موحدی خبر داد:
تغییرات نرخ ارز مشكلاتی برای تولید ایجاد كرده است
قائم مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنانش در خصوص مذاكرات وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اصلاح بخشنامه بانك مركزی مبنی بر بازپرداخت وام های حساب ذخیره ارزی به نرخ مبادلهای گفت: ما نیز این مشكل را از سمت بخش خصوصی دریافت كردهایم و تجزیه و تحلیل آن آغاز شده است ضمن اینكه كارگروهی در وزارتخانه برای این امر تشكیل شده است.
از حدود 28 میلیارد دلار صادارت 8 ماهه گذشته بالغ بر 11 میلیارد دلار آن صادرات محصولات صنعتی است و كاهش صادرات به 1.92 درصد رسیده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مسعود موحدی در نشست خبری كه صبح امروز در محل وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد اظهار داشت: ایدرونیز 120 طرح و پروژه را با سرمایه 18 هزار میلیارد تومانی در حال اجرا دارد.
وی بر توجه به فرصتهای ایجاد شده از دل تحریمها و گرایش به افزایش ظرفیت و راهاندازی واحدهای راكد در بخشهای مختلف با توجه به امكانات جدید ایجاد شده در شرایط اقتصادی كشور از سوی دستگاهها و مجلس تاكید كرد.
موحدی اظهار كرد: با توجه به نغییرات شرایط كشور و تغییر برابری نرخ ارز مشكلاتی ایجاد شده و بر وضعیت تولید اثر گذاشته و نقدینگی خواهی و نیاز به سرمایه در گردش را افزایش داده اما مجلس و دولت باید از این شرایط برای شكوفایی تولید و صادرات استفاده كنند.
موحدی وضعیت صادرات كشور را رو به رشد خواند و اضافه كرد: از حدود 28 میلیارد دلار صادارت 8 ماهه گذشته بالغ بر 11 میلیارد دلار آن صادرات محصولات صنعتی است و كاهش صادرات به -1.92 درصد رسیده است.
به گفته وی همچنین سهم حوزه معدن از صادرات كشور طی 8 ماهه ابتدای سال 29.9 درصد افزایش یافته و به یك میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده است.
وی در این نشست خبری همچنین از رشد تولید برخی از اقلام با مشاركت بخش خصوصی و حمایت دولت طی 8 ماهه ابتدای سال خبر داد و افزود: در تولید فولاد خام بیش از 10 درصد رشد تولید داشتیم و رتبه 17 جهانی كشورمان به 16 ارتقا یافت.
وی رشد تولید محصولات فولادی را 5 درصد، سیمان را 5 درصد، كاشی و سرامیك را 6 درصد، شیشه جام را 11 درصد، روغن نباتی را 4 درصد و تجهیزات صنعتی را 12 درصد عنوان كرد.
وی همچنین از كاهش تولید برخی اقلام صنعتی به دلیل مشكلات تامین نقدینگی و تامین قطعات تحریمی خبر داد و افزود: در تولید انواع ون و سواری 45 درصد كاهش داشته ایم كه البته در 2 ماهه اخیر در همین حوزه ها هم منحنی كاهش تقریبا شروع به بالا رفتن كرده است.
تخصیص 3 میلیارد و 100 میلیون دلار ارز در مركز مبادلات ارزی
موحدی اضافه كرد: طی 73 روز كاری مركر مبادلات ارزی، بیش از 3 میلیارد و 100 میلیون دلار به 11 هزارو 500 ثبت سفارش تخصیص یافته است.
به گفته وی تامین ارزی واردات 37.5 میلیارد دلاری 8 ماهه ابتدای سال، از مسیرهایی همچون بانكی، ارز مرجع، و ارز حاصل از صادرات فراهم شده است ضمن اینكه مسیر تهاتر هم فعال شده است.
بر این اساس از مسیر ارز حاصل از صادارت حدود 10.8 میلیارد دلار و از مسیر ارز مرجع حدود 12 میلیارد دلار تامین ارز صورت گرفته است.
وی همچنین قرار داد عاملیت صندوق توسعه ملی را بر اساس گزارش صندوق حدود 29 میلیارد دلار عنوان كرد كه از این میزان محل مصرف حدود 14 میلیارد دلار آن مشخص شده و 12.5 میلیارد دلار به بخش صنعت مربوط است و از این میزان نیز 11 میلیارد دلار آن در سال 91 پیش بینی شده است.
بر اساس گفتههای قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت حدود 100 میلیارد تومان از محل منابع ریالی صندوق توسعه ملی به بخش تولید اختصاص یافته و پرونده این میزان به مراحل نهایی رسیده و این در حالی است كه وزارت صنعت، معدن و تجارت حدود 4 هزار میلیارد تومان برای سرمایه در گردش به بانكهای عامل معرفی كرده است.
موحدی ادامه داد: حدود 500 میلیارد تومان نیز از همین محل به SME ها اختصاص یافته است.
