اختتامیه جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس برگزار شد
پیامبر اسلام(ص) سه بار نام بحر فارسی را مورد تاکید قرار داده که این نشانگر مورد توجه بودن نام خلیج فارس در صدر اسلام است.
ایلنا: اختتامیه سومین جشنواره بین المللی فرهنگی – هنری خلیج فارس صبح امروز، دهم اردیبهشت ماه در تالار شهید آوینی بندرعباس با حضور سید محمدحسینی، ابراهیم عزیزی استاندار هرمزگان، همایون امیرزاده دبیر جشنواره و جمعی از مدیران، هنرمندان، خانوادههای شهدای خلیج فارس و نفرات برتر هر یک از بخشهای موضوعی جشنواره برگزار شد.
به گزارش ایلنا به نقل از ستاد اطلاع رسانی سومین جشنواره بین المللی فرهنگی – هنری خلیج فارس در این مراسم که با قرائت آیاتی از قرآن مجید و سرود جمهوری اسلامی آغاز شد، مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی هرمزگان به سخنرانی پرداخت و پس از آن همایون امیرزاده دبیر جشنواره به قرائت بیانیه جشنواره پرداخت و گفت: خلیج فارس را همه مدعیان نام جعلی دیگر هم بارها و بارها فراموش کردهاند و یک سطر در میان به نام حقیقیاش خواندهاند و مایه تمسخر دیگران شدهاند. از این منظر، خلیج فارس یک عنوان در نقشههای محیطی نیست. حتی یک اسطوره ساز و اسطوره گونه هم نیست بلکه امتزاج مقدس آب و خاکی است که تمامی ویژگیهای بلند و کامل اسطوره را با حقیت آفتابی خود، در بر گرفته است. به عبارت دیگر نقطهای در آفرینش است که میتواند به درستی داشتههای ساکنان سرافراز خود را در موج موج آب لاجوردیاش و لحظه لحظه تنفس خاک ریشه در روشناییاش به استواری، نشان دهد.
وی ادامه داد: بدین اعتبار خلیج فارس نه یک مفهوم مکانی ساکن، بلکه یک حقیقت جاری و نماد گویایی است که وسیع زلالش حتی از فرسنگها فاصله هم، در تاریخ فرهنگی و جغرافیای هویتی ایرانیان یکتاپرست و موحد میدرخشد.
خلیج فارس حیثیتی است با ارزشتر از جان و این مهم را خونفشانی سربازان فداکاری نظیر اسحاق داراب، موسی درویشی، اسحاق عامری سیاهویی، اسدالله رییسی هنگامی، رییس علی دلواری، امامقلی خان، غلامعلی بایندُر و نامهای
بسیاری از این دست، ثبت در تاریخ نمودهاند.
امیرزاده اظهار کرد: این حماسه که دو برادر همزمان یکی در کرانه خزر و دیگری در ساحل اروندکنار استعمارگری روس و انگلیس را بر نتابیدند و مردانه خون بر خاک وطن فشاندند. امروز هم دلاوران و فرماندهان بسیاری مانند عطایی، اخگر و رزم جو بایندروار حماسه آفرینان معاصرند.
وی افزود: به گواهی تاریخ سراسر سربلند و نجابت سرزمین ایران، مردمان این کهن بوم همواره در عین درد و دریغ، در سایه سار مولفههای اصیل درخشان انسانی و پیوندهای مقدس آیین آسمانی و الهی خود و نیز محوریت تفکر و اندیشه در منظومه عدالت و نوع دوستی و مهرورزی؛ ایثار گرانه و پاک به معرفی و اعتلای فرهنگ و ارزشهای زندگی ساز خود ایستادهاند. در این
میان، یکی از دیرینه دارترین این مولفهها، عشق و ایمان به خاک و آبی است که بستر زیستن و بوم تمدنی قوم ایران را فراهم نموده است. آب و خاکی که از مرز تعاریف جغرافیایی فراتر رفته و نه تنها منشوری روشن برای تاریخ، بلکه تفسیری بیزبان از تمامیت فرهنگی و هویت ملی ایرانیان قرار میگیرد.
دبیر جشنواره در ادامه گفت: و اکنون مجموعه گرانسنگ جشنواره بین المللی فرهنگی و هنری خلیج فارس که به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گامی فراملی و حرکتی نوین بنیان گرفته، ترجمانی امین و موثر و زبانی گویا که از ورای اندیشه خلاقیت و ذوق ایرانی میتواند فرهنگ عزتمند اسلامیمان را به شایستگی به تالیف بایستد.
