رئیس پیشین بنیاد ادبیات نمایشی عنوان كرد:
حذف نام نفر برگزیده به دلیل اجرای صحنهای اثر پذیرفتنی نیست
اگر قرار باشد اثری از گردونه رقابتها خارج شود چنین تصمیمی باید در مراحل اولیه گرفته شود نه اینكه اثر از مرحله نخست بگذرد، به مرحله پایانی برسد و تازه هنگام دریافت جایزه متوجه شویم نباید جایزه جشنواره را به او اعطا كنیم.
ایلنا: محمود سالاری(رئیس پیشین بنیاد ادبیات نمایشی ایران) اتفاقهای پیش آمده در جریان برگزاری مراسم اختتامیه نخستین جشنواره نمایشنامهنویسی و دلیل حذف نام نفر برگزیده در آخرین دقایق را غیرآكادمیك و غیرقابل قبول دانست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمود سالاری(رئیس پیشین بنیاد ادبیات نمایشی) در رابطه با اتفاقهای رخ داده در اختتامیه نخستین جشنواره نمایشنامه نویسی، ضمن بیان این مطلب كه آذرماه گذشته طی نامهای به حمید شاهآبادی معاون هنری وزیر ارشاد انصراف و استعفای خود از ادامه فعالیت را اعلام كردم، گفت: دلیل استعفا هم این بود كه برنامهها مانند آنچه از ابتدا انتظار داشتیم پیش نرفت، بودجه آنچنانی هم نداشتیم و كار كند و بیرمق ادامه داشت تا اینكه بنده از ادامه همكاری عذرخواهی كردم و آقای ایزدی جایگزین شد.
وی در رابطه با اعلام نشدن نام نفر برگزیده در این مراسم اظهار كرد: به دلیل سمت قبلی خود و علاقهای كه به حوزه نمایشنامه نویسی دارم پیگیر اتفاقهای بودم و باید بگویم اینكه گفته شود نفر برگزیده را اعلام نمیكنیم خیلی جالب نیست، به هرحال همه افرادی كه قضیه را پیگیری میكنند انتظار دارند سطوح مختلف جشنواره رعایت شود. اعلام نشدن نام نویسنده برتر با توسل به این دلیل كه اثر قبلا روی صحنه رفته است اصلا كار درستی نبود، چون اگر قرار بر این رویكرد باشد آثار دیگری هم بود كه قبلا روی صحنه اجرا رفته و طبق این قائده نباید تقدیر و جایزه میگرفتند.
مدیر پیشین بنیاد ادبیات نمایشی در همین رابطه تصریح كرد: من فكر میكنم دلایل دیگری در این رویه تاثیر داشت. پذیرفتنی نیست كه روز آخر كشف شود كه اثر نمیتواند جایزه برتر را دریافت كند. به هرحال كار توسط هیئت داوران قضاوت شده و رتبه نخست را دریافت كرده است. امیدوارم روزی سایه مسائل غیرمرتبط بر داوریها نیفتد و آثار با توجه همه جوانب حرفهای برگزیده شوند.
وی افزود: در مجموع اتفاق خوبی نیست و اگر قرار باشد اثری از گردونه رقابتها خارج شود چنین تصمیمی باید در مراحل اولیه گرفته شود نه اینكه اثر از مرحله نخست بگذرد، به مرحله پایانی برسد و تازه هنگام دریافت جایزه متوجه شویم نباید جایزه جشنواره را به او اعطا كنیم.
سالاری ضمن اشاره به این مطلب كه قرار بود جشنواره نمایشنامه نویسی محلی برای پرداخت حق و حقوق بچههای نویسنده باشد با تاكید بر لزوم حفظ رای در جشنواره نمایشنامه نویسی، عنوان كرد: در جریان برگزاری جشنوارههایی مانند فجر حوزه متون نگارشی به صورت تخصصی دیده نمیشود، یكی از دلایل برگزاری جشنوارهای با توجه ویژه به حوزه ادبیات نمایشی در همین راستا بود. اگر ثبات رای داشته باشیم اعتماد هنرمندان جلب میشود و از طرفی وقتی افرادی مانند فرهاد مهندسپور و دیگران دوستان برای داوری آثار تعیین شدند باید به نظر آنها احترام گذاشته شود.
وی همچنین ملاك قرار دادن اجرای صحنهای اثر را غیرقابل توجیه دانست و اظهار داشت: قرار بود در این جشنواره آثار با كیفیت دیده شود. اصلا دلیل ندارد بگوییم نمایشنامه قبلا نباید اجرا شده باشد، چون اجرای صحنهای متن از كیفیت و زحمت نویسنده نمیكاهد. این ادبیات دراماتیك كشور است كه برای ما اهمیت دارد، مگر نمایشنامه «هملت» تا به امروز صدها مرتبه روی صحنه رفت از كیفیت آن كاسته شد؟ اجرا شدن متن ربطی به كیفیت آن ندارد، پس با این رویكرد باید بگوییم نمایشنامه بلبل سرگشته آقای نصیریان امروز كیفیت ندارد؟ اینها شاید توجیه داشته باشد اما حداقل دلایل آكادمیك محسوب نمیشود.
رئیس پیشین بنیاد ادبیات نمایشی با بیان اینكه قرار بود بنیاد به محلی آكادمیك تبدیل شود، گفت: قرار بود بنیاد محلی باشد كه در میان اهل قلم به عنوان مترومعیاری برای قضاوت كیفیت آثار مطرح شود تا بتواند علاوه بر جمعآوری متون نمایشی در ایران و برگزاری كارگاههای آموزشی و غیره، زمانی كه مشكلی در رابطه با كیفیت آثار پیش آمد داوری كند.
سالاری در انتها به جمعآوری و كدگذاری حدود پنجهزار نمایشنامه در زمان مدیریت او در بنیاد ادبیات نمایشی اشاره كرد و اظهار داشت: آن زمان بسیاری از متون نوشته شده توسط درامنویسان ایرانی شناسایی و كدگذاری شد اما نمیدانم آیا از آن زمان تا امروز كاری انجام شده است یا خیر. به هرحال قصد جنجال سازی نداشتم و وقتی دیدم كارها مطابق برنامه پیش نمیرود و قرار است بنیاد به یكی از نهادهای تابعه تبدیل شود كه حركت آن به سمت هدف مورد نظر كند خواهد بود از ادامه همكاری صرفنظر كردم. امیدوارم دوستان حداقل كمك نیروهای قبلی را از نظر دور نكنند و هركس كه در راه خدمت به نمایشنامه نویسی قدم پیش میگذارد ما استقبال میكنیم.