خبرگزاری کار ایران

افتتاحیه بیستمین دوره هفته کتاب/ ۳

صاحب‌فصول: ارشاد برای خرید کتاب تبعیض‌آمیز برخورد می‌کند

صاحب‌فصول: ارشاد برای خرید کتاب تبعیض‌آمیز برخورد می‌کند
کد خبر : ۱۹۶۵۸

صاحب فصول: خرید کتاب توسط وزارت ارشاد در شهرستان‌ها تبعیض‌آمیز است. از خود من نزدیک به ۲ سال است که هیچ کتابی خریده نشده است.

ایلنا: در ادامهٔ برنامهٔ افتتاحیهٔ هفتهٔ کتاب، محمد دانش اشراقی؛ مدیر انتشارات اشراقی به سخنرانی پرداخت.

به گزارش خبرنگار ایلنا، دانش اشراقی در سخنانی با اشاره به سابقهٔ ۶۰ سالهٔ خود در کار نشر کتاب گفت: افتخار من این است که با استادانی مانند بدیع‌الزمان فروزانفر، جلال‌الدین همایی، سعید نفیسی، محمد دبیرسیاقی و عبدالحسین حائری، همکاری داشته‌ام. در دو، سه دهه قبل، شمار ناشران و کتاب‌فروشان به عدد ۱۰۰ هم نمی‌رسید، اما الان شمار آن‌ها به چندین هزار رسیده و تنها در محدودهٔ میدان انقلاب تهران بیش از ۱۰۰۰ ناشر و کتاب‌فروش فعالیت دارند.

او ادامه داد: قبلاً تهیهٔ کاغذِ چاپ و صحافی کتاب به سهولت و با هزینهٔ بسیار کم ممکن بود و این ماسئل باعث می‌شد کتاب با قیمت پائین در اختیار مخاطبان قرار بگیرد، اما امروز با این‌که می‌توانیم در مدتی کوتاه کتاب را تولید کرد، اما دیگر به سهولت نمی‌توان کاغذ و سایر اقلام را با قیمت مناسب در اختیار داشت.

دانش اشراقی در ادامه از وزیر ارشاد، مجلس و رئیس جمهوری درخواست کرد تا ناشران را به عنوان یک گروه فرهنگی تاثیرگذار در جامعه مورد حمایت قرار دهند و در مورد تامین نیاز ناشران به خصوص در بحث کاغذ، به آن‌ها کمک کنند.

همچنین در این برنامه «سیدمهدی صاحب فصول» از برگزیدگان حوزهٔ نشر امسال که یک نسخه از نشریهٔ کتاب هفته را به حضار نشان داد و گفت: در بخش آمار این نشریه آمده که در هفتهٔ گذشته ۷ عنوان کتاب کودک چاپ شده، در حالی که تعداد عناوین تجدید چاپی این حوزه، ۷۲ عنوان؛ یعنی ۱۰ برابر بوده است. البته این آمارتقریبآ همینطور بوده است، اما کتاب‌های چاپ اول مثل چشمه‌ای نورانی است که اگر متوقف شود، برای چاپ‌های بعدی چیزی باقی نمی‌ماند.

او به اظهارات اسماعیلی در مورد لزوم تشکیل یک بسیج همگانی برای افزایش میزان مطالعه در جامعه اشاره کرد و گفت: من آماری دارم که مربوط به سال ۱۹۸۲ در کشور ژاپن است. این آمار نشان می‌دهد که سرانهٔ مطالعه ۵۷. ۵ دقیقه است و این سرانه در ایران بسیار کمتر است. برای افزایش سرانه مطالعه در ایران همه باید دست به دست هم دهند؛ از آموزش و پرورش گرفته تا وزارت ارشاد و تا آموزش عالی و صدا و سیما.

صاحب فصول از ادامه داد: دولت به طرح‌های صنعتی توجه می‌کند، اما اهمیتی برای طرح‌های فکری قائل نیست. ما وقتی به بانک‌ها و حتی موسسات تابعهٔ وزارت ارشاد، برای دریافت وام مراجعه می‌کنیم، کسی تعریف درستی از ما ندارد؛ آن‌ها تولید صنعتی را تولید می‌دانند، اما تولید فکری را تولید نمی‌دانند.

این ناشر همچنین با ابراز نگرانی از افزایش قیمت مواد اولیه برای انتشار کتاب ادامه داد: الان لیتوگرافان برای زینک کتاب مشکلات جدی دارند و تولید دارد به کمترین حد خود می‌رسد. البته مشکلات ما در شهرستان‌ها بیشتر از تهران است. کاغذی که به دست ما می‌رسد، از کاغذی که به ناشر تهرانی داده می‌شود، گران‌تر درمی‌آید. همچنین نبض پخش کتاب هم در تهران می‌زند.

او به لزوم افزایش قیمت پشت جلد کتاب‌ها بر اساس تورم اشاره کرد و گفت: دولت باید بپذیرد که قیمت پشت جلد کتاب با اضافه شدن نرخ تورم، سازگار شود و ما ناشر‌ها آن را افزایش دهیم.

صاحب فصول همچنین با تائید متوقف شدن خرید کتاب ارشاد از بسیاری ناشران گفت: خرید کتاب توسط وزارت ارشاد در شهرستان‌ها تبعیض‌آمیز است و از خود من نزدیک به ۲ سال است که هیچ کتابی خریده نشده است. پیشنهاد ما این است که فاکتورهایی مانند بُعد مسافت و کیفیت کتاب‌ها را در امر خرید کتاب از ناشران لحاظ کنند.

این ناشر همچنین با انتقاد از طولانی بودن روند ممیزی و بررسی یادآور شد: چرا نشریات چاپ می‌شوند و بعد از چاپ اگر جرمی مرتکب شدند، به آن‌ها رسیدگی می‌شود، اما در مورد ناشران اینگونه نیست؟ ارشاد اجازه بدهد کتاب چاپ شود و بعداً اگر در کتاب زمینه جرمی مشاهده شد، ما می‌آئیم به دادگاه پاسخگو خواهیم بود.

صاحب فصول در پایان سخنانش زمان برگزاری نمایشگاه کتاب اصفهان (اواخر اسفند هر سال) را هم نامناسب توصیف و پیشنهاد کرد آن را به فصل پائیز منتقل کنند.

در پایان این مراسم از خادمان علمی و فنی نشر مثل: احمد احمدی‌، فیاضی، ‌ علی رواقی‌، ضیاء موحد‌، منوچهر صدقی‌، سیدحمید روحانی‌، محمد دانش اشراقی‌، محمد سلحشور‌، طهماسب طیران‌، محمدحسین باغشاهی‌، محمدباقر چوبی‌، محمدحسین واحدی‌، حسین خرمی‌، رضا یوسف‌زاده، ‌ اسماعیل اقمشه، ‌ سیدمهدی آل صاحب فصول، اسماعیل هاشمی و حسین کیمیایی و مرحوم «علیان جاسبی» تقدیر شد.

ارسال نظر
پیشنهاد امروز