وی بیان کرد: با این عنایت اینجانب جشنواره فرهنگی هنری خلیج فارس را نه تنها اتفاق و فرصتی خجسته برای بازتعریف و نمایش و همایش فرهنگ و هنر ایران معاصر دانسته بلکه فرصت برگزاریاش را فرصتی برای پیوند و الفتی تازه بین تمام ایرانیان توانمند غیور و آگاه به مدد انفاس نخبگان هنرور و گزیدگان فرهنگ مدارش میشمارم به ویِژه اینکه بیش از پیش، ایران و
ایرانی، نیازمند پیوستگیهای دورن مرزی و ارتباطات عزتمند برون مرزی است. امید آن دارم این جشنواره که با تمام اعتبار و توفیق موثزی و با تلاش و اهتمام ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها و دبیران جشنواره های موضوعی و دربرگیری ۳۲ موضوع مهم فرهنگی هنری علمی و پژوهشی کودک و نوجوان، برای سومین سال متوالی محکم قدم برداشته بتواند به پشتوانه خرد جمعی مجموعه وزین فرهنگ و ارشاد اسلامی و مشارکت استاندار معزز کشور ماندگارتر و جاودانهتر از همیشه به راه خویش ادامه دهد.
امیرزاده عنوان کرد: خدا را شاکریم که در این دوره با یک جهش ۵۰ درصدی نسبت به دو دوره قبل با فراگیری ملی و بین المللی جشنواره را برگزاری می کنیم. دریافت ۲۵ هزار اثر از شرکت کنند گان ۳۲ جشنواره موضوعی که ۶۸ درصد آن را جوانان و نوجوانان تشکیل دادهاند گواه بر حضور جشنواره در متن فرهنگ و هنر کشور است.
وی اظهار کرد: امید داریم این حرکت عظیم موجب حسن عاقبت برای برگزار کنندگاناش گیرد و در دوره چهارم که از همین امروز اعلام میشود مطالبات به حق دست اندرکاران نظیر تصویب نشان عالی خلیج فارس، برنامه ریزی هفته های فرهنگ و هنر خلیج فارس در داخل و خارج کشور، اعطای بورس تحصیلی به برگزیدگان و تولید کنندگان آثار تولیدی فاخر جشنواره خلیج فارسٰ تبدیل و ارتقای دبیرخانه دائمی جشنواره به بنیاد فرهنگی وهنری خلیج فارس به حقیقت بپوندد.
دبیر سومین جشنواره بین المللی فرهنگی هنری خلیج فارس در پایان ابراز کرد: چه شکوهی میتواند عزیزتر از بیقراری دلهای مشتاق به اتحاد و پیشرفت ایران و اعتلای ایمان و اعتقاد ساکنانش باشد؟ بگذارید در صحن این رویداد، چشمانمان را به افقهای روشن خلیج همیشه فارس بگشاییم و باور کنیم که نیرویی بس شگفت انگیز است، دستهایی که به هم پیوسته است.
پس از قرائت بیاینه، گروه سرود آباده شیراز دو سرود که به سفارش استاندار هرمزگان تهیه کرده بودند اجرا کرده و سپس داریوش ارجمند به عنوان نماینده هنرمندان سراسر کشور به سخنرانی پرداخت و گفت: در ابتدا از طرف همه ایرانیان از وزیر محترم ارشاد درخواست دارم تمهیدی بیاندیشند و نام خلیج فارس را به خلیج پارس تغییر دهند. در خواست میکنم این فای معرب فارس را به پارس تبدیل کنند، همانگونه که دستجردی را به دستگردی و فیروز را به پیروز تغییر دادیم.
وی افزود: خلیج پارس مهمترین بخش سرزمین ما و در حقیقت ریه و تنفسگاه این آب و خاک است. خلیج پارس چهار راه حوادث فرهنگی در طول تاریخ بوده و به این دلیل همواره همگان، از همسایه شمالی تا جنوبی چشم طمع به آن داشته
اند. اما ایرانیها از این خلیج پارس حمایت و حفاظت کردهاند و دستگاه ترکیب ساز فرهنگی را هضم میکنند و با آنچه از فرهنگ و داشتههای ایران زمین دارند میآمیزند برای حفظ شرافت جغرافیایی ایران زمین که خلیج فارس نماد این شرافت است.
پس از آن پیروز مجتهدزاده، نماینده پژوهشگران تا ابد فارس و بهروز مینایی به ایراد سخنرانی پرداختند و هر یک در مورد فعالیتها و دستاوردهای حوزه خود توضیحاتی ارائه دادند. سپس ابراهیم عزیزی استاندار هرمزگان ضمن ایراد سخنرانی از تمامی دست اندرکاران و شرکت کنندگان در جشنواره و تمامی کسانی که به هر نحو در این جشنواره حضور داشتند تشکر و
قدردانی کرد.
