نهاوندیان در گفت و گو با ایلنا:
مداخله دولت در بازار ارز راه به جایی نمی برد
در مقابله با تحریمها باید از تصمیمگیریهای شتابزده پرهیز کرده و با توانمندسازی بخش خصوصی و مشارکت با صادر کنندگان، صادرات را حفظ کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان این كه جلوگیری از واردات رسمی فقط به قاچاق كالا دامن میزند،گفت: اگر شکاف بین نرخ ارز رانت ایجاد میکند، باید این شکاف را برطرف کرد نه اینکه از صادرات جلوگیری کرد.
محمد نهاوندیان در گفت و گو با ایلنا اظهار داشت: در شرایط اقتصاد مقاومتی، صادرات خط مقدم کشور است.
وی تصریح كرد: در مقابله با تحریمها باید از تصمیمگیریهای شتابزده پرهیز کرده و با توانمندسازی بخش خصوصی و مشارکت با صادر کنندگان، صادرات را حفظ کنیم.
به گفته وی، اکنون 4 بازار ارزی در کشور وجود دارد که هر یک، نرخ ویژه خود را دارد. ارز موسوم به مرجع، مرکز مبادلات ارزی و مبادله مستقیم بین صادرکنندگان و واردکنندگان، سه بازار مختلف با نرخهای مختلف را تشکیل میدهند؛ با این حال یک بازار حاشیهای هم وجود دارد که متاسفانه نرخ رایج در آن، به عنوان شاخص برابری پول ملی و ارزهای خارجی مورد توجه قرار میگیرد و یکی از تبعات ناگوار این وضعیت، پدیده صادرات رانتی است.
نهاوندیان یادآور شد: راه حل اساسی حذف رانت صادراتی، تکنرخیشدن ارز است، نه محدودیتهای تجاری؛ عملیاتیکردن این تصمیم شاید درکوتاهمدت مفید باشد، در درازمدت به اقتصاد کشور ضربه میزند.
رئیس پارلمان بخش خصوصی گفت: سهم بالای درآمدهای نفتی در بودجه دولت، مداخله و نقش پررنگ دولت در اقتصاد، افزایش شدید نقدینگی و تثبیت طولانیمدت نرخ ارزهای خارجی، عوامل بنیادین التهاب ارزی اخیر به شمار میآیند. اگر بخواهیم به جای اصلاح این عوامل، مداخله هرچه بیشتر دولت در بازارها را توصیه کنیم، راه به جایی نمیبریم و ناچار خواهیم شد، بازاری را پشت سر بازار دیگر کنترل کنیم. بدینترتیب، نخست بازار ارز محدود شد و پس از آن، ممنوعیتهای صادراتی وضع شد، در حالی که این زنجیره باید در جایی متوقف شود.