«ادیپوس» 15فرودین به ایوان شمس میآید
این اجرا از روایت ادیپوس، بهخاطر نوع روایتپردازی اسطورهای و آیینی خود، در صحنهآرایی به دنبال فضایی است كه به نحوی متأثر از معماری اماكن تاریخی، با تركیبهایی از ستونها و ازارهها، رواقها، صحنهای بههم پیوسته، اندرونیهای تودرتو و شبستانگونه باشد که همه متشكل از عناصری الهام گرفته از معماری كهن ایرانی است.
ایلنا: تالار ایوان شمس نیمه فروردین ماه سال آینده میزبان اجرای یکی از متفاوتترین آثار نمایشی این سالهای تئاتر ایران با حضور بازیگران صاحبنام خواهد بود.
به گزارش ایلنا، « ادیپوس » عنوان نمایشی است که از 15 فروردینماه سال 92 به ترجمه و کارگردانی امین اصلانی و حضور بازیگران صاحب نام تئاتر و سینمای ایران در تالار ایوان شمس روی صحنه خواهد رفت.
این اثر به روایت « لوکیوس آنئوس سنکا» فیلسوف بنام رومی است که از روایت های تاثیرگذار نمایشی در دنیای تئاتر است که به دست« تد هیوز» شاعر و نویسنده انگلیسی بازخوانی و ترجمه شده و در طول تاریخ نمایش تنها یک بار توسط پیتربروک کارگردان شهیر دنیای تئاتر در قالب فقط یک اجرا روی صحنه رفته است.
این اجرا از روایت ادیپوس، بهخاطر نوع روایتپردازی اسطورهای و آیینی خود، در صحنهآرایی به دنبال فضایی است كه به نحوی متأثر از معماری اماكن تاریخی، با تركیبهایی از ستونها و ازارهها، رواقها، صحنهای بههم پیوسته، اندرونیهای تودرتو و شبستانگونه باشد که همه متشكل از عناصری الهام گرفته از معماری كهن ایرانی است.
در حقیقت در صحنه تئاتر، الگویی مینیاتوری از فضایی كه یادآور تكیهها و اماكن عمومی اجرای تعزیه در ایران است، و از سوی دیگر تراژدی یونانی در آمفیتئاترهای باستانی به صورت دوار، كه در تئاتر مدرن نیز از جمله در فضاهای اجرایی مكتبهای متأثر از آنتونن آرتو و یا پیتر بروك بازآفرینی شده است.
در این فضاها مخاطب امروز كه در پیشینه تاریخی و فرهنگی خود به طور ناخودآگاه با آنها زیسته، در ناكجایی، كه ماهیتی ملموس دارد غرق میشود و دیدی نو از قالبهای بیانی و فضاهای آیینی- قومی خود را به تجربه میكشد و منظری جدید از این روایت كهن و و روابط و مناسك آیینهای نمایشیِ یونانی- رومی را در قالب درام شناخته شده ادیپوس به دست میدهد.
این درامِ نمایشی، خود حاصل تركیبی است از موسیقی كهن، موسیقی مقامیِ هم ایران هم خنیاگران قرونوسطا كه همه ریشه گرفته از موسیقی شرق است، و تركیب صحنهآرایی و میزانسنهای تئاتری برگرفته از پردههای نگارگری ایرانی و شمایلنگاری قرونوسطایی، حركات موزون گروهی در جایگاه همسرایان، ضربههای كوبهای در صحنه که همه هیجان و تعلیق نهفته در قصهای آشنا را از نو دراماتیزه میکند.
مواجهه با مجموعه گستردهای از روایتهای تودرتو و جزئیات تصویری در دل دكورهای عظیم، مانند دكورهای پیسكاتوری، و یا جزئیات گریم و لباس و نوع بازیگری، كه همه به گونهای دیگر و زبانی دیگر سخن میگویند و عمل میكنند، یعنی به جزئیات سینمایی در صحنه تئاتر میرسند، و با استفاده از چندین ویدئو پروژکتور در صحنه و پخش کردن همزمان تصاویری ضبط شده از نمایشگران به مثابه ناخودآگاه درونی ایشان تماشاگر را با فضایی دیگر مواجه میکند و او را كه لحظه به لحظه شاهد ماجراهای درونی و سیره نفس قهرمانان نمایش در دل درام است، به زیستن همراه با خود دعوت میكند. فضایی دیگر از روایتِ اینبار "رومی" اسطوره ادیپوس اما بازنویسیشده به زبان کهن فارسی با اقتباسی که روایت را در زبان درونیسازی میکند و مخاطب ایرانی را به ریشههای کهن فرهنگ خود عودت میدهد.
در این اجرای متفاوت نمایشی افشین هاشمی، لادن مستوفی، فرخ نعمتی، مجید جعفری، بهروز پور برجی، عاطفه تهرانی، امیر باران لویی، مرتضی ضرابی به عنوان بازیگر حضوردارند. ضمن اینکه گروه بدلکاران «13 » در بخش پروازهای مجازی و تعدادی از بازیگران جوان تئاتر به عنوان گروه همسرا و حرکت در این اثر نمایشی به ایفای نقش می پردازند.
موسیقی این اثر نمایشی نیز شامل قطعه های بسیار مهم تاریخ موسیقی و برخی موسیقیدانان بزرگ جهان است که در طول اجرا به فهم و پیشبرد روایت و نمایش کمک خواهد کرد.
در این پروژه نمایشی که از 15 فروردین ماه سال آینده در تالار ایوان شمس روی صحنه خواهد رفت، (سعید ساحلی (طراح حرکت)، عاطفه تهرانی (طراح حرکات موزون)، حمید رضا جوکار (بخش انسجام حرکات نهایی)فریبرز قربان زاده (طراح صحنه)، سمیرا شجاعی (طراح لباس)، ماریا حاجیها (طراح چهره پردازی)، حمیدرضا پاسوار (طراح صدا و مشاور فنی)، علیرضا بلورچی، محمدبلورچی (حامیان مالی)، مهراو نوری (دستیار اول کارگردان و مدیر برنامه ریزی)، حسن جودکی (مدیر تولید)، علیرضا سعیدی، حنیف سلطانی، ایلیا شمس و علیرضا حسینی (امورروابط عمومی) و مهدی آشنا (عکاس) گروه اجرایی را همراهی خواهند کرد.