وصول 1.5 درصدی سپرده قانونی بانكها نزد بانك مركزی از سوی بانك صنعت و معدن و اختصاص به بخش تولید بر اساس قانون بودجه ونیز به نتیجه رسیدن بسته حمایت از تولید بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار كه بانك مركزی را مكلف به طراحی بسته حمایتی با همكاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، بخش خصوصی، اتاق بازرگانی و و وزارت اقتصاد می كند از دیگر خبرهایی بود كه موحدی در این نشست ارائه اد.
وی در تشریح بسته حمایتی شورای پول و اعتبار افزود:آیین نامه جدید LC ریالی تایید وضعیت و تنزیل مجدد شد، چارچوب خرید دین توسط بانكها مشخص و تكلیف شد، و 3 میلیارد و 500 میلیون دلار سپرده بانك مركزی نزد بانكها در شورای پول و اعتبار به شكل تكلیف بانك مركزی درآمد.
بر این اساس همچنین ضوابط ذینفع واحد پیگیری و آیین نامه آن اصلاح و مقرر شد بند 29 قانون بودجه در باره استمهال، هر چه زودتر عملیاتی شود و آیین نامه اش هم ابلاغ شد.
مجوز صادرات 10 هزار تن مرغ صادر شد
موحدی در این نشست به ارائه گزارشی از وضعیت ذخیره سازی كالاهای اساسی سبد خانوار پرداخت و گفت: در هیچ زمانی ذخایر كالاهای اساسی ما در این حد نبوده است.
وی ادامه داد: به تبع تلاش دستگاههای اقتصادی و دولت ذخیره سازی این نوع كالاها با سالهای قبل قابل مقایسه نیست و محموله هایی هم در راه و در حال تخلیه هستند.
به گفته وی به طور مشخص در كالای مصرفی مرغ كشور الان به وضعیتی از تولید رسیده است كه مجوز صادرات 10 هزار تن مرغ و 3500 تن تخم مرغ صادر شده است
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران با بیان اینكه هم اكنون با تدابیر اندیشیده شده جریان پولی و ارزی كشور مدیریت شده است افزود: با ادامه این روند در قالب یك چارچوب مناسب و مدیریت تولید، تجارت و جریان پولی و ارزی وزارت صنعت، معدن و تجارت آماده اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها است.
وی با بیان اینكه دولت در اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها توجه ویژه ای به بخش تولید خواهد داشت افزود: حمایت هوشمند از تولید در زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها دستور كار وزارت صنعت، معدن و تجارت است ضمن اینكه برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها بسته های حمایتی ویژه ای برای بخش تولید در نظر گرفته شده است.
سهم تولید در بودجه سال آینده
وی همچنین در خصوص سهم تولید در بودجه سال 92 كل كشور گفت: در چارچوب برنامه 5 ساله توسعه باید به فكر این بود كه جریان پولی و ارزی كشور را مدیریت شود تا برای بخش تولید و صنعت كشور، مشكلات كاهش یابد.
موحدی با بیان اینكه در این راستا پیشنهاداتی به دولت ارائه شده و به زودی نظر نهایی را كسب خواهیم كرد افزود: از جمله پیشنهاداتی كه در بودجه سال 92 كل كشور برای حمایت از بخش تولید از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد شده است، این است كه سهم صندوق توسعه ملی برای بخش تولید همچنان در نظر گرفته شود و همچنین سهمی از منابع بانك مركزی كه در قانون بودجه سال 91 نیز پیشبینی شده بود، در قانون بودجه سال 92 نیز در نظر گرفته شود.
وی پیشنهاد دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از تولید در بودجه سال 92 را تجدید ماده 29 قانون بودجه دانست و گفت: پیشنهاد شده كه سهمی نیز از سوی بانك مركزی به بانك های تخصصی ارائه شود تا در اختیار بخش تولید قرار گیرد.
وی ادامه داد: اعتبارات صیانتی نیز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پیش نویس قانون بودجه سال 92 پیشنهاد شده است؛ ضمن اینكه ارتقا و بهبود بهرهوری نیز در نظر گرفته شده است.
قائم مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنانش در خصوص مذاكرات وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اصلاح بخشنامه بانك مركزی مبنی بر بازپرداخت وام های حساب ذخیره ارزی به نرخ مبادلهای گفت: ما نیز این مشكل را از سمت بخش خصوصی دریافت كردهایم و تجزیه و تحلیل آن آغاز شده است ضمن اینكه كارگروهی در وزارتخانه برای این امر تشكیل شده است.
موحدی همچنین درباره سهم ارز غیربانكی از واردات كشور گفت: در نیمه نخست امسال 11 میلیارد دلار از ارز كشور توسط سیستم غیربانكی اعم از ارز صادركنندگان و یا ارز متقاضیان تامین شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش به طرح انتزاع نیز اشاره كرد و گفت:در شرایطی كه تولید و تجارت نیازمند فرآیندهای منسجم و به هم پیوسته است طرح انتزاع نمی تواند به تولید كمك كند.
موحدی در پایان با بیان اینكه دولت موافق طرح انتزاع نیست افزود: اصلاح فرآیندها بجای طرح انتزاع می تواند گره گشای بخش تولید و تجارت باشد.