تفاهم نامه همکاری مشترک مناطق آزاد ایران و عراق منعقد شد
با توجه به این که ایران 7 منطقه آزاد و 61 منطقه ویژه اقتصادی مصوب دارد که کل این مناطق زیر نظر دبیرخانه شورا فعالیت دارند در ابتدا تمایل داریم از تجربیات مناطق آزاد کشور عراق استفاده کنیم و در نهایت تجارب مناطق آزاد ایران را در بخش های مختلف انتقال دهیم.
در جریان بازدید مدیرکل مناطق آزاد کشور عراق از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران، تفاهم نامه همکاری میان این دو کشور به امضا رسید.
به گزارش ایلنا، این تفاهم نامه همکاری مشترک با حضور صباح صالح القیسی مدیر کل مناطق آزاد کشور عراق و علیرضا بهمنی معاون سرمایه گذاری دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد امضا شد.
علیرضا بهمنی در این نشست اظهار امیدواری کرد: انعقاد این تفاهم نامه در ادامه دیدارهای گذشته فتح بابی باشد برای موضوعاتی از این قبیل تا روند گسترش همکاری های فیما بین مناطق آزاد دو کشور ادامه یابد.
وی به پیوندهای مشترک بین دو کشور دوست ایران و عراق اشاره کرد که منجر به اخذ تصمیم در خصوص توسعه همکاری های مشترک در حوزه مناطق آزاد شده است.
معاون سرمایه گذاری دبیرخانه شورای هماهنگی ادامه داد: با توجه به این که ایران 7 منطقه آزاد و 61 منطقه ویژه اقتصادی مصوب دارد که کل این مناطق زیر نظر دبیرخانه شورا فعالیت دارند در ابتدا تمایل داریم از تجربیات مناطق آزاد کشور عراق استفاده کنیم و در نهایت تجارب مناطق آزاد ایران را در بخش های مختلف انتقال دهیم.
بهمنی تصریح کرد با انعقاد این تفاهم نامه روند پیگیری امور سرعت بیشتری به خود خواهد گرفت و نواقص احتمالی در ادامه کار با توافق مجدد میان طرفین برطرف خواهد شد.
این مقام مسئول اظهار داشت: با توجه به دارا بودن مرز مشترک میان دو کشور و اهمیت مرز شلمچه در منطقه آزاد اروند در همکاری های فی ما بین، این منطقه به عنوان نقطه اصلی و مهم در عملیات اجرایی مورد توافق در تفاهم نامه قرار دارد.
بهمنی در پایان ابراز امیدواری کرد با انعقاد این تفاهم نامه، مسیر انتقال تجربیات مناطق آزاد دو کشور و نیز مناطق آزاد مشابه در کشورهای عربی و همسایه هموارتر شود تا به الگویی جدید در منطقه در حوزه مناطق آزاد برسیم که این موضوع در نهایت منجر به توسعه اقتصادی ملت ها و دولت ها خواهد شد.
مدیر کل مناطق آزاد عراق نیز در جریان این نشست ضمن ابراز خوشحالی از حضور چند روزه در ایران و بازدید از ظرفیت ها و توانمندی های مناطق آزاد ایران گفت: آگاهی از فعالیت های مناطق آزاد و ویژه اقتصادی ایران موجب شد از تجربیات این مناطق در هماهنگی و فرآیندهای کاری مناطق آزاد عراق بهره برداری کنیم.
صباح صالح القیسی افزود: پیشرفت قابل توجهی در مناطق آزاد عراق به دست آمده ولی توسعه فعالیت های مناطق آزاد ایران از عراق بسیار جلوتر است.
وی به روندشکل گیری مناطق آزاد عراق اشاره کرد و گفت: قانون مناطق آزاد عراق در سال 1998 مصوب شد اما فعالیت های آن در سال 2000 شروع شد و پس از سال 2003 عراق در آستانه جنگ قرار گرفت و زیر ساخت های موجود این مناطق ویران شد و به نوعی فعالیت آنان دستخوش تغییر و تعطیلی قرار گرفت اما از ابتدای سال 2009 مجددا مناطق آزاد عراق توانستند سر پای خود بایستند و سرمایه گذاری های بزرگی را جذب نمایند تا آن جا که امروز می توانم بگویم مناطق آزاد در عراق به صورت خوبی فعالیت می کنند و در آن سرمایه گذاری های متنوع و متفاوتی در زمینه های صنعت، تجارت و خدمات انجام گرفته است.
القیسی ادامه داد: هفت منطقه آزاد به همراه چند منطقه آزاد دیگر که توسط بخش خصوصی اداره می شود در عراق فعالیت دارند که امیدواریم با برپایی جلساتی که در مدت حضور در مناطق آزاد ایران برگزار شد و در نهایت به امضای این تفاهم نامه منجر شد موارد توافق شده هر چه سریع تر اجرایی شود.
لازم به ذکر است در این تفاهم نامه، دو طرف آمادگی خود را جهت به کارگیری تمامی امکانات موجود در راستای توسعه مناطق آزاد در دو کشور از طریق تبادل قوانین ویژه سرمایه گذاری در مناطق آزاد دو کشور و کلیه مزایا و تسهیلات اعطایی به سرمایه گذاران و همچنین انجام بازدیدهای متقابل، تبادل تجارب، آموزش و نیز راه اندازی و شرکت در نمایشگاه ها و همایش ها و تبادل مطالعات و تحقیقات ویژه مناطق آزاد و راهکارهای توسعه آنها به همراه راه اندازی دفاتر نمایندگی بر اساس قوانین و ضوابط جاری در دو کشور، اعلام کردند.
همچنین طرفین آمادگی خود را جهت مطالعه راه اندازی مناطق آزاد مشترک در نقاط صفر مرزی اعلام نمودهو در این راستا مقرر شد کمیته تخصصی مشتمل بر کارشناسانی از دبیرخانه شورای هماهنگی مناطق آزاد جمهوری اسلامی ایران و کارشناسانی از هیأت امور مناطق آزاد عراق تشکیل می شود تا نسبت به مطالعه و تهیه طرح توجیهی اقتصادی و فنی و تعیین محل مناسب ایجاد منطقه آزاد مشترک با توجه به قوانین و آئین نامه های دو کشور اقدام شود؛
به نحوی که این مناطق آزاد مشترک به عنوان مراکز توزیع کالا با استفاده از تمامی وسایل حمل و نقل در دو کشور در سطح منطقه ای و بین المللی فعالیت نمایند و در این راستا مرز شلمچه در منطقه آزاد اروند به عنوان پایلوت ایجاد این مناطق در نظر گرفته شده است.