرخ فرهنگی پرداخت خواهد شد.
اسماعیلی درباره اینکه آیا ظرفیت رسیدگی به تمام مؤسسات فرهنگی در وزارت ارشاد وجود دارد، گفت: این ظرفیت در وزارت ارشاد وجود دارد و تقریبآ یک سالی است که به دنبال این طرح هستیم. تلاش وزارت ارشاد این بوده که تمام آن ۱۲۸ فعالیت در شمول کارهای فرهنگی بیایند. مثلآ میگویند مؤسسات فرهنگی در قانون آمده، اما مؤسسات قرآن نیامده است. ما میگوییم مؤسسات قرآنی و یا بخش بازیهای رایانهای هم جز بخش فرهنگی محسوب میشوند. به هر حال اگر این طرح این طرح مصوب شود در بخش حمایتی بسیار کمک خواهد کرد.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در پاسخ به این سوال که با تصویب چنین طرحی شائبه افزایش نظارتهای دولتی و انحصاری کردن تمام حوزهها مطرح میشود، پاسخ داد: اصلآ اینطور نیست و ما به دنبال انحصار نیستیم، بلکه به دنبال توسعه هستیم و وظیفه ما توسعه در این بخش است. بودجه وزارت ارشاد هم بودجه حمایتی است و اگر به دنبال این کار بودیم به دنبال این بخش میرفتیم تا دستگاههای نظارتی برای ما مشکل ایجاد نکنند، چون وقتی بودجه ردیف مشخص داشته باشد خرج کرد آن نیز مشخص است و قطعآ با توجه به این مسئله، کار ما انحصاری کردن نخواهد بود.