کارگردان نمایش «خشت خام خانه» در گفتگو با ایلنا:
نباید احساس کنیم فوتبال برای مسئولان از فرهنگ مهمتر است
یکی از مشکلات اساسی در حوزه فرهنگ وجود چارچوبهای نامشخص است، اگر موارد به صورت یک قانون مدون ثبت شود تا ما بدانیم با چه دیدگاهی در ارتباط با مسائل فرهنگی مواجه هستیم؛ اتفاق مثبتی خواهد بود.
ایلنا: زری کریمی معتقد است: برای بهبود شرایط در حوزه فرهنگ و هنر فعالان این حوزه باید انسجام بیشتری با یکدیگر داشته باشند تا به پیگیری مطالبات بینجامد. او همچنین تاکید دارد بودجه فرهنگی کشور به میزانی درنظر گرفته نشود که احساس کنیم فوتبال اهمیت بیشتری نسبت به فرهنگ دارد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، این هنرمند با اعلام این مطلب که درحال اقدام برای دریافت نوبت اجرای نمایش «خشت خام خانه» است، در پاسخ به این سوال که با توجه به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده فعالیت در حوزه نمایش را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: ظاهرا و اینطور که دیگر همکاران گفتهاند آقای روحانی به مقوله فرهنگ و هنر توجه دارند. امیدوار هستم امور طبق دیدهها و شنیدهها پیش برود و آقای روحانی به عنوان راس ماجرا موفق شوند بخش سینما و تئاتر را در خط صعودی بیندازند.
وی ضمن اشاره به اینکه آدم عجولی نیستم که بگویم انتظار دارم اتفاقات بسیار عجیب و غریبی بیافتد، ادامه داد: یکی از درسهای که چندسال گذشته برای فردی مثل من داشت این بود که پذیرفتم در هر شرایط سختی کار خود را انجام بدهم. ما طی این سالها آموختهایم با تغییر سیاستها تغییر نکنیم و به کار خود با وجود تمام مشکلات مهار شدنی و مهار نشدنی ادامه دهیم.
این هنرمند همچنین در ارتباط با مطرح شدن ایده اداره امور توسط اصناف و خود هنرمندان اظهار کرد: قاعدتا شکل ایدهآلیستی کار این است که طبق همان نظر اعلام شده در مناظرههای تلویزیونی اداره امور توسط خود هنرمندان اتفاق بیفتد و دولت نگاه راهبردی و کلان به مقوله فرهنگ داشته باشد. اما در زمانهای به سر میبریم که عدم انسجام در میان نیروها یکی از مشکلات اساسی ما به نظر میرسد.
کریمی با تاکید بر اینکه که حوزه فرهنگ از سیاستگذاریهای مقطعی رنج میبرد، تصریح کرد: عدم برنامهریزی دقیق موجب میشود اتفاقها طبق آنچه موردنظر است پیش نرود و همواره با مشکلاتی مواجه باشیم. یکی از مشکلات اساسی در این حوزه وجود چارچوبهای نامشخص است. اگر موارد به صورت یک قانون مدون ثبت شود تا ما بدانیم با چه دیدگاهی در ارتباط با مسائل فرهنگی مواجه هستیم اتفاق مثبتی خواهد بود تا هنرمندان از آشفتگی رها شوند.
وی افزود: اگر این چارچوبها مدون شود ما به انسجام مورد نظر دست پیدا میکنیم اما در غیر این صورت مشکل همچنان باقی میماند. تئاتریها نجیب و اصیل هستند و توان کنترل و مدیریت خود را دارند اما به شرط اینکه قوانین لحظه به لحظه تغییر نکند و میان مرکزهنرهای نمایشی به عنوان بازوی دولت و خانه تئاتر به نمایندگی از هنرمندان تئاتر همواره با یکدیگر همکاری سازنده داشته باشند.
این کارگردان همچنین با بیان اینکه ساختمان و شکل اجرایی کارها باید تغییر کند، گفت: شکل اجرایی امور باید به سمت هرچه فرهنگیتر شدن پیش برود. تقسیم بودجه اگر با مدیریت فرهنگی و با نیت خبر اتفاق بیفتد شاهد آثار خوبی در حوزه فرهنگ و هنر خواهیم بود، اما به این شرط که شخصمحورعمل نشود بلکه به عنوان مثال گروههای نمایشی بر حسب کیفیت اثر و توانایی هنری خود بودجه دریافت کنند نه نام و آوازه کارگردان. در حوزه کلان اختصاص بودجه نیز به شکلی عمل نشود که احساس کنیم در نظر مسئولان، فوتبال بیشتر از دیگر عرصهها مورد توجه است.
کریمی که سال گذشته به عدم اختصاص سالن متناسب برای اجرا در جریان برگزاری جشنواره تئاتر فجر اعتراض کرده بود، در ارتباط با دریافت اجرای عمومی این نمایش اظهار کرد: با شرکت در جشنواره تئاتر فجر من 50درصد از تعهد خود را عملیاتی کردم و اگر مشکلی وجود دارد به خود مسئولان بازمیگردد که نتوانستند با شرایط اجرایی را برای ما فراهم کنند. به همین دلیل انتظار دارم تاریخ دقیق اجرای عموم نمایش را به ما اعلام کنند و اگر قرار باشد هرکس که پای کار خود میایستد از اجرای عموم محروم شود اصلا درست نیست.
کارگردان نمایش «خشت خام خانه» در رابطه با تغییرات اثر در متن و شیوه اجرا عنوان کرد: بعد از اجرای جشنواره علاقه داشتم تغییراتی در متن اتفاق بیفتد و جای اینکه اثر پایان تلخ داشته باشد مخاطب با پایان خوش مواجه باشد و با امید از سالن بیرون برود که این تغییرات اتفاق افتاد اما باید تاکید کنم ترکیب گروه اجرایی هیچ تفاوتی نخواهد داشت.