در ادامه این مراسم سید محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی طی سخنرانی خود گفت: این مناسبت موجب همبستگی و همدلی بینظیر همه ایرانیان نه تنها در این کشور بلکه در سراسر جهان است و هیچ مناسبتی با شکوهتر از
این موضوع، موجب وفاق ملی نمیشود.
وی افزود: این میراث ارزشمند و گرانبها سال به سال با اجرای برنامههای متنوع فرهنگی و هنری شکوه بیشتری یافته که نقطه آغازین این حرکت ارزشمند مصوبه هیات دولت در سومین سفر به استان هرمزگان مبنی بر تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری هرساله جشنواره خلیج فارس بود.
وی ادامه داد: امسال در ابتکاری قابل توجه برنامههای جشنواره خلیج فارس به شکل موضوعی به سراسر کشور گسترش یافت و شاهد مشارکت چشمگیر همه هنرمندان استانهای کشور در جشنوارههای موضوعی با عناوین مختلف بودیم و
برگزارکنندگان جشنواره سعی کردند که همه گروههای هنری و اهل فکر و اندیشه را در این وادی وارد کنند و هنرمندان نیز به سهم خود با ارائه آثاری ماندگار با زبان فرهنگ و هنر در صیانت از این میراث جاودانه کوشیدند و به نوعی میتوان گفت توجه همه دنیا به اقدامات فرهنگی هنرمندان ایران در دفاع از هویت ملی خود معطوف شده است.
حسینی اظهار کرد: اگر چه نظام سلطه با برخی شیطنتها و از اهداف منفعت طلبانه به دنبال مشروعیت بخشی به حضور خود با دادن آدرس غلط و تشویش اذهان عمومی و تحریف تاریخ کهن این سرزمین است، اما همه شواهد تاریخی اعم
از کتب، نقشهها، سفر نامهها و یافتههای باستانشناسی نشان میدهد نام این منطقه «بحر فارس» یا «خلیج فارس» بوده است.
وی تصریح کرد: از دوران داریوش اول وجود ناوگان منظم دریایی ایران و نام دریای پارس وجود داشته است در حالی که سابقه کشور بسیاری از مدعیان امروز حتی به یکصد سال هم نمیرسد، اما به مدد بهره گیری از ظرفیتهای انرژی، نام خود را مطرح کردهاند در حالی که خلیج فارس یا دریای پارس سابقهاش به دوران ماد و حکومت هخامنشی میرسد. به تعبیر دیگر بسیاری از محققان و تاریخ نگاران بر این عقیدهاند که بر خلاف تصور اولیه که نقطه آغاز تمدن را بین النهرین میدانستند، خلیج فارس نقطه آغازین شکل گیری تمدن بشری بوده است و یافتههای باستانشناسی منطقه جیرفت شاهد این مساله است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: نام خلیج فارس و جزایر آن در تمام موزههای جهان از چین تا آمریکا در قالب کتاب، نقشه و یافتههای باستان شناسی ذکر شده است. حتی نقشهای وجود دارد مربوط به زمانی که این تصور در جهان حاکم بوده که زمین دارای سطحی صاف است و کروی نیست، که در آن نیز به نام دریای پارس اشاره شده است.
وی در ادامه از اقدام پژوهشگر جوان هرمزگانی نیما صفا درگیری که با جمع آوری احادیث پیامبر بزرگ اسلام (ص) هویت و حقانیت خلیج فارس را اثبات کرده است، قدردانی کرد و گفت: طبق این احادیث پیامبر اسلام سه بار نام بحر فارسی را مورد تاکید قرار داده که این نشانگر مورد توجه بودن نام خلیج فارس در صدر اسلام است.
حسینی نسل جوان ایرانی را موظف به هوشیار بودن دانست و از جوانان خواست که در مقابل هر نوع تحریفی، از کیان سرزمین ملی خود دفاع کنند و در پایان از اقدامات دبیر خانه دائمی جشنواره بین المللی خلیج فارس حمایت های استاندار هرمزگان و میزبانی شایسته این استان در جشنواره و همچنین استانهای برگزار کننده جشنوارههای موضوعی قدردانی کرد.
پس از سخنان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از برخی چهرههای برجسته علمی و حوزه فرهنگ و هنر همچون محمدرضا سحاب، رییس موسسه سحاب، داریوش ارجمند، پیروز مجتهدزاده، حسن زندیه، خانوادههای شهدا و سرداران سپاه و...
تجلیل شد و به نفرات اول هر یک از بخشهای موضوعی جشنواره نیز لوح تقدیر و تندیس جشنواره اهدا